Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
po pár neustále se opakujících diskusích na téma granule a jejich kvalita složení, mi to nedalo a podívala jsem se na nově zakoupené balení granulí pro kočky. Na prvním místě je opravdu psaná rýže.
Složení dříve:
Dehydratované drůbeží maso, rýže, živočišné tuky, kukuřice, kukuřičný
lepek, bílkoviny z dehydratovaného vepřového masa L.I.P.*,
hydrolyzát z živočišných bílkovin, izolát rostlinné bílkoviny L.I.P.*,
kvasnice, řepné řízky, minerální soli, rybí tuk, sójový olej, rostlinná
vláknina, frukto-oligosacharidy (FOS), fosfát sodíku, DL-metionin,
taurin, L-lyzin, vaječný prášek.
* L.I.P. vysoce stravitelná bílkovina
vybraná pro její schopnost vysoké asimilace.
Složení dnes:
Rýže, dehydratované drůbeží maso, živočišné tuky, kukuřice, kukuřičný gluten, izolát rostlinných proteinů*, dehydratované vepřové proteiny*, hydrolyzované živočišné proteiny, kvasnice, řepné řízky, minerální látky, sojový olej, rybí tuk, rostlinná vláknina, frukto-oligosacharidy atd..
Vůbec netuším, kdy k té změně došlo. Zatím, jsem na kočkách žádnou změnu nepozorovala. Vždycky, když jsem se pokoušela o změnu granulí za různé bezobilné a nevím jaké, vždy se okamžitě dostavila změna stolice a časté zvracení bezoarů - následoval tedy okamžitě návrat k RC. Ale kupovat předražené obilí nebo rýži, se mi tedy vůbec nechce.
Co vy na to, všiml si toho ještě někdo? Ví o tom někdo něco více? Samozřejmě, že cenu ,adekvátně ke složení, nesnížili.
doplněno 02.01.14 20:37:Zbytek složení viz odkazy:
Heuréka staré: krmivo-a-vitaminy-pro-koc/...
Royal canin nové: royalcanin.cz/...
Mluvila jsem s majitelem obchodu, ze kterého granule beru. Říkal, že Francouzi prodali výrobu royalek do Polska. A nejen tuto značku. I jiné značky a Poláci okamžitě, bez upozornění, změnili složení a spotřebitele ponechali v představě, že platí to, co je na netu. Navíc, velkosklad neopravil v nabídce složení. Neopravil, neaktualizoval. Složení v nabídce se rozchází s tím, co je na pytli. A na co nikdo nepříjde, když pytel neprostuduje. Pan majitel se s těmito fakty seznámil až teď. Že i jeho pes a pes jeho kamaráda se do granulí nehrnou. Nikoho nenapadlo kouknot na složení na pytli. Takže, teď nastane hledání nových granulek, které budou psům chutnat a budou kvalitní. Třeba je výrobce neprodá Polákům.
Coklit, děkuji za upozornění. Ve snu by mně tohle nenapadlo.
Smutné..děkuji za info..
V pátek jsem zkusmo kočkám koupila nějaké nové španělské granule, složení vypadá dobře. Tuším, že se jmenují Optima - jsme ve zkoušecím období a ráda bych přešla také na jinou značku.
Paní prodavačka v obchodě také říkala, že si na to Polsko zákazníci stěžují a ona sama přešla také na jinou značku..
Tak přeji šťastné hledání, aby pejskovi chutnalo, měl pěknou srst a hovínka
No, už jen když to člověk čte, tak je to pěkný humus, alen složení lidské "potravy" nebude asi lepší.
Ale k tématu - nemělo by u jednotlivých složek krmiva být uvedeno jejich procentní zastoupení?
Zarazil mě odkaz Sušenky, který byl na na royalky, z nějakých neskutečných sračkovatých věcí. Já beru tyhle: ejmi.cz/... a ty jsou pořád stejné. Co je pravda, u toho posledního, vlastně předposledního pytle a sklenice, do kterých granule usypávám, jsou na povrchu jako od žlutého prachu. Myslím si, že je to prach, pudr kukuřice. To dříve nebývalo. A také voní jinak. Tak nevím! Zajímalo by mě to moc! Co je psáno, je jedna věc a co je skutečnost, to je už o něčem jiném.
spokojenypes.cz/... Odkaz od Sušenky
doplněno 03.01.14 08:06: Coklit, máte pravdu. Na stránkách obchodu je něco jiného, než ve skutečnosti. Vytáhla jsem pytel a drůbeží maso je na třetím místě. V nabídce je jako první. Pytel je těžký a mi se s nim špatně manipuluje, nečetla jsem na pytli, věřila jsem webovým stránkám. Trošku mě to rozhodilo, že jsem důvěřivá. Vaše otázka je o zhoršení kvality ne o tom jak psovi granule prospívají. Tak nevím! Fakt nevím!
Teď už nemám čas, ale odpoledne pošlu naši diskuzi dodavateli, který granule prodává a se kterým jsem už snad 7 let velmi spokojená.
