Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu! Nemáte někdo zkušenost?
Máme páreček čichavců perleťových, asi 14 dní už nám sameček hubne a bledne. Leží u dna, když na něj koukám vyplave, ale po chvíli jako by byl unaven a zase se uloží ke dnu. Potravu přijímá. Na hlavě má drobné ranky. Jinak žádné příznaky nepozoruji. Jsou celkem velcí, těžko říct, jak jsou staří, my je máme přes dva roky..Přežili naše začátky s akvarijem, považuju je za silně rybky..
Poradíte mi s léky nebo by bylo milosrdnější rybku utratit? Děkuji za rady!
Dobrý den, čichavec perleťový je krátkověká ryba, obvykle se dožívá 2,5 - 3 roky, vaše rybka může být buď zraněná a nebo to bude stářím, ale nechal bych ho normálně dožít, žádné utracování.
doplněno 01.12.13 12:21:Děkuji za upozornění, popletl jsem si čichavce perleťového s bojovnicí pestrou - Bettou splendens, omlouvám se.
Vite, ono by to chtělo foto toho perleťáka a hlavně ty "boláky na hlavě". Podle chování a "ranek" na hlavě, by se mohlo jednat o puchyřatnost. To se rybám dělají takové vřídky a to hlavně na hlavě a u hřbetní ploutve. Ta nemoc není až tak závažná a nechá se léčit zvýšením teploty vody, taky je dobré nejaké krmivo s vitamínem C a nebo ho do krmiva malinko přidat.
Jak jsem psal, bez foto je to jen možnost. Jakou máte teplotu vody?
Pokud jde o délku života tak tvrzení, že perleťáci jsou krátkodobé ryby a dožívají se do tří let, je totální hovadina. " Leeri" se běžně dožívají 8-10 let. Měl jsem dokonce i dvánactileté.
Pokud přijímá potravu, není ještě nic ztraceno.
musíte zvýšit teplotu,čichavec potřebuje alespon 26 C a když je nemocný tak alespon na 30 C a dejte tam do vody malachitovou zelen ta není škodlivá ohledně rostlin,vypadá to,že má asi vřídky,nebo mu prasknul vzduchový měchýř..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.