Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych znát váš názor. Mám štěně(3měsíční) hraju si s ním, venčím ho, cvičím s ním, vychovávám ho, bavím se s ním, prostě normálka. :D Bydlím, myslím v docela velkém, 4+1 bytě. K bytu je zahrada, společná, jenže dole na tý zahradě bydlí jedna rodina a nedávno si pořídila i psa a zahradu si přivlastnujou. ( Vlastně bydlím v domě, kde jsou 4 byty nahoře a jeden dole na tý zahradě(ta zahrada by měla být společná a taky je společná.) Ale rodiče mého štěněte žijí na zahrádce na okraji města, v takové té zahrádkařské čtvrti. Ta zahrádka je zrovna taková malá, nevidí ani ven, plotem vidět nejde. jejich majitelé je krmí odpadem( zbytky z oběda, granule konzervy té nejnižšší třídy typu Pedigree...), jedou tam za nima tak jednou denně, venčit je taky moc nechoděj, fenka je konečně vykastrovaná, psi už vypadaj zuboženě-když se jim podívám do očí mám chuť brečet..(když je srovnám s kámošky fenkou- má stejnou rasu), ... Nevím, mám si je vzít k nám domů.. co byste dělali vy? Na tý společný zahradě bych je venčil spíš jen ráno a večer, mohli by tam být i když bych byl ve škole, ale ted si ty lidi co bydlí v té zahradě pořídili psa, tak mi to stížili. Vzali byste si je deo takových podmínek, jaké mám? Vždycky když je jdu potěšit na zahrádku, tak se mi chce brečet, jak tam musí být celé dny sami.. Budou se mít líp v bytě s venčením, občas proběhnutí na týnaší společný zahradě, krmení vhodnou stravou, mazleni, znovu vychováváni, nebo se budpou mít líp na tý zahrádce vtěch podmínkách co jsem napsal? Plemeno: JRT(všichni tři)
Děkuji za všechny odpovědi, rady, návrhy.
V první řadě, před tím, než bych začala uvažovat o braní či nebraní cizích psů, bych kontaktovala policii a ochránce zvířat kvůli týrání pejsků (pokud jsou viditelně zanedbávaní a zubožení). Pokud by byli pejsci odebráni, jistě by se našlo dost hodných nových páníčků.
doplněno 15.02.14 17:30:Hafhaf - oznámení lze samozřejmě podat i anonymně.
(hm, takový krok by možná nejen mezi nejbližším příbuzenstvem docela rozhýbal vzájemné vztahy...)
o zahradu a přítomnost jiného psa v ní snad v podstatě nejde? - přece psi by se nepohybovali celé hodiny bez dozoru na té zahradě (podle tazatele by byli v bytě), během venčení by byli víceméně pod dohledem, takže i kdyby ten druhý pes byl na zahradě cca pořád (?), a považoval by ji za svoje teritorium, daly by se vztahy mezi psy nějak ukočírovat (ostatně naprosto stejný problém už je tu teď - to štěně + cizí pes na jedné zahradě); jestli by měl být problém se sousedy, kteří by na "přivlastněné" zahradě nechtěli vidět další cizí psy (zase: jeden cizí tam už stejně občas je), to je na trochu jinou otázku, která se vlastně netýká psů;
já bych jako témata k zamyšlení viděl: - venčení psů na zahradě? - jestli to dobře chápu, v domě, kde je 5 bytů, si 2 partaje pořídily psy, docela bych se nedivil, kdyby někdo z jiných obyvatel měl pocit, že společná zahrada není to správné místo na venčení psů (dokonce i v případě, že by páníčkové důsledně odklízeli jejich exkrementy, i když to by rozumnější sousedy mohlo uspokojit); mimochodem, proti venčení na zahradě, pokud by nemělo být jen doplňkové, by určitě měli námitky (kdyby je mohli artikulovat) samotní psi (venčení převážně jen na zahradě je pro psa pochopitelně pěkná otrava), ale předpokládám, že s pokud možno každodenními vycházkami tazatel počítá (pohlídat si na vycházce 3 psy, 2 navíc už dospělé s nějakými návyky, může být náročnější než venčení jediného psa);
- vylepšení života psům? - takže zatím je zmíněný pár na malé zahradě, kde jsou ponecháni sami sobě, mimo zahradu se asi moc nepodívají, teď se tedy přesunou do bytu - během těch hodin, co bude tazatel mimo dům, se s nimi bude dít co? - budou s nějakým jiným člověkem? (jestli ne, tak si třeba proti současnému stavu nepolepší);
