Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím o radu mám kavkazáka (9 měsíčního) a vždy každy ráno skáče po okně.Pokud vylezu z vrchniho okna tak toho nechá,jakmile zavru tak začne zas.Zbytek dne už to nedělá.Je dost paličatý tak je to na dlouhou štaci.Zkoušel jsem s ním být ráno ale to prostě nedělá to se věnuje mě.Už jsem i dávali k oknu zábrany ale ty oždibává.Moc prosím o radu.
Pes chce do domu, pokud dáte zábranu pod okno, bude skákat na dveře. Chce to výcvik a pochopení povelu NESMÍŠ. Povel musí být důrazný! Pes si nesmí svou činností vynucovat Vaši přítomnost, proto se nenechte přesvědčit k tomu, aby Vás dostal ven. Nepodléhejte jeho tlaku! Jinak bude stále více věcí vymáhat podobným způsobem. Zde by se hodil elektrický obojek, který má ale mnoho odpůrců hlavně proto, že o něm lidi skoro nic nevědí a považují ho za mučidlo...
doplněno 08.12.13 09:52:Použít s povelem NESMÍŠ! Obojek použijete s výbojem max. třikrát, pes si to velmi rychle zapamatuje. Před výbojem pípnout s povelem, pokud nezareaguje, dát impulz opět s povelem. Po pár dnech pes pochopí, že okno kope a přestane na něj skákat. Už bude stačit jen NESMÍŠ a bude to platit u všech nežádoucích činností. Velmi dobře se s tím cvičí přivolání, což je velmi užitečné. Já mám pro tento účel klikr, který má fena respektuje od dvou měsíců, kdy jsem ji naučil reagovat mlskami. Dnes, kdy její skoro pět, nepotřebuji vodítko či křičet. Na kliknutí reaguje okamžitě, ať v tu chvíli dělá cokoliv. Je to také jediný okamžik, kdy venku dostane odměnu, která je opravdu symbilická - obyčejná granulka...
doplněno 08.12.13 11:12:... pět let...
doplněno 08.12.13 11:45:Ten výcvik, ale měl začít už před čtyřmi měsíci socializací a výcvikem štěňat... Teď to bude těžší.
doplněno 08.12.13 20:11:Proutek? To snad ne...
doplněno 08.12.13 20:15:Je patrné, že obě dámy nikdy obojek nevyzkoušely a tak radší dlouze mrskají proutkem, než by využily možnosti využití obojku, o kterém opravdu nic neví. V tomto případě se spíš po mrskání proutkem dostaví pokora, což není vůbec ideální...
Proč mučidlo?Už jsem jeden viděl v praxi a nepřišlo mi že by pes u toho naříkal.Jinak se po něm zkusím podívt.V praxi jej mám používat jen když pes vyskočí na okno a k tomu říct NESMÍŠ?Jen pro přesnění.
doplněno 08.12.13 11:32:A je ještě jiná možnost krom obojku?
doplněno 08.12.13 12:14:Ale mi jsme mu nikdy nedovolili skákat na okno a vždy byl za to vyhubavaný(nikdy ne fyzicky).A základní povely(sedni,lehni ke mě přijde taky).Jen je problém s tím oknem.
Zdravím, víte vůbec něco o kavkazanech, že mu chcete dát obojek? Nemyslím to špatně, ale kavkazan nikdy nebude pes, co Vás poslechne na povel, vždy bude mít svůj názor a bude Vás dobrým parťákem, který za Vás položí život, bude-li to potřeba. Čehož ale rozhodně nedocílíte elektrickým obojkem. Kavkazák jako velmi inteligentní pes, který mi umí naplánovat vše podle sebe pochopí velice rychle, k čemu obojek je, a ztracenou důvěru budete hodně těžko získávat zpět. Jakmile Vás tento pes jednou přestane věřit, tak máte doma dost nebezpečné zvířátko.
Je to puberťák, v 9 měsících začíná blbnout a bude zkoušet, kdo je oním vůdcem smečky. Kříženec kavkazáka dělal u babičky přítele to samé, skákal, dloubal čumákem, nedal pokoj. Děda si na něj pořídil proutek, a když už bylo opravdu zle, tak dostal na zadek (za vážné věci, samozřejmě). Naučil se poměrně rychle, dědu poslechne na slovo, teď by měl mít něco přes dva roky, ale kolem toho 1. roku si s ním tedy užili. Děda ho vedl pevnou rukou, jasnými povely - a pes se opravdu naučil. Trvalo to, ale naučil.
Přidám se k Martině , na kavkazáka bych tedy el. obojek ani nezkoušela . Nejen protože se k němu přes tu srst zádný impuls nedostane , ale zrovna toto plemeno nelze vychovat násilím. poslouchat bude jen v případě , že budete rovnocený partner a bude vás brát jako osobnost sobě rovnou . A k vašemu dotazu - vlastně jste si už odpověděl - skákáním na okno Vás volá - a daří se mu to .
skočí na okno - vy vylezete - bezva hra _ pro psa
.Zbytek dne to nedělá - protože ví , že tam nejste. Nevylezejte z okna , sejděte potichu dolů a dejte mu ,,pořadovku ,,( sedni ,lehni , vstaň...)
oprava . - slovo násilí jsem přehnala , lepší slovo : nátlakem
doplněno 08.12.13 22:12:strejce - patrně? nevím jak jste nabyl dojmu , že jsem el . obojek v životě neviděla v praxi ( ano nepoužívám ho - protože nemusím) To že si v tomto případě myslím , že řešení tazatelova problému nebude elektronickým obojkem je můj názor a vzhledem k tomu , že předpokládám , že většina lidí zde se snaží poradit v nejlepší vůli , tak bych očekávala určitou toleraci ,avšak z Vašeho doplnění odpovědi cítim skrytou urážku.Mimo to tazatel se ptal na další možné varianty postupu mimo el .obojek. Nejsem ani zastáncem a ani odpůrcem této pomůcky , nicméně si pořád myslím , že je pro psa i jeho pána lepší ,,zastaralá a zdlouhavá ,, metoda vycviku a výchovy, zvláště pokud je jedná o kavkazáka.
Vidělá jsem několik nácviků s el.obojkem ,avšak vždy po uposlechnutí pípnutí (nebo impulsu ) byl pes odměněn , jak by to podle Vás asi tazatel měl dělat? Snad mu hodit odměnu z okna? A bez odměny , zvláště u nácviku , je celá výchovná akce znehodnocena na akci trestající . A z pohledu psa ho trestá cosi ( každopádně né pán). . Takže asi tak!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.