Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak naučit štěně na záchod?

Od: monysek* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,pořídili jsme si 8 měsíčního pejska a on nemá žádné návyky neřekne si na záchod,a hodně se bojí.Nevíme jak ho naučit,aby si řekl že chce ven?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xixi*
hodnocení

4x

Prožil si asi něco zlého, že? Chtělo by to vědět víc z jeho minulosti.

Začal bych jako s malým štěnětem. Chodit s ním ven hned po spaní, jídle, hraní, prostě každou chvilku. Pokud udělá potřebu venku, hooodně pochválit a dát i pamlsek. Za "nehodu" doma netrestat, přejít mlčky. Pokud je hodně bojácný, tak bych se všeobecně nějakému přísnému trestání vyhnul, spíš bych nastavil hranice a špatnému/nechtěnému chování spíš předcházel.

hodnocení

2x

Jaká je to rasa?

doplněno 30.10.13 08:10:

Takového ustrašeného pejska nesmíte trestat vůbec. Nekřičet, netrestat, nedělat prudké, výhružné pohyby. Přečtěte si něco o dodávání sebevědomí psům. Chce to jen trpělivost a laskavost. Pejsek by vám velice rád vyhověl, jen vám nerozumí. Musíte udělat všechno pro to, aby pochopil, co se po něm chce. Představte si Japonce, který vám něco říká. Zamračený, jeho povídání je takové jako štěkavé. Vy jen chápete, že po vás něco chce, ale vůbec netušíte!. Stejně pejsek vidí vás. Takže, je potřeba ho na požadované dovést, pochválit, zopakovat a znovu pochválit. Pomalu, po krůčkách. ;) O čurání vám říká, jen vy mu nerozumíte. Říká svým chováním, držením těla. Mi Dorka také neříká, ale já přesně vím, že chce. A když nepochopím, sedne si v koupelně a dívá se na svůj obleček a tichounce fňuká. Ale Dorce je 8,5let a rozumíme si. Váš pejsek určitě něco dělá, čuchá po podlaze, točí se dokolečka, hledá místečko, tváří se nešťastně. ;) Naučte se číst jeho signály podle toho, jak nese ocásek, uši, hlavu. Poznáte všechno. Vymezte mu jeho místo. To je prostor, kde je pro vás nedotknutelný. Tam se na něho nesahá, nechválí, netrestá, neberou se mu tam jeho věci, nic se mu tam nepřidává. Stele se mu tam a převlíká, když pes není v místnosti. "Místo" je jeho výsostné území, jeho azyl. Velice rychle pochopí, že tam je v bezpečí, že tam je jeho. Buď si tam odejde sám nebo povelem "místo!" ho tam pošlete. :) Jen netrestejte, zvláště pak jen proto, že vám nerozumí. Důsledností, laskavostí a pochvalou docílíte rychleji toho, co chcete. Po hlasitém, ukřičeném povelu pes jen znejistí a zpanikaří.

skrap*
hodnocení

2x

Je to jednoduché ale náročné na čas . Učit jej stále stejným povelum a neustále opakovat a hlavně dodržovat stejný čas .Netrvá to dlouho a sám si po čase řekne ,pozou nebo pohybem stačí jen pozorně sledovat . Ta moje si sedne na svuj kobereček co má u dveří a vždy ve stejnou hodinu(mohu si klidně řídit hodinky podle ní) *hej*Vždy musí přijít odměna NIKDY netrestat Trestat by se měl majitel za špatnou výchovu ,třebas i tím stočeným letákem ale přez usměv když už*smich* Ač je to aasi podivné ale pes když muže raději vše vykoná venku ,toť moje zkušenost se psem*slunce*

asdf*
hodnocení

0x

Tak ono 8 měsíců není mnoho, to se ještě pejsci hodně učí. Zrovna ten náš je takhle starej.

Ze začátku dostával pochvalu ústní + pohlazení a pamlsek, později jen pochvalu (tu dostavá dodnes alespoň slovně - šikovnej). Jen je těžký rozeznat okamžik kdy si chce hrát a kdy chce jít ven, ale to už jsme zhruba odhadli na rozmezí 3 hodin a přes noc už vydrží.

Snad časem vymyslíme jak na to, abychom měli nějaké znamení. Starý pejsek to uměl. Přišel, sedl na zadní, zvedl přední a prosil.

Pokud to nebylo u jídla (to zas loudil jídlo) , tak chtěl jít ven. Švagrovi zase přinese pes vodítko když chce jít ven.

asdf*
hodnocení

0x

Ještě doplním. Je potřeba požívat pořád stejné výrazy (a domluvit se i s ostatníma v rodině), neměnit je a pejsek to časem pochopí., co se po něm chce.

Takže mi říkáme: Jdeme ven, Jdeme domu, vyčurej se (dnes to umí na povel), přines, sedni, zlobíš, atd..

Když opravdu hodně zlobí stačí stočený leták z novin, před kterým má respekt a většinou zaleze pod postel.( hlavně ne rukou! )

Tam většinou zaleze i když něco provede, takže víme, že máme něco hledat *smich*

xixi*
Je zajimave, ze ten stoceny letak u nas taky funguje. NIKDY s nim u nas zadny pes nedostal a presto z nej maji respekt.

narf
hodnocení

0x

Hodně se mu věnovat, házet míčky, kupovat nebo vymýšlet nové hračky. - nevím, co máte za rasu, ale určitě pomůže:.Venčit pravidelně a na minutu přesně, a vymyslet povel "jdeme na procházku", nebo tak. Pes si zvykne, bude se těšit a začne "znát hodiny". Chvilku to trvá, takže trpělivost je nutná i u psa nebojsy. Hlavně nečekejte, že mladý pes vydrží 5 -6 hodin bez venčení, aniž by se "zkazil" definitivně.

haninka*
hodnocení

0x

Já jsem si pořídila také 2 týrané psy bez jakýchkoliv návyků a skoro ve stejném věku jako máte vy. Nevím jak ho máte dlouho, ale my jsme se sžily "se záchodem" docela rychle. Že chce na záchod poznám u Maxíka tak že začne pískat a u Kulíška že si sedne na chodbu ke schodům a čeká. Žádné zvíře když není nemocné nebo nedělá naschvály tak tam kde spí a bydlí nebude kakat ani čůrat. Za vykonání potřeby venku chválit. Za vykonání potřeby doma fůůůj to je ale ošklivý hovínko, uklidila a vzala jsem pejska ven.

jecmen1985*
hodnocení

0x

Dobrý den. Já to učím pejsky tak, že jim ukážu co udělali a pak hned ven. Stejně jako s kočkou... :) Po vykonání potřeby venku pochválit vlídným slovem a pamlskem. To že se bojí znamená, že ví, že provedl něco co nesmí ale neumí si o to jen říct. Takhle přesně reagovasla moje ovčanda když měla třeba průjem a já byl v práci. Byla zalezlá pod stolem a nechtěl vylézt i když jsem ji nechtěl ani trestat (byl by to nesmysl). Ale jinak mohla být doma třeba i celý den a vždy vyčkala až dojdu domů a vezmu vodítko. Vlastně jsem ji chválil celý život že "čůrá". :) Funguje to..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]