Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rostliny porostlé řasami

Od: elisa24® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mám v akváriu rostliny, na kterých jsou řasy. Nejen zelené, ale i ty černé. Napadlo mě, vyndat je z akvária a nechat je v kbelíku s vodou ve tmě. Pomohlo by to nebo by ty rostliny bez světla nevydržely? Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

miklous*
hodnocení

2x
Zdravím. To je příroda... I řasy do ní patří. Něco poslouží jako potrava rybičkám, nejvíce zasažené listy opatrně odštípnout... Celé rostlinky nedoporučuji nevyndávat (porušení kořenů), nejspíš byste je v dobré víře zničila.

edge*
hodnocení

2x

Na tu řasu zelenou by to pomohlo a nemusíte rostliny vyndávat z akvária ale aspoň na týden zatemnit celé akvárium. Ale chtělo by to upřesnit jaké řasy to jsou. Přilehlé, vlásečnicové nebo podobné slizu (sinice).

Zelené řasy se nedá úplně zbavit a možná je to dobře v případě potravy pro ancistruse a jiné řasožravé rybky. V měnším množství je i akvárium "přírodnější". Proti většímu rozšíření můžou tedy pomoct řasožravé rybky a šneci, ale v prvním případě je potřeba zredukovat osvětlení jak intenzitu tak čas svitu. Je potřeba se také vyvarovat slunečním paprskům a přílišnému dennímu světlu.

Pokud ta černá je "roducha" tam žádné zatemnění nepomůže. Ta žije z různých živin v čele s fosfáty dusičnany a dusitany. Černá řasa se tvoří v akváriu kde se překrmuje, zanedbává se pravidelná výměna 1/3 vody a nedostatečné odkalování a je možné že i poddimenzovaná filtrace. Šneci a ryby je nemají v oblibě, snad jen parička černopruhá u mě pomoha nejvíce ale tyhle řasy žerou spíš zamlada když vyrostou řasy jim už nejedou. Někomu prý černou řasu žrali čichavci u mě to tak nebylo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]