Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám 4 měsíční fenku australského ovčáka. Na svůj věk umí hodně povelů, je poslušná. Jen mám občas problém, že když udělá něco, co ví, že nesmí já na ni zavolám K NOZE, ví, že to dělat neměla a nechce přijít. Chodí kousek ode mě, ale tak abych na ni nedosáhla, má provinilý výraz, třeba si i sedne, ale jakmile se přiblížím, uteče. Snažím se i vnitřně zklidnit, dýchat aby to ze mě necítila, ale prostě je chytrá a třeba i 10 minut ke mě stejně nepřijde. Jak tomu předejít? jak se v takové situaci chovat?
strach že když ji budu mít na volno někde venku a stane se to, prostě ji k sobě nezavolám...a něco se stane...
Děkuji za rady...Rennatta
Moje zkušenost je ta, že nikdy, nikdy! nesmím potrestat psa, který ke mně, na přivolání, příjde. Když chci dělat kravál, na dálku posadím, dojdu, až kam to jde a seřvu. Pak se otočím zády, udělám pár kroků od ní pryč a zády k ní zavelím: K noze! a plácnu levou dlaní na stehně, stále jdu. Zastavím, přípnu, pochválím. Je to vyřízeno. Už se k nepříjemnosti nevracet! Pes má přicházet s důvěrou a beze strachu. Je to logické. Proč by chodil, když ho nic příjemného nečeká. Já bych taky nepřišla. :D Musíte jí naučit, že je něco uzavřená záležitost. V očekávání trestu je to hrůza nejen pro psa. :D
Někdy jste psa potestala když přišel, CHYBA VELIKÁ! Teď, pokud se taková situace stane, nachystejte si pro psa pamlsek, volejte vesele a utíkejte od psa, nikoliv k němu, dokud nepoběží za váma, pak čopnout a odměnit, moooc pochválit a nikdy v této situaci už netrestat. Pokud nemáte psa na vodítku a nechytnete ho při činu a nepotrestáte okamžitě, později už to nemá smysl...jen jste si teď pokazila přivolání a pes ve vás nemá důvěru. Musíte být trpělivá. Cvičák by nebyl od věci...tam vám ukáží co dělat a hlavně co nedělat.
Jediné, co poradím, je cvičák. Takto neposlouchá a nevrací se pes přítele (poslechne na slovo jen tchána, jinak z ostatních má spíše srandu), a už se hodněkrát stalo, že se rozběhl za zajícem nebo za jiným psem - a jen zázrakem z toho nebyl průser.
Pes bezpodmínečně musí přijít, a to Vás i ji na cvičáku naučí.
Špatná volba, kdybyste si pořídila staforda nebo pitbula, mohla byste tuto rasu nechat volně pobíhat 24 hodin denně a nic by se nestalo. Ale naštěstí jde pořád ještě o vlčáka, být to o čivava nebo bišonek, to by bylo raněných a mrtvých.
Pane inženýre, toto je rada úplně na hlavu! Nevíte, kdo se ptá. Co když je to velmi mladé děvče a tuto vaši "radu" vezme vážně. Co jste vlasně chtěl říci?
Na tak hloupou radu určitě reagovat nebudu a brát vážně ji také určitě nebudu. Zase tak mladá nejsem ale děkuji. Jde mi o to, že když tohle svoje chování předvede venku když bude na volno a nebude na moje povely reagovat jak ji dostanu domů, do auta? stává se to jen málo ale prostě proto to řeším co nejdříve dokud je ještě čas...
