Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny a prosím o sdílení názorů,chtěla bych si pořídit ježka bělobřichého a ráda bych místo klasické klece nebo podobné terarijní ubikace pořídila něco hezčího.Jaké jsou nároky na box?Je potřeba mít horní část zavřenou?Jak musí být vysoký aby ježek nevylezl?Umí šplhat?Zapáchá?Jaké materiály jsou vhodné?
Děkuji moc
Zdravím, výška terárka musí být taková, aby ježek neutekl (ne, šplhat neumí), víko tedy není potřeba (podobně, jako u morčat). Výšku holt musíš odhadnout, 50 cm to bude určitě. Pozor na délku terárka, pro jednoho ježka je potřeba 80-100 cm (80 je fakt minimum). Do ubikace je vhodné umístit dost kořenů, větví, a ježkům se poměrně hodně líbí i různé prolézačky por myši a potkany.
Ježek smrdí celkem dost, má opravdu výrazný zápach, ale dost chovatelů mu podestýlá kočičí podestýlku, který "vsákne" i pach, takže pak to je v pohodě. Nicméně je nutné moč i výkaly denně odstraňovat a místa, kde je podestýlka ubraná, ji zase dosypat. Celou podestýlku měnit tak 2x týdně, max. po 4 -5 dnech. Co se teploty týče, ježek potřebuje teplotu o něco vyšší, než pokojovou, tak je vhodné do ubikace umítit zdroj tepla.
doplněno 07.10.13 13:43:Pohanko, v terárku ježek NESMÍ mít vyšší větve a konstrukce, ze kterých by mohl spadnout. Ježek je výrazně terestetické, tedy pozemní zvíře, a může ho zabít i pád z oněch 40 cm.
Našla jsem toto: Pelíšek i s chodbičkou je třeba překrýt dostatečně silnou vrstvou listí, sena, slámy, větví a pod., tak, aby vyčuhoval pouze vlézací otvor. pomahamprirode.cz/... . Myslím, že názorů už máte spousty. - pt
Na specifické rady je dobré vyhledat specifické weby. Jeden za všechny: jezekbelobrichy-pichlavak/...
Zde je to opravdu více či méně o pokecu.
Začnu od zadu. Ano ježek je živočich, papá i následně i kaká a čurá. Též mu hovínko zapáchá. Podestýlka je dobrá z novin, jemného papíru. Denně vyměnovat je nutností. Určitě na tak malém prostoru. Každá manipulace je pro něj stresující. Je dobré ho občas nechat proběhnout v bytě, ale pozor na bodliny, když se někam zapasuje do úzkého prostoru, tak se nemusí dostat ven, bodliny se vzpříčí. Ježek je šplhavec! Ne ale po hladkém skle nebo plastu. Též se umí pěkně sploštit a poté protáhnout docela malou škvírkou. Chovat ježky jako domácí zvířátko i když se jedná o bělobřichého považuji za týrání. Jakým právem si člověk zotročí jakékoliv zvíře a chová jej v jeho nepřirozeném prostředí.! Pokud se chcete starat o zvířátka, tak jenom o ty poraněná a týraná, nebo v tomto podzimním čase nalezená, nedostatečně vykrmená mláďátka z pozdních vrhů ve spolupráci ve spolupráci s útulkem, nebo záchrannou stanicí. Již nic nenaleznou k snědku a tak je mnohokrát nalezneme i během dne shánět potravu. Aby zazimovala, musí mít alespoň 600gramů. V záchranných stanicích a podobných zařízeních je jich více než dost. Ironie - Každé zvířátko je nadšené ze ztráty svobody!
doplněno 06.10.13 23:56:Odpovídám takto, protože můj názor je, že zvířátka by měla zůstat ve svých domovinách - kontinentech, i když už je to kdovíjaká generace zde vychovaná. Tam je jim nejlépe. Kdyby nebyla poptávka, nebyla by by dodávka.
Když jsem si přečetla otázku, myslela jsem si, že se ptá dítě a jako dítěti jsem odpověděla. Vůbec mě nenapadlo, že člověk, který to myslí s chovem ježků doopravdy, se bude ptát na laickém serwerů, kde dostane laickou odpověď. Od laiků- elektrikářů, kantorek, zedníků, techniků, výtahářů, žen v domácnosti, seniorů na odpočinku. Proto jsem, dle mého odhadu, neznalé dítě poučila o nočním životě ježka. Vůbec mě nenapadlo, že tato otázka je vážně položena dospělým člověkem. Omlouám se za špatný odhad. Ještě se omluvím předem za to, co teď napíši. Tazatelko, musíte mít podivný život, když se vám nepřihodí nic horšího a ani nic lepšího, než pár vět na poradte.cz, které pak s velikým gustem a dlouze řešíte a prožíváte. Když nemáte nic jiného k přemýšlení a k řešení. Ani nevím, jestli bych vám měla závidět nebo vás politovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.