Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osmák degu - nový jedinec

Od: charlisek odpovědí: 12 změna:

Ahoj žádám vás o radu, máme doma Osmáčka už víc než půl roku a poslední dobou začal hodně pískat, tak jsme mysleli, že mu je smutno a pořídili jsme mu kamaráda samečka. Jenže náš osmák se s ním chce pořád pářit, když je dáme k sobě. Nový malý osmák je asi 2-3 měsíce starý. Zatím je máme oddělené v jedné kleci, ale nechtějí se skamarádit. Starší osmák na něj neustále skáče a chce se pářit, Poradte nám prosím co s nimi dělat. Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

no, co dělat... váš osmák chtěl samičku, ne druhého samečka... nemůžete toho malého vrátit a vzít si místo něj holku?

charlisek
hodnocení

Nechtěli jsme mladé, jen aby se necítil tak osaměle.. aby měl kamaráda, jsou to společenská zvířata, tak aby nebyl sám.

Pokud se neperou do krve, tak je pusťte k sobě. Oni si takto ve smečce také vyhrazují postavení. Ten menší se nenechá, pozorujte je, nezasahujte.. Po nějaké době by si mohli navzájem čistit kožíšky a usnout na jedné hromádce ;)
doplněno 02.01.14 08:52:

To s těmi 14ti lety dožívání ve volné přírodě, slyším prvně. Ve volné přírodě mají totiž dost přirozených nepřátel, kteří je mají za potravu dříve, než se stihnout dožít nějakého rozumného věku. Proto se v zajetí dožívají mnohem vyššího - při vhodně stravě a hodně záleží na předcích - na příbuzeneckém křížení a tj. nemocech. První 2 osmáky jsem měla nemocné, jedna umřela ve 4 letech, druhá pěti. A těm co mám teď, táhne na šestý a ťuk ťuk, zatím jsou čiloučké.

doplněno 02.01.14 17:38: Charlisek: NECHTE JE SPOLU V KLECI! Ten mladší si to s tím starším urovná sám. Nezasahujte mezi ně. Vám přijde, že mu ten starší ubližuje, ale tak to být nemusí. Je evidentní, že jste nikdy neviděli přirozené chování osmáků, protože jste měli jen jednoho. Dokud se nebudou prát tak, že by lítaly chlupy, nechte je být.
doplněno 02.01.14 19:03:

To je v pořádku, proto radím ;) Myslím, že se o toho menšího osmáčka až moc bojíte a že je to zcela zbytečné. To co vám přijde jako pokus o páření, vůbec být nemusí. Ten starší tak tomu mladšímu ukazuje svou nadřazenost. Tím, že ho ten menší nechá, přijímá své postavení ve smečce. Až si to ujasní, tak bude klid. Časem se to pak může dostavit znovu, až dospěje i ten mladší osmáček - může se pokusit "převzít" postavení ve smečce a tohle hašteření se dočasně může vrátit. Moje holky, jsou děsný kámošky - dokud nejde o jídlo..to pak stojí v kleci na zadních, piští a vypadá to, jako když se boxují..

Proto radím, ať to necháte na nich a na přírodě. Oddělte je jen, když budou lítat chlupy a poteče krev. Jinak je to normální.

doplněno 02.01.14 19:14:

Zkuste to a uvidíte a dejte po čase vědět, jak to mezi nimi vypadá ;) Starší musí být za kamaráda moc rád. Ještě si s nimi všichni užijete spousty legrace. Já jsem tuhle slyšela z klece takové zvuky, jako když zpívají zpěvní ptáci.. Tenhle zvuk mi u nich přijde dost vzácný a asi ho vydávají při maximálním pocitu blaha :) Jakmile holky zaslechly, že se k nim někdo blíží, tak bylo po.. škoda :)

charlisek
hodnocení

Ano neměli jsme nikdy předtim osmáky, proto žádáme o rady abysme věděli jak s nimi zacházet co nejlíp, jinak bysme se tu neptali na rady.

charlisek
hodnocení

No tak snad tohle budou mít co nejdřív zasebou aby byli v pohodě a skamarádili se..Ono to je těžký nechat je sebe když malej tak píská. Tak takhle už na sebe taky boxovali. Ale díky za rady :)

charlisek
hodnocení

Legrace už je ted obzvlášt, když se pustí Charlie do kytky a hlína je všude kolem :D My tu máme maximálně pískot zatim, než něco takovýho, ale snad to bude rychle a nebude tu aspon sám přes den :)

wanesa*
hodnocení

0x

No ono to je těžký,protože ani chovatel pořádně nerozezná kluka od holky.My jsme měli skupinu osmáků cca 8 let,takže o nich něco vím.Každopádně je dejte k sobě,protože oni se budou čase čistit a spinkat v jednoum klubíčku u sebe.My když jsme kupovali třetího osmáka ke dvěma dospělým,(byla to holka)tak ta byla nejdřív neuvěřitelně zlá,ale ani se jí nedivím,protože chudinka seděla ve zverimexu na kusu tvrdého chleba na chodbě v průvanu několik dní,sama,skoro bez vody a já se na to už nemohla dívat,tak jsme jí koupili.Potom se společně zžili,holky měly obě mladý a staraly se o ně vzájemně,bylo to hezký.No ony i kdyby měly mladé,tak se nic neděje,zverimex je vykupuje za cca 60Kč.Osmáci jsou neuvěřitelně chytří,naučí se slyšet na své jméno,a pokud dostáváají tu správnou stravu,tak se dožijí v zajetí i těch 8 let,jako to bylo u nás.Ve volné přírodě se dožijí až 14 let.(Ne samozřejmě u nás v ČR)

susenka*

wanesa - A proč dávat ty mláďata do zverimexu, když se o ně někde můžou starat zase tak "pěkně" jako k vaší samičce..

wanesa*

No,když vám porodí obě samičky a máte najednou 12 mladých,tak nevím,kam by jsme je všechny dali...

susenka*

Tak třeba dát inzeráty na internetu a tak. :)

wanesa*

No,přes inzerátby to šlo asi hoodně pomalu a my je dali do velikého ,krásného zverimexu samozřejmě jiného,ne tam,kde jsem koupila tu samičku.kde jsme viděli,že se o ně krásně starají .

charlisek
hodnocení

Byli spolu puštění venku i v kleci a celý den jsme se jim věnovali, jenže starší Charlie mu nedá pokoj a pořád se chce pářit a nebo se prát a začíná si, ten menší utíká, ale bojí se hio a tak se někdy nechá. A jen výjmečně jsou v klidu, ale to je jen nachvilku. Nevíte jestli mají samci odbdobí kdy se chtějí pářit a po určité době přestanou?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]