Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám trochu švihlou otázku: Máme kohoutka araukány cca 7 měsíců starého. Brali jsme si ho když mu bylo pár týdnů, byl to mazel. Pouštíme ho pozahradě mimo výběh. O víkendu se nám do domu nastěhovali noví nájemníci s dětmi. Problém je v tom že je kohout pokloval. Brala jsem to jako srandu. Dnes jsem zaspala a kohout se pustil sám protože nemá ostřihaná křídla. Šla jsem jim dát zrní a když šel se mnou do výběhu 2x mě klovnul tak že mám modřiny. Srovná se nebo musí na pekáč? Normálně je moc hodný, nechá se chovat... Je mi ho líto tak se ptám zda je to nějaké pubertální období nebo co. Díky za zdržení se odpovědí že je to jen slepice.
Ochráncům se asi zježí vlasy hrůzou, ale starý vesnický recept říká - kleštičky na nehty a odstřihnout cca 3mm špičky zobáku. Při žrádle mu to nevadí, ale klofání by ho to mělo odnaučit. Zhruba za měsíc mu to doroste, ale už by měl dát pokoj. A když už budete v tom, stejně mu zkraťte i ostruhy, než se naučí použivat k útoku ty - to už je horší!
pokud jste kohouta chovala, nebo se s ním i mazlíte, tak jste ho zničila. Kohout není hračka ale pán. Má na starosti svou smečku slepis na které sedá (aby vejce nebyla takzvaně mrtvá - to je když není kohout). a taky je má upozornit/bránit proti vetřelcům. To znamená že zaůtoči i na vás. To že vas klove je dáno asi tím, že chce ponosit a pomazlit se.
Takže, příště už se s ním nemazlit. Pokud neposlouchá a sedí na stromě tak ho k večeru chytnout a učit ho chodit po schodech...a za pár dní už bude chodít sám. Už ale nikdy, že si s ním budee takto hrát. Slepice můžete pochovat a říct ji ať se nebojí a ťuťu ňuťu (ale zase, v omezené míře, jinak za vámi bude chodit a bude na vás skákat, protože bude chtít ponosit...a taky vás může klovat. Jinak slepice a kohout. Měla by jste je mít v nějaké boudě, ať jsou vysoko jinak vám hrozí návštěva ježka a jiných zvířátek, která vám do rána zanechají krvavou lázeň.
Ano i ježek vám zabije několik slepis a ostatní zešílí a budete je muset vybít.
Díky za info, nemám zatím zkušenosti. Buď tedy ostříhám křídla a bude jen ve výběhu a nebo bohužel z trouby boudu. Jednomu dítěti je 2,5 roku.
hele, zatím bych mu ostříhala křídla, ať nepřelítává a neklove ostatní... Když šel po vás - byl načepýřený? to znamená útok, když ne, nevím proč to dělá. Já na kohouta při prvním náznaku, že by po mně šel (a ježil se) jsem jeho útok zablokovala nohou - odstrčila jsem ho. Pak ještě několikrát a pak už dal pokoj. Navíc - jsem vrchní provianťák a sypu zrní, tak po mně nejde
pokud není naježený tak to neděla z důvodu ochrany/agrese ale toho, že ho nenosíte. Když jsem byl malý, tak jsem tohle taky dělal s jedním kohoutem a jednou když jsem přišel, tak už nebyl. Babka ho sekla, mi sice řekli že ho prodali. Pravdu jsem se dozvěděl až časem... Jinak mi bylo důkladně vysvětleno, že se nesmí zbytečně nosit. Jinak je pak z něho bábovka...takový...no vy víte.
na pekac prozatím ne. Co se týče stříhání křídel, tak se stříhá jedno křídlo. Nikoli oba dva. To platí i uslepic i u kohouta. jen na jedné straně. NÍKDY NE OBA DVA!
Jednoznačně půjde na exkurzi do kuchyně, čím bude starší, tím bude horší. Tohle nejde odnaučit, je to v něm a pochybuji, že je to tím, že se kdysi nechal chovat.. U araukán jsem se také s tímto setkala ( a nejen u nich), holt dědí se to. Naopak u jakéhokoliv druhu slepic se agresivita kohouta neprojevila do dvou let. Vždy po dvou letech měním kohouty a už pár let jsem spokojena s kohoutem vlašky rodobarvé. Je to opravdu hlídač před dravci, dokonce oznamuje i když letí letadlo a i k cizím dětem jsou bezva. :D,
Moje zkušennostní rada zní - na omáčku - na paprice, tento jeho zlozvyk, už neodnaučíte. Vyvarujte se však toho, aby děti odháněly či naháněly slepice , tam je prapůvod jeho obranného chování.
To chápu, ale nebyla jsem doma a nevěděla jsem že klove. Nikdy předtím to nedělal. Je asi naštvanej, jsou tu vetřelci. Psi štěkají kohout holt klove.
Docela mě to Váš dotaz zaujal. Měla jsem obyčejné slepice a tak jsem se podívala na různé odkazy o tomto plemeni. Víte o tom, že může mít některý jedinec v žilách divokou krev? Je to prý původně divoké plemeno, tak je možné, že se to u něj projevilo. Také potřebují velký výběh, malý prostor je stresuje. Takže bych nejdříve zkusila velký výběh s trávou a keři, a krmit hlavně zrním a tvrdými plody. Ne moc měkkého zobání.
Dobrý den,
ten kohout si ve výběhu chrání své slepice,ale když zautočí na 2,5 lété dítě tak jedině pořádně ho nakopnout,jinak když se to bude opakovat častěji tak těplou boudu.Já mám amroxáka a ten je hajzl 1 třídy,ten po mně de a naráží do mně takže ho nakopnu nebo ho vezmu tím co mám zrovna po ruce ,třeba sekyru ,hrábě nebo koště.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.