Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu je dobré klíště?

Od: sargo* odpovědí: 20 změna:

Vždycky jsme si tak říkali, jak je každé zvíře k něčemu dobré, má své místo v potravním řetězci, pokud mu uškodíme, odnese to i někdo, kdo je nám užitečný, a tak dále a tak dále...

Vážení, jak je to s klíštětem? Nepřišela jsem na to, jestli ho někdo (nejlépe sympatický) žere, jestli vylučuje sloučeninu životně důležitou pro vzácné rostliny ani jestli umožňuje množení nějaké další brebeře (bakterie nemocí nepočítám :)).

Takže... k čemu je dobré klíště? :)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Klíště je obyčejný drzý piják krve teplokrevných živočichů, který je dokonce sám součástí potravního řetězce. Představy o tom, že klíště nemá v přírodě svého predátora, jsou naštěstí mylné. Klíšťaty se totiž živí některé druhy ptáků i jiných hmyzožravců a nezřídka jeho snahu parazitovat ukončí na vždy i sám hostitel.

sargo*
hodnocení

Ptáci zobou i roztoče?! Vida, to jsem nevěděla. Ale kteří tedy? A komu by konkrétně klíště přímo chybělo? Má vůbec klíště nějakého přirozeného predátora?

hm*

Kupodivu je asi ptáci žerou. Aspoň to tvrdí pán v téhle

lidovky.cz/...

diskusi.

Osobně mám zkušenost s perličkami. A i v odborné lit. se uvádí, že významně snižují výskyt klíšťat (tedy v místě, kde se pohybují).

hm*
hodnocení

2x

Klíště? To je jako člověk. Ten je taky pro okolí neužitečný a kde se objeví, tam škodí. Některé druhy zkrátka konkrétní užitek nepřinášejí.

doplněno 14.02.14 17:38:

Už sem se lekl, že @michalll stihnul napsat to samé dřív. Ale naštěstí psal něco jiného.

albatros498022*
hodnocení

1x

Klíště je k hounu, enem ke zlosti.

petrkess*
hodnocení

0x

Klíště nás otužuje a přináší nám nové problémy, které musíme řešit (encefalitída atd), takže - CO NÁS NEZABIJE, TO NÁS POSÍLÍ! A v tom je dobré klíště, v tom je jeho užitečnost.

michalll*
hodnocení

0x

Klíště je absoltně neužitečné v potravinovém řetězci a zbytečné mezi zvířaty a živočichy. Jen saje krev, bere a nic nedá.. I u lidí to tak je, u nás se tímto projevují nepřízpusobiví občané a policiti.

hodnocení

0x

((takhle se to ovšem nedá posuzovat - organizmus je prostě tam, kde se dokáže prosadit mezi jinými organizmy (a každý jedinec daného druhu se musí prosadit i v rámci soutěže o životní prostor i s příslušníky vlastního druhu), a vůbec v celém prostředí s jeho i neorganickými vlivy (změny teplot, vlhka, živiny atd.), nějaká jeho "užitečnost" s tím nemá co dělat; mimochodem prosadit se neznamená jen bojovat, ničit, požírat, to může být i forma vzájemné kooperace, poskytování vzájemných výhod; taky nalezení nějakého "výklenku" (myšleno obrazně) v daném prostoru, kde si z ostatními organismy moc nekonkoruju))

sargo*
hodnocení

Petrkess: *sok* *palec* *smich*

Michal, Hm, Albatros: také mám ten dojem :)

Hafhaf: ale jasně, jenže kde se někdo objeví, tam ho vzápětí zpravidla začne někdo žrát... klíště mi přijde takové bezprizorní :-D A samozřejmě z hlediska přežití velice, velice úspěšné :)

miaaa
hodnocení

0x

klíště je úplně stejně hodnotné,pro cizího hostiltele, jako je člověk prospěšnej pro planetu Zemi :D..

hodnocení

0x

A k čemu je dobrý takový lev?

martinaa*

Reguluce populace svých kořistí.

doplněno 14.02.14 21:14:

Sargo *haha*

doplněno 15.02.14 12:06:

Ne, na výšce ;)

doplněno 15.02.14 12:18:

A pokud se chcete něco přiučit, tak zde stereokotoucky.cz/...

To vás učili ve školce, že?

Vy jste studovala religionistiku?

martinaa*

Ne, biologii.

doplněno 15.02.14 20:28:

Podívejte, milý Ra252, položil jste otázku, dostal jste odpověď i s relevantním odkazem. Myslím, že jste dostatečně inteligentní na to, abyste si úlohu velkých šelem a regulaci populací dovedl zadat a vyhledat. Pokud ne, stále máte nahoře onen odkaz. Případně si můžete zjistit, jaké šelmy regulují populace v našem ekosystému :)

Netuším, co tu na mě zkoušíte s tou školkou a podobně, další hloupé poznámky prosím pište do vnitřní pošty, děkuji.

Hmm ... a jak ta regulace probíhá?

sargo*
hodnocení

A je fotogenický *placni* *smich*

host*
hodnocení

0x

ja také potrava jiných živočichů, například ještěrek. Více najdete na kliste.cz/...

sargo*
15.02.14 08:02
hodnocení

Díky! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]