Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám štěně staré devět měsíců a už si s ním nevím rady. Pokaždé,když příjdu ze školy,najdu něco roztrhaného nebo zničeného na zemi. Najde si opravdu cokoliv : kapesníky,trhá plyšáky,papíry,víčko od plastového vědra,dokonce i šišku někde vyšantročil a nebo převrací koš. Už opravdu nevím,co mám dělat. Ano,věcy,jako jsou papíry na stole,kapesníky,sáčky ap. jsem začala uklízet výše,do koše jsem přestala házet obaly od "dobrých" věcí atd. Jenže on né a né se vzdát. Začíná si jaksi otevírat šuplíky ze skříní,které jsou nízko a vytahovat z nich oblečení,které pak sbírám po celém pokoji. Samozřejmě ho pak se zvýšeným hlasem pokárám a pošlu na místo ( do pelechu ). Ano,vypadá smutně,má zklopené uši,smutné oči a vypadá to,jako by chtěl říct : Ale já už příště nebudu...jenže mu to asi nejde do hlavy. Tyto problémy mi začal vyvádět zhruba před měsícem. Napadlo mě,zda bych mu neměla koupit jakousi "hračku" na zabavení (např. aby se snažil dostat mls z hračky ven ) a pod. Já už prostě dál nevím co...nechtěla bych mu kupovat klec,nebo něco podobného.
Pokud s tím má někdo zkušenosti,prosím pište,za každý názor budu ráda.
Děkuji za věnovaný čas a přeji hezký zbytek dne.
Dobrý den,
je to shetlandský ovčák a s posloušností je na tom výborně. Skvěle zvládá základní povely,jako sedni,lehni,čekej,ke mně atd. Umí i mnoho jiných povelů,jako je válení sudů,tančení,točení se i např povel "bang" (mrtvola).
Sám doma musí být od půl osmé do dvou odpoledne. Nevím co si mám pod pojmem pracovni cesta představit. Chodíme na menší "pole" tady poblíž. Moc se mu běhat nechce,spíš jen všechno očichává. Vlastně při procházce se nevěnuje ničemu jinému,než značkování. Klacků při cestě vidíme...že se to ani nedá spočítat a on je absolutně ignoruje. Poslušnost trénujeme na každé vycházce ( sedni,lehni,čekej,ke mně ap. ).
Problémové nebývá štěně, ale majitel -(pardon). Pořídit si ovčáka do bytu znamená vždycky problémy. Jsou to psi od přírody do kolektivu a na venkovní prostor a pokud nemá dost pohybu a hlavně společnost, nudí se a pak to takhle vypadá. Opravdu nezbývá než ráno dřív vstát na delší proběhnutí, připravit dost hraček a obrnit se trpělivostí - podle mé zkušenosti bych odhadl ještě nejméně rok.
Ona to ale není jeho vina - pořídila jste si pejska a nemáte na něj čas, tak se nudí... ten pamlsek v kouli vydrží jen nachvíli, nejlepší by bylo, kdyby se našel někdo, kdo by si ho mohl alespoň na tu hodinku vzít a vylítat ho.. Pak nebude mít energii na nějaký zlobčení..
doplněno 24.09.13 18:19:Jestli je to možné, zkuste pejskovi naoridnovat dlouhou procházku hned po ránu... Uvidíte - minimálně se tím nic nezkazí... On z oho časem vyroste...Náš labrador byl taky v mládí divoch a teď je to takovej "hrošík" co se musí k pohybu nutit : )..
Dobrý den,
samozřejmě,že sem počítala s tím,že se budu psovi muset věnovat. Chodím s ním na procházky dlouhé i hodinu,ale problém je ten,že to prostě do dvou hodin odpoledne nevydrží. Možná bych mohla zkusit vstávat dřív a na procházkách ho více "unavovat",ale nejsem si jistá,zda to bude mít vůbec nějaký účinek.
Zdravím. Psa netrestejte, když přijdete domů, pokud ho nenachytáte přímo při činu. V jeho očích ho pak trestáte za Váš příchod a ne za zničené věci. Psa pořádně zaměstnat aby doma především odpočíval.
Dobrá večer,
pes už od malička chápe,že když řeknu "Co to je?!" ,že něco udělal špatně a měl by přestat. To samé dělám,když příjdu domu. Zvednu poškozenou věc a vyslovím "Co to je?!". Samozřejmě nečekám odpověď jen mi jde o tu frázi a o tón hlasu.
V tom případě si nastudujte, co je u psa reflexní oblouk. Takhle se Váš pes možná tváří provinile, ale ve skutečnosti nechápe. Ví, že se zlobíte a neví proč. To časem naruší váš vzájemný vztah.
Z toho, co znám teoreticky a prakticky souhlasím, že pes se má trestat pouze při chycení při činu. ALE třeba ze zkušenosti vím, že když měl náš pes průjem a nikdo nebyl doma, přišli jsme z práce a našli "nadílku". Nikdo se na něj nezlobil, uklidili jsme to a šli ven, věděli jsme, že to byla "nehoda" a pejsek se před námi krčil a "cítil se provinile". Přitom nadílka nebyla nutně čersvá a přitom si to pamatoval..
Moje štěně se tváří provinile třeba těsně po činu (loužička v bytě) a to ho za ní netrestám. Prostě přijde se sklopenýma ušima a kouká na mě, ale za hodinu už o tom neví. Takže když přijdu domů a je tam loužička/něco zničeného tak si to vůbec nespojí a chová se normálně. Četla jsem o hodně případech, kdy lidi trestali po příchodu domů za bordel, a pes se jich pak bál protože si spojil jejich příchod = trest. Tak jsem na to chtěla jen upozornit, protože je škoda si psa takhle vystresovat. Váš pec (coklit) možná spíš vycítil Vaše rozpoložení (kdo by se tvářil nadšeně) a proto se tvářil provinile, nutně to neznamená že věděl o co jde ale to jen hádám.
nudi se, hodne hracek, kousaci kosticky, boticky z bizoni kuze a zavirat ho do chodby a vsechno uklidit pred odchodem, supliky svazat gumicukem
Máte doma nevybitého puberťáka je potřeba ho každý den vybít uplně nadoraz ať už nemá sílu doma zlobit. Pořiďte mu třeba nějakou hračku, která zaměstná i jeho mozek ( takové ty co se plní dobrotkama a pes je musí vysypávat, vyndávat atp.) A okamžitě jak přijdete ze školy tak s ním na dlooouhou procházku, dle mého je na toto plemeno hodina málo. Nejlépe někam mezi ostatní psy, na volnou plochu kde se může vyřádit, můžete s ním trénovat nové kousky anebo procvičovat ty staré. Možností je spousta...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.