Nejste přihlášen/a.
Jake akvarium si mám koupit poradte mi nějaké akvarium do obyvacího pokoje i s příslušenstvím
rybi tak asi neonky,krunýřovec skvrnitý,čichavec perletoví,parmička čtyřpruhá,skalára amazonská
do 3000Kč a objem jaky baste mi doporučil nějaký střední.
Dobrý den,
doporučila bych Vám - i když je to trochu nepohodlné - ale téměř vše schánět přes bazary, aukra atd... já 300 litrové akva sehnala za 600, tetratec filtr k tomu za 1000kč, topítko za 150kč... vše zánovní, jen nehodící se.. + rostliny a a ryby - pokud víte, kde hledat, dá se sehnat i zadarmo...
do sotlitrovky ale skalárky nedávejte..
Pro 4 skaláry (2 páry) minimálně 200l a minimálně 50cm na výšku. K nim minimálně 10 neonek do hejna a tetry většinou minimálně 8 do hejna. Čichavci nevím jak se snáší se skalárami společně jsem je nikdy neměl. Ke krunýřovcům může být ještě páreček ancistruse. Ty parmičky čtyřpruhé budou dost divoké a mohly by na statní ryby útočit zejména na skaláry a čichavce. Já mám parmičky "oděsky" ty jsou vůči ostatním rybkám klidné. Momentálně jich nemám ideální hejno a i tak dovádí jen sami sesebou. Klidnější jsou taky parmičky nádherné (ozdobná) a jim příbuzné.
Filtry většinou mají udávaný výkon a pro jakou litráž jsou vhodné uvedené na obalu nebo v informacích na internetu.
S odkazem na předchozí odpověď bych se chtěl zeptat. Nejsem žádný odborník na akvaristiku a tak se zeptám, možná pro někoho hloupě, čím budou trpět dvě (pár) či 3 skaláry ve 100 litr. akváriu vyském 47 cm? Je mně jasné, že čím větší akva tím lepší pro udržení stability a rovnováhy prostředí, obzvláště pro větší ryby, jako jsou skaláry, tak i z estetického hlediska. Jak se to projeví, krom toho, že nevyrostou do max. rozměrů na jejich životě v 100 akváriu? Mám tři skaláry již dva roky ( bez úhynu) v 100 l akváriu a letos jsem odchoval cca 400 kusů a to věřte, bez jediného uhynulého kusu do velikosti 1,5 cm. Nezdá se mi, že by jim to nějak vadilo. Sa mozřejmě, že velké akva je pro ně lepší ale v čem se to na skalárech těch 100 l projeví? Jsou relativně v pohodě a nezdá se mi, že by zítra bylo jinak. Děkuje Josef
Jednoduše řečeno - ryba Vám neřekne, že jí něco chybí, že se necítí skěle, že by raději byla jinde. Skaláry moc neznám, ale tuším, že toho tolik nenaplavou, spíš potřebuje vyšší než delší akvárium. To, že se množí - podivný argument, ale to přece nic neznamená, je to jen pud, i uvězněné a znásilněné ženy mohou na svět přivést dítě. Určitě se shodneme, že jakákoliv ryba bude raději ve větším, než menším akváriu, takže, jestli Vám dělá radost koukat se na ryby, co se sotva v akváriu pohnou, které mají mít větší prostor pro život, než jim dáváte, je to jen vaše věc, ryba na Vás nic pokřikovat nebude.
Tak v patřičném a optimálním prostoru každého živočicha se určitě shodneme. O ZOO ani nemluvě. Ale já se ptal konkrétně, v čem se to projeví na chovu 3 skalárů ve 100 l nádrži. Že to není optimální to to taky vím.
doplněno 01.11.13 08:05:malina: To přirovnání s ženou je trochu přitažené za vlasy. Mnoho živočichů mít potomstvo nebude, pokud nemá vhodné podmínky. To snad víte taky.
Já si pořídil 5 skalár do 210l. Bohužel 3 samečci 2 samičky. Ten odmala nejzakrslejší sameček najednou všechny přerostl a začlo peklo. Do té doby si rybky vesele plavaly a rozmnožovaly. Sameček si nejprve přebral samičku od svého soka a jeho potom začal utlačovat tak, že sok přestal žrát a doslova ležel na písku mezi rostlinkami. Musel jsem jej někomu darovat než bude pozdě. Stávající 2 páry se potom dál vesele a pravidelně vytíraly ale samozřejmě rostou a stále budou. Momentálně si sameček čím dál více rozšiřuje své teritorium a druhý pár už je kromě krmení stále schovaný pod kořenem.
Kde se stala chyba? Na 2 páry skalár už se doporučuje litrů 300. Je ale pravdou, že také záleží na rybě samotné. Bude to stejné jako s lidmi každý má jinou povahu a kdyby mi prodejce nedal 3 samečky třeba budu mít klid ale každý udělá chybu. Možná je chybou mou že jsem chtěl lichý počet.
Takže pokud máte 2 samičky a jednoho samečka a samičky mezi sebou nezbrojí tak jste šťastný člověk. Ale ryby ikdyž neodsáhnou své životní velikosti tak k 18cm na výšku se sameček dostane určitě takže čím více budou růst tím hůř jim bude. Takže problémy být nemusí ale stačí menší zvrat a je vše jinak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.