Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má poník dost trpělivosti s nemocným dítětem?

Od: mumi* odpovědí: 12 změna:

Mužete někdo poradit,mám autistického sedmiletého syna,miluje zvířata,má bordíka se kterým má hodně velký citový vztah,jsme na samotě,máme i slepice apod.Stodolu,pozemek.Syn moc touží po koníkovi.My samozřejmě také.Přemýšlíme koupit pony,nebo miniponíka.Tak bych chtěla poradit,jestli koník bude mít se synem trpělivost,když ho bude syn objímat,hladit,bude ho chtít za sebou vodit,chodíme denně prez louku do lesa za každého počasí,takže koník bude sám možná tak když půjdeme spát.A ještě jedna věc.Jestli máme koupit hříbě,nebo staršího,třeba obsednutého,jestli je klidnější valášek,nebo kobylka,nebo je to jedno.Manželovo rodiče mají poničku 11ti letou v pastvině,ale je zlá,kouše kope u ošetřování kopit,prostě morous...Tak jestli může někdo k tomu něco napsat,budu moc ráda.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

1x

Tak za prvé. Nikdy ale opravdu nikdy si nopořizujte stádové zvíře jako solitéra. Takže pokud poníka, pak minimálně dva. Dále pak nesmírně záleží na každém jedinci a jeho výchově a zkušenostech. Může být poník milionový a také takový, ke kterému se bude bát přijít i dospělý. Z plemen mohu doporučit welsche nebo welsch part bred, jsou to úžasní koníci, prochovaní na povahu a snadnou jezditelnost, k dětem asi nejvhodnější. Určitě bych nepořizovala nic, co má v sobě hucula. Velice tvrdohlavé plemeno. Určitě ne hříbě, ale spíš zkušeného staršího koně, jestli valacha nabo kobylu je jedno, ale kobyly mohou být při říji náladové. Hřebce v žádném případě, i když pochopitelně jsou případy a sama jich znám několik, kdy malé dítě (1.stupeň základky) jezdilo a závodilo úspěšně na hřebcích, ale žádá si to velice dobru výchovu a dohled od někoho dospělého. Vám by se asi nejvíc vyplatilo sehnat si někoho v okolí, komu třeba už děti odrostly a chodit tam nebo koníka odkoupit případně pronajmout. Kamarádka má takhle 20ti letou kobylku, na které kdysi jezdila ona, pak na ní učila mladší sestru, která pak s kobylkou úspěšně závodila na mistrovství. Už z ní dávno obě vyrostly, ale kobyla je zlatá a děti miluje, opravdu 100%ní koník, takže na ní vozí a učí další děti. Pochopiteně k ní mají velkou citovou vazbu, takže je neprodejná a dožije u nich na pastvinách, kde bude dělat to, co jí baví, nebo nebude dělat nic, podle chuti a zdravotního stavu.

rnk*
hodnocení

0x

Vlastní zkušenost nemám, ale slyšel jsem z několika zdrojů, že poníci jsou zlí, mají špatnou povahu, horší než normální koně.

Já bych to tedy neriskoval.

doplněno 22.10.13 12:20:

Osla také ne. Osli jsou svéhlavá zvířata, se kterými si leckdy neporadí ani dospělý zkušený chovatel.

A tím jsem nemyslel tuto zprávu: freepub.comehere.cz/...

Považoval jsem ji dokonce za hoax, ale v databázi hoaxů není a konec konců asi by se nenašlo žádné větší zvíře, jehož zástupce nikdy nezabil člověka.

claire*
hodnocení

0x

Jednou jsme o Vánocích zašli s přítelem k živému betlémku, blízko k nám přišel poník, já se rozněžnila a vzápětí mě přítel rozesmál, neboť se od poníka držel v uctivé vzdálenosti a ublíženě prohlásil: "Koušou, svině." Takže poníka raději ne ;)

uska*
hodnocení

0x

Svatá pravda. Poníci mají divnou povahu i když vyjímka se najde. Spojte se s některou organizací, která provozuje tuto činnost pro děti a nechte si poradit. Když poníka, tak jedinně odzkoušeného.

fribble*
hodnocení

0x

Nechci dělat chytrého, ale přeci jen jde o větší zvíře, které může ublížit a syna neuhlídáte, aby k němu nešel sám. Spíš bych přemýšlel o oslíkovi, a ještě se strachem - jedině hodně "omazleného" třeba z rodiny, kde děti odrůstají ...

hodnocení

0x

Zeptám se, možná velmi hloupě, nebylo by pro chlapce lepší, kdybyste našli stáj, konírnu, kde takové programy pro děti mají vypracované, vymyšlené? Chlapes by měl změnu motivovanou příjemností, na kterou se těší. Třeba by zvládal více v pohodě cestu, jiné lidi, jiné děti. Třeba by mu to bylo ku prospěchu. ;) Každý autista je jiný a je možné, že by mu tohle prospělo. Třeba.

lidus*
hodnocení

0x

Na chalupě mají postiženou holčičku DMO a ta poníka má, koukat a hladit ho chodí všechny děti z vesnice a nikomu nedělá, dívenka na něm často jezdí ale vždycky ho její otec vede. Jak napsala "pb" je to kus od kusu a určitě záleží i na výchově. Chodila jsem sama na hipoterapii, koně tam měli různé a byli velmi trpěliví a hodní.

floro*
hodnocení

0x

Možná se vám to nebude zdát, ale mám tu zkušenost, že moje byť svébytná ušklibená dominantní kobyla se v přítomnosti měntálně postižené mladé jezdkyně pravidelně měnila v poslušného malovaného. Nejde se na to určitě spoléhat, ale i koně asi mají tu schopnost rozeznávat takové omezení. Možná i kobyla je v tomto vnímavější než valach. Každopádně, pokud budete vybírat, tak jedině se synem, aby jste věděli jak se koník v jeho přítomnosti bude chovat. Ale může to také dopadnout přesně opačně. Nicméně, řeči, že poníci jsou "divní" mě nazvedávají ze židle. Jejich chování má jistý důvod a to ten, že jako plemenný typ pochází z drsných klimatických podmínek (severozápadní Evropa - Irsko, Island, Británie a další tundrové oblasti), kde se potýkali s nedostatky potravy, chladem a zimnou. Museli si umět velmi dobře poradit, jak přežít. To se také odrazilo v jejich povaze, konstituci, proto velmi dobře snáší chlad, jsou velmi dobře krmitelní a jsou celkově odolní. Proto ale také mají tvrdou hlavu, jsou náchylní k tloustnutí a zchvácení kopyt.

mumi*
hodnocení

Strašně moc vám všem děkuji za názory,rady.Jestli pořídíme koníka,tak určitě dva.Nebo jsem také slyšela,že může být u koníka i jiné zvíře jako například kozenka,ovečka atd.Nebo k sobě opravdu potřebují koníka.Děkuji za váš názor.

uska*

Než by měl být koník sám, tak raději s kozenou. . Kozena se dá dobře ochočit, ale zas ráda zdrhá, vyleze i kam byste se zapřísahala, že na to nemá. Ožere všechny stromky v dosahu. V říji řve jak na lesy. Ale je to výborný kámoš.

Možná jako společník k poníkovi by byla vhodná kamerunská ovečka. Je tichá i v říji, nemusí se stříhat, dá se také dobře ochočit. Není to takový lumpík jak kozena.

pb®

Koza nebo ovce je náhražka, nikdy ne plnohodnotný společník pro koně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]