Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osmák Degu - pochoutková tyčinka

Od: natyf* odpovědí: 6 změna:

Mám osmáka degu,koupila jsem mu pochoutkovou tyčinku,a nevím jestli mu mám dát i krmení nebo samostatnou tyčinku,protože osmáci jsou náchylní na cukrovku...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

wanesa*
hodnocení

2x

Co to je ,pochoutková tyčinka?

My jsme měli osmáků 8 ks.Žili ve veliké voliéře a kupovalo se jim krmení určené přímo pro ně.Dále mají rádi větve ovocných stromů,nejraději jarní,kde jsou už pupeny (třeba jabloň) v těch pupenech mají nejvíc vitamínů.Ale větve ovocných stromů by měli mít i tak,ohlodávají z toho tu kůru.Pravidelně jsme jim sbírali listy pampelišek,ty milují,dají si jablíčko,zeleninu asi veškerou,mrkev,hlávkový salát atd...

Pokud máte jen jednoho,tak se vám brzy usouží samotou,protože tito tvorečkové nemohou být sami.Musí být aspoň 2,jelikož se navzájem čistí a jsou zvyklí spinkat spolu.Pokud hodně píská je to právě tím,že nechce být sám...Naši se v tlupě dožili až 9ti let...

natyf*
hodnocení

Já jsem teprve začátečník,dříve jsem měla jen morče,ale zeleninu apod. jí dávám.Co se týče toho,že máme jen jednu,to jsem netušila,nechávám jí volně běhat,a píská jen málokdy,mám jí teprve asi 2 týdny takže možnost kamaráda zvážím,má totiž celkem velkou klec...Mám holku,a nechci aby se množila,takže bych asi přikoupila další holčičku...děkuji za radu ;)

hodnocení

2x
Já jen doplním, co už tu bylo psáno..
Když už máš osmáčka, určitě si nastuduj něco o jeho nemocech a stravování. Jsou v tomto mnohem náročnější než kterýkoliv jiný hlodavec (morče, křeček, kralik atd).
Určitě mu nikdy nedávej syrové brambory, jsou pro ně jedovaté! A že směsí kupovaných v obchodě určených přímo pro osmáky, jsem úplně vyléčená. Obsahují téměř všechny příliš toho, co osmáci nesmí. Moc obilovin, kukuřice, slunečnice, občas i sušený banán, který je na ně moc sladký, oříšky a takové ty různě obarvené křupinky atd. a tím, že na to dají fotku osmáčka, si přirazí cenu.
Na TYČINKÁCH je nejhorší to pojivo, kterým drží "přilepená"ta směs na tom klacíku. Dost často to bývá med. Kdysi se mezi chovateli osmáků vedly diskuze, jak si takovou tyčinku vyrobit doma a pro osmáky vhodnou.
V přírodě, se osmáci živí převážně trávou a kůrou. Pokud možno, se jim musíme snažit napodobit co nejvíce přírodní stravu.
Takže základní složkou potravy je SENO! To musí mít v kleci pořád. Kousáním sena, si taky obrušují stoličky (ty, díky kterým se jmenuje osmák);) No a zbytek beru jen jako zpestření. Hodně větviček z ovocných stromů. Trávu. Teď jim jako pamlsek sem tam hodím žalud. Jinak jsem si mixovala krmné směsi sama.
A žádné piškoty!
doplněno 29.10.13 18:57:

Když nevím kolik čeho, koukám se sem, tam je jejich krmení popsané krásně:

degus4you.cz/...

doplněno 29.10.13 20:59:

Já osobně ještě žádnou tyčinku vhodnou pro osmáky nenašla, takže se ráda nechám inspirovat. Buď bylo popsané složení nedostatečné nebo nevhodné. Hlavně mě zajímá to pojivo..

Větvičky se venku najdou stále. Ještě stále se dá utrhnout i tráva nebo přinést list. Nejdůležitější je to seno, ostatní je jen doplněk. Sehnala jsem si samostatně semena všeho možného a na internetu našla cca poměr jak to namixovat. Ale většinou krmím nějakou směsí "naředěnou"co nejzelenějšíma peletama. To dostanou klidně i jen jednou za týden a dávám zeleninu.

Přijde mi, že čím "méně"se o ně člověk stará (krmí je) - tím se mají lépe ;)

Co se týče té klece, nepíšeš rozměry, ale přijde mi docela malá. Dva osmáci nebo jeden, je řekla bych jedno. Je tam zbytečně moc plastových věcí. To kolečko by ty mé dvě potvory rozkousaly během jednoho odpoledne (navíc mi přijde pro osmáky nevhodně velké a lepší je kov) a ta patra - dala bych jim tak měsíc :D

doplněno 29.10.13 21:09:

Mně se tam vejde i kočka ;)

doplněno 30.10.13 13:12:

No, já už tu klec mám takových cca 6 let, kupovaná někde v Praze na Černém Mostě a cenu tuším něco přes 2.000,-

První dva osmáky jsem měla v menší kleci, ale bylo vidět, že to pro ně není komfortní, tak jsem pořizovala větší. Taky bych se bála, jestli by miminka mříží neprolezla, ale myslím, že ne.. i když člověk nikdy neví :)

Na dně klece je ještě položená mříž. Když jsem měla první dva osmáky, vůbec jsem jí nepoužívala a to plastové dno bylo netknuté, ale od té doby, co mám druhý páreček holek, musím ji tam pokládat, jinak už by byly skrz. Přijde mi, že by se prokousaly i betonem :D

Moc by se mi líbila klec postavená na akváriu, ale sama jsem nebyla to schopná zrealizovat a žádný kutil se nenabídl :(

Osmák Degu - pochoutková tyčinka
natyf*
hodnocení

Složení tyčinky jsem si pečlivě přečetla...Jinak směsku bych vytvořila,jenže je už celkem zima,navíc ve velkoměstě vedle silnice moc čerstvých bylinek nebude...A v supermarketu konec konců také ne...takže nevím z čeho ji namíchat ...Ale sena má v kleci dost . A ještě jedna otázka. Myslíte,že do takovéhle klece můžou dva osmáci (aby měli hodně prostoru)

Osmák Degu - pochoutková tyčinka #2
natyf*
hodnocení

No,mám ještě větší klec,jenže by se zatím protáhla,tak snad až vyroste tak se bude dát použít.Je asi tak široká jako ta vaše,ale je nižší,kolik stála ta vaše,jestli se můžu zeptat?Mimochodem kolo už jsem dávno vyměnila,ani jsem jí ho nedala,má samozřejmě kovové..

hodnocení

0x

nikdo netuší, co přesně je pochoutková tyčinka. Pokud je to opravdu pochoutková záležitost, tak z ní ukrojte malou část a přidávejte jako bonus k běžné potravě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]