Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je maso kruty pri cernohlavosti pozivatelne?

Od: huhulak* odpovědí: 9 změna:

Zdravim,prosim o rychlou radu.Nase kruty dostali cernohlavost,jedna uz je zabita a maso sme vyhodili.Po nasledne rade veterinare jsou preleceny,ale objevila se i u dalsi ,mam uz jen dve,ta jedna se zda jeste jakz takz ale bude to mit na stopro taky,ale snad trosku lepsi.Kdyz vyhodim vnitrnosti a krk je maso pozivatelne? Vet.rikal ze ano po tepelne