4 měsíce je ještě prcek, nečekejte poslušnost jako u dospělého psa. Musíte této situaci předcházet, cvičte přivolání jen (pokud je na volno) v momentě kdy štěně není ničím zaujaté (hrou s jiným psem, očicháváním nějakého trsu trávy..) Pořiďte si dlouhé vodítko, psa uvažte a ať za sebou vodítko tahá (můžete dát karabinu i na prádelní šňuru, poslouží stejně dobře a není drahá prirodniprovazy.cz/... ) Pokud bude psík na šňůře, můžete trénovat přivolání i psa zaujatého něčím jiným, po povelu trhnete vodítkem, tím přerušíte jeho činnost a s couváním od psa ho přivoláte a odměníte. Nijak jinak ji domů nebo do auta nedostanete, nemá přivolání zafixované(ani nemůže, je malá). Pokud ho budete volat a psík nebude ochoten přijít, jen si to přivolání pokazíte. Bude vědět, že prostě přijít nemusí, že na něj nemáte páku. Proto opravdu pořiďte to vodítko a máte psíka stále pod kontrolou. Když budete opravdu důsledná a psa donutíte vždy na přivolání přiběhnout, výsledky se brzy dostaví. Hlavně ji nepřivolávete jen když chcete jít domů, to by spojila s nepříjemným. Je třeba během procházky přivolat několikrát, pohrát si sním, potahat o hard a dát psovi zase volno. A jak píše babkazov, bez odměn nevytahujte paty z domu Australáci jsou velmi inteligentní psi, uvidíte že to půjde. Držím palce.
Renatko, při nácviku přivolání musíte být zajímavější, milejší, chutnější než cokoliv okolo. Musíte být taková, že k vám půjde ráda, s nadšením. Volat, dřepnout, chrastit piškotama, cokoliv, co přiláká její pozornost. Pak už můžete divadélko vypustit a volat. Vždycky nejdříve jméno, kratičká pauza, aby si uvědomila, na koho mluvíte a pak povel. Ke mně nebo k noze. Nenechat odejít dále. Psi mají v hlavě takový jako plot v určité vzdálenosti. Když jsou za ním, jsou volní a mají pocit, že se poslouchat nemusí. Vypozorujte, jak daleko ho má ta vaše. Pomáhá schovat se a pak volat. Za auto, za keřík, lehnout na zem. Když příjde, tak odměnit. Když to uděláte častěji, bude si vás více hlídat. Pes má hlídat vás, ne vy jeho. Bez odměny po kapsách, vůbec ven nechoďte! Já jsem po letech vytáhla starý vaťák a v kapse jsem měla na čtvrtky nalámané piškoty. Na ty jsem psa vždycky dostala. Na laskavé slovo, pohlazení a piškot přivoláte psa mnohem snadněji, než na povel, křik, trest. Nejen psa. A víte co, moje Dorka piškoty ani moc nemusí, ale jako odměnu je miluje. :D Všecko, co potřebujete, získáte u ní s odměnami, pochvalou, pohlazením. Nešetřit ničím! Jen křikem a tresty! Ty úplně vypusťte a nepoužívejte! Úplně stačí zatvářit se načuřeně a otočit se k ní zády. A po chvíli tiše volat. :D
Odkud jste?
Ale no tak, tazatelka působí inteligentně, to spíš s místními rádci to není tak růžové, na sebe to prosím nevztahujte. ,
Co jsem chtěl říct? To byla reakce na lidi, kteří tvrdí, že různé nebezpečné rasy jsou ty nejmírnější na světě. Když jsem něco podobného napsal do diskuze, jestli staford nebo pitbul, byl jsem vymazán. Rady typu, toto je ideální pes k dětem tam zůstaly. A nikdo nevznesl dotaz "Co když to tazatel vezme vážně".
To je ale jen Váš subjektivní názor na tyto rasy měl jste jej někdy doma? nebo Vám ublížil? já ještě nepotkala nebezpečného staforda či bulteriéra, všichni byli úžasně klidní a milí. To už ten můj prcek je agresivnější...
No jo, pan "inženýr" rozumí psům asi tak, jako hluchý hudbě.
doplněno 28.09.13 12:43:Starám se, aby tu tazatelé dostávali inteligentní a správné odpovědi, a ne Vaše pseudorady a urážky. Ale jen pokračujte, už to nebude trvat dlouho...
Rennate, ptala jsem se, odkud jste. Kousek od Pardubic je úžasná chovatelská stanice s tréningovým programem. Když se zeptáte strejdy Gůgla, na chovatelskou stanici Dajavera, dá vám adresu. Také se tam dozvíte, můžete-li přijít pro radu, ikdyž máte australáka a oni mají borderky. Přece jen ovčáci jsou kapku jiní, než ostatní psi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.