Nejste přihlášen/a.
Ahoj, rád bych si pořídil kočku do bytu. Přes dopoledne do 15h cca u nás nebývá nikdo doma. Je to problém? Vydrží sama? Výběh ji mužu zajistit pouze po 4 místnostech. Někdo argumentuje tím, že je to málo a že kočka musí chodit ven aby měla pořádnej výběh. Nemám stím žádné zkušennosti. Poradíte amatérovi?
Podle mě, je to s tím časem o.k. Kočka totiž většinu dne prospí. Na záchod si dojde sama.. Já jsem svojí kočce pořídila kamarádku, takže zvažte možnost vzít si rovnou dvě - podstatné je jestli kočku ano nebo ne, jestli jednu nebo dvě, je už jedno..
ALE počítejte s tím, že když jí to v noci chytne, moc se nevyspíte. Na noc kočky zavírám, protože jejich půlnoční honičky a dupání po bytě, skákání po posteli, se nedalo vydržet a teď je klid a my vyspaní.
Kočka je určitě šťastnější venku. Ale v útulcích Vám dají některé kočky pouze v případě, že se zaručíte, že budou žít v bytě. Většinou mají z venku špatnou zkušenost. Mé kočky jsou šťastné přes léto na balkoně nebo v létě na chatě, kdy mají volný výběh ven.. Když je ošklivo, největší zábava je dívat se ze škrabadla z okna.
No a akorát počítejte s tím, že se zvýší nároky na úklid. Vysávat nebo zametat chlupy min. jednou denně. Doporučuji neučit je do postele, protože z ložního prádla se chlupy také špatně dostávají dolů. Téměř se rozlučte s černým oblečením. Po příchodu domů je třeba se rovnou převléci a oblečení uskladnit do skříně.. Lepící odchlupovací váleček (doporučuji IKEA) se stane Vaším nepostradatelným společníkem...
Takže zvažte
Ono také záleží na tom,jaké plemeno si chcete koupit.Siamky a orientálky nesnáší samotu a je lepší si pořídit hned dvě.Jsou hyperaktivní a vyhrajou si spolu.Já jsem si nejdříve pořídila jen kočičku (ocicat a do roka jsem jí pořídila kamaráda,protože jakmile jsem odešla ráno do práce ,kočička za dveřmi mňoukala celý den.Říkala mi to sousedka.Ony jsou hodně fixované na člověka.Teď mě chodí vítat dvě a jsou spokojené.V noci mám klid,spinkají se mnou a nelítají .Trochu řádily v noci jen když to byla koťata.Jinak britky,radgoll -to jsou spíše klidné kočičky,tak by možná mohla být i sama.Ale já jsem pro to,pořídit si hned dvě a uvidíte,že kolikrát je to lepší než televize,se na ně dívat
V žádném případě se nenechte zlákat bezva nabídkou nastěhovat si domů kočičku nešlechtěnou (z venku, byť odchovanou v bytě). Má jiné geny a vyžaduje výběh, prostor (můžete natrefit na vyjímku, ale jde o sázku do loterie). Doma vám dá pěkně zabrat především na vybavení. Stoprocentně doporučuji šlechtěnou rasu a nechat po prvním mrouskání vykastrovat. To samo sebou stojí peníze, ale kočka je pak v klidu, čistotná. Po zkušenostech se naše domácnost ustálila na dvou britkách krátkosrstých (modrá a želvovinová). Hodné, klidné, mazlivé (musí chtít), čistotné, v pohodě většinu dne i noc prospí, snáší se se psem, krmení z 90% superprémiové granule.
Nedoporučuji šetřit a vzít kočku bez ověřeného původu. Čistokrevná se dá občas najít i v útulku.
Opravdu některé rasy koček špatně samotu snášejí, jiné naopak vítají. Mnoho lidí takhle s jednou kočkou začínalo a dnes jich mají více. Prostor nehraje roli, zvláště pak, když má svou průlezku u okna, s výhledem ven. Jste však připravený na to, že kočce neporučíte, nenaučíte? Že musíte mít uklizeno, protože není místo v bytě, kam by kočka nevyskočila a nesežrala cokoliv, co sežrat lze. Nemyslete si, že když jí zakážete stůl nebo kredenc, postel nebo křeslo, že tam nepůjde. Možná jen v době, kdy budete doma. Jestliže tohle všechno vám vadit nebude, kočka je fajn tvoreček a společník.
Kočka většinu dne prospí, takže by to neměl být problém. Pokud má přístup do 4 místností, je to podle mne dostačující výběh - stejně si nakonec vybere jenom jeden oblíbený koutek. Měla by mít přizpůsobený parapet na okně tak, aby mohla koukat ven (nejlépe do ulice).
Kočky, chované doma by měly být kastrované, jinak zlobí - kocouři smrdí a kočky se mrouskají, takže to s nimi není k vydržení. Musí se jim často čistit záchod, protože nerady chodí do znečištěného (pokud možno, zařídila bych záchody dva.).
Také musíte počítat s tím, že s Vámi budou chtít v noci do postele (já spím se dvěmi kočkami). Koťata jsou dost neposedná a všude vlezou, takže budete muset zabezpečit nebo odstranit všechny nebezpečné věci, které by jim mohly ublížit, včetně jedovatých kytek, nezakrytého akvária atd...
Je fakt, že veseleji by bylo alespoň 2 kočkám, ale vydrží i sama, a pokud se k ní budete chovat hezky, budete mít doma velice milého společníka. Tak přeju hodně štěstí. Marcela.
Bez potíží. Kamarád má dva koucoury, což je lepší, vyhrají si spolu, a domů se vrací po 16h, pak kluky pustí oknem ven na dvorek, oni se za hodinu vrátí a všechno v pořádku
A oproti rádci nademnou dodám, že oba jsou "nešlechtění", jeden nalezenec z ulice, rezavý kocourek, a druhého dostal od známého, kterému se narodila koťata (kříženec mainské mývalí kočky).
Podlě mě to číča v pohodě sama vydrží. Kočka je prý tvor moc nezávislý na člověku (co si teda nemyslím) a prý, že člověka moc nebude přes den potřebovat. Jsou i nějaké kočky, které chtějí mít své páníčky při sobě po celou dobu (jako je moje kočka, ta když se začne nudit tak vyvádí hlouposti...). Takové číči bych pořídila nějakého kočičího kámoše, se kterým by strávila celý den. Spinkali by spolu v pelíšku, vzájemně by si myli kožíšky... atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.