Jsou to tyhle granule, co kupujete? Schválně se podívejte na jejich složení na ofic. stránkách RC a podívejte se na složení přímo na granulkách. royalcanin.cz/...
Maso je uvedené až po kukuřici a rýži! Je to jako u těch granulí co mám já..na webech internetových obchodů, bývá ještě "staré"složení, které se od webu RC liší.
Nevím, kdy k té změně došlo Nový pytel jsem ještě nerozdělala, tak nevím jak vypadají. Předešlé mi přišly o.k.. Asi je to šarže z Polska. Našla jsem na internetu negativní ohlasy na kvalitu - jak píšete Vy - vzhled a vůně. Na jednom kočičím foru byla diskuse, jestli to není tím, že se sem vozí granule právě z Polska. RC se sice dušuje, že ve všech zemích všichni dodržují stejnou recepturu, ale je pravda, že ta kvalita vstupních surovin je také důležitá a není všude stejná
Tak nevím.
A ještě ke všemu jsem si všimla, že u těch Vašich granulek ani nepíší dehydrované kuřecí maso, ale drůbeží - což je také změna k horšímu
Jen ještě k tomu co jsem napsala: RC musel rozhodně změnit složení, na to žádné Polsko vliv nemá - to by mohlo být jen ještě jako "bonus"ke kvalitě použitých surovin..i když ta výroba už tam nějakou dobu je..
Je to smutné, ale z Polska snad ani sirky! Problém je ale v tom, že dnes na balení máte JEN napsáno, že je to z EU. Ale co to znamená? Rumunsko? Polsko? Německo?... Prý přijde v platnost zákon - jen doufám, že ještě v tomto tisíciletí - že označení EU již nebude stačit, ale bude muset být napsáno i to, z jaké konkrétní země to je. Já si koupila např. šampon - výroba z Německa. Po čase si koupím ten samý a pak čtu, že je z Polska! Tak jsem ho vrátila. Nedá se nic dělat, v tomhle státě musíte být detektiv, policajt, vědec, právník a mnoho dalších profesí dohromady, protože podle našeho skvělého zákona: "neznalost zákona neomlouvá", musíte znát vše!... blabla...kecy! Já jsem se po zkušenostech naučila číst u každého výrobku odkud pochází a co obsahuje a díky tomu jsem se již mnohokrát nenapálila - je to sice otrava, ale jinak to nejde - pořád nás chce někdo podvést! Platí to samozřejmě i s jídlem pro pejsky. Mám tři - z toho 2 yorky - a granule nekupuju - jen vařím - je pravda, že lidské potraviny také nejsou bůhvíjak kvalitní, teda alespoň pro populaci s určitými financemi , ale jsou alespoň čerstvé. A když to jde, nakupuji v Německu, nebo si je nechám z Německa dovézt - např. Frolic - český je rudý, německý vybledlý - prostě méně barviv... jiná kvalita a vyjde i levněji... i tak jich dávám jen velmi málo. Na trávě již několik dní leží psí "pamlsek" a ještě žádný pes - a že je jich tam hodně - ho nesežral! O čem to vypovídá? "Je to hnus velebnosti!" I ten pes to nežere! Držím všem palce, ať jsou jen kvalitní výrobky.
Uvědomila jsem si, co tohle všechno znamená, nejen pro nás, kdo kupujeme pytel, v dobré víře kvalitu, kterou prodejci garantují na netu, ale i pro ty, kdo kupují, v igelitových sáčcích, v prodejnách rozvažované granule Jejich pejsci byli zvyklí na určitou kvalitu, jejich pán za tuto kvalitu platí. Změnilo se složení, na které kupující nemá šanci přijít, jen cena zůstavá. Místo masa za kukuřici!
Nejsou to jen Royalky. Je to spousta jiných značek. Je potřeba zkontrolovat to, co kupujete a za co platíte. Na popisce na pytli, ze kterého prodavačka granulky rozvažovala.
Coklit, děkuji. Ale fakt nevím, jestli mám zaplakat nebo se zasmát.
Myslela jsem, že toto téma je již uzavřené, ale nedalo mi to a musím Vám sem překopírovat oficiální vyjádření RC:
"Ke změně označení došlo na přelomu minulého roku, jelikož u dehydrovaného drůbežího masa došlo ke zlepšení kvalitativních parametrů, zejména co se týče obsahu proteinů a to díky lepší selekci částí drůbežích těl na jatkách. Proto došlo ke snížení obsahu této suroviny při zachování shodných nutričních parametrů krmiva. Náklady na výrobu krmiva se při použití kvalitnějších vstupních surovin nesnížily." MVDr.Kateřina Pavlišová, Ph.D.
Takže @babkazov dle jejich vyjádření, do Vašich granulí teď začali dávat tak kvalitní maso (DRŮBEŽÍ už ani ne kuřecí), že se odsunulo na třetí příčku za kukuřici a rýži, aby zůstal zachován stejný obsah bílkovin.
Já tu kvalitu z Polska úplně vidím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.