- výhled na příští roky? - kolik let bude tazatel ve škole, co bude pak? - samozřejmě, zas už celkem nedůležitá otázka, když je tu jedno mladé štěně, ale přece jen další dva, i když starší, psi stojí za zamyšlení...;
- současná situace psů? - jsem trochu zmatenej z popisu (psi jsou někde u domku, kam majitelé přIjdou tak jednou denně?, v domku nikdo trvale není?, v noci jsou tam psi sami?); jinak psi se krmí odpadem (rozuměno jídlem páníčků + lacinými granulemi), na očích je jim vidět, jak jsou na tom špatně, už vypadají zuboženě - mně to připadá poněkud přepjatý popis, do kterého jakoby si tazatel promítal svoje pocity a vášně... (samozřejmě neviděl jsem, neznám, nevím, jen vycházím z toho jediného, co mám - z textu dotazu); navrhoval bych tazateli, aby si zkusil naprosto konkrétně popsat, co se mu na současné situaci psů zdá být špatné, a v čem (zas zcela konkrétně) se jejich život u tazatele zlepší (v textu jsem jako jediný mně jasný argument našel pouze to jídlo, což mi ovšem přišlo -tak jak to bylo podané- vysloveně směšné))
(P.S. základní otázku - jestli by dosavadní páníčci chtěli psi předat, pochopitelně nezmiňuju, předpokládám, že tu si tazatel už vyřešil (pokud ne, tak je celá záležitost naprosto absurdní))
Jack Russell teriér?
Myslím, že je to ideální pes do bytu, menší, i když trochu tvrdohlavější... jestli vidíte, že se jim nedaří zrovna dobře, a máte možnost si je - byť na pár týdnů, měsíců vzít a hledat popřípadě nový domov, udělejte to.Né všichni psi jsou agresivní, třeba budou se sousedovým pejskem vycházet dobře..
Na tu zahradu nikdo z horních bytů nechodí, rodina z toho dolního bytu tam má docela bordel a hovínka po jejich psovi taky moc neuklízí.. Pes od mých blízkých příbuzných se moc dobře nesnese s ostatními psi-myšleno samce(sousedé mají psa)
hafhaf- No nevím, co je pro ně lepší být v bytě(velkém) být krměni kvalitnějším krmivem, než jen levnýma granulema, vařenýma kuřecíma kostma, kořeněnými zbytky jídla, s procházkama. V bytě by byli tak 6 hodin sami, navíc by byli tři tak se chvíli zabaví a budou stejně spát.. Já nevím no, ale zdá se mi to lepší než být celý den zavřený na zahrádce( je to prostě zahrádka s chatkou kde nikdo není... ani v létě...)
Máš dobré srdce a není ti jedno když trpí němá tvář.Toho si u mladých lidí moc vážím.Pokud by to bylo v tvých silách se o ně postarat se vším všudy tak si je vem. CHudáci celý den zavřený , tahle rasa je velmi společenská a miluje své páníčky a oni je takhle trápí .a co na to řeknou ti majitelé když jim je odvedeš? ...
korina - No právě, společenská rasa, je mi jich tam líto. Fenku jsem měl u sebe se štěnaty a chtěla se pořád mazlit, byla šťastná. No majitelé jak jsem řekl, majitelé jsou velmi blízcí příbuzní, můžou je u mě navštěvovat..
(tak v týhle fázi jde spíš o to, jestli vy si můžete psy od příbuzných vzít...; no, jak jsem napsal, dosavadní a předpokládané psí životní podmínky si musíte objektivně posoudit sám, to jídlo se mi pořád zdá být dost směšný argument, ostatní pochopitelně nezpochybňuju (když nic nemůžu posoudit); jak jsem taky napsal, problém s cizím psem při občasných asistovaných venčeních na zahradě jako problém nevidím (konečně i kdyby byl cizí pes na zahradě pořád a velmi konfliktní, tak byste asi mohl venčit venku, na nějaké dlouhodobější pobyty psů ta zahrada stejně není (to by na tom byli stejně jako dosud), leda byste tam chtěl pobejvat i vy - a to je pak zas jiná otázka na téma, jak si partaje domluví využití společné zahrady...))
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.