Nejste přihlášen/a.
Nespletla se, je to opravdu možné. Ono je to totiž tak, že první hárání u malých a i středních psů bývá někdy velmi slabé a majitel si ho ani nevšimne a postřehne až hárání druhé, které už je provázeno jistými změnami v chování fenečky. A tehdy už určitě příjde také zvýšený zájem nápadníků...
Tinus, když nechcete štěňátka, pohledejte si odborné články o kastraci fenek. Najdete jich spousty a snad už jsou někde zveřejněna data o výskytu rakoviny v mléčných žlázách a v děloze. Díky kastraci nastane absence ženských hormonů, které rakovinu spouštějí. Na tohle mě upozorňoval veterinář snad před 18ti lety, kdy jsem na jeho radu dala vykastrovat kníračku. A před 6ti lety přišla tahle otázka znovu na přetřes, když se tříleté jorkince udělaly bouličky v mléčné liště. Tu vet odstranil a po velké diskuzi, podpořené jeho osobní statistikou, jsem nechala Dorotku také vykastrovat. U obou fenek nenastaly vůbec žádné zněny ani v chování, ani v hmotnosti. I u menstruujících žen, které prodělaly rakovinu prsu se co nejrychleji odstraňuji ženské orgány, aby se zamezilo tvorbě estrogenu. Estrogen je spouštěč rakoviny. To se už ví naprosto jistě.
Poklikejte, pohledejte v odborných článcích.
1.Pupeční kýla není prokazatelně dědičná.
2. U malých plemen dochází k prvnímu hárání mezi 7-10. měsícem
3. Fena může být bez problémů uchovněna (pokud nemá jiné nedostatky) a mít štěňata s PP
4. Pokud nechcete chovat, nechte fenu raději vykastrovat. Narkóza se dá u problematických plemen zvolit inhalační, kde nebývají komplikace. Kastrace se dá provést méně invazivní metodou- laparoskopicky.
5. Kastrace není jen prevencí možného karcinomu reprodukčních orgánů, ale i zabránění nežádoucí březosti, falešných březostí, záněty mléčné žlázy, záněty dělohy (pyometra), obtěžování okolí háravou fenou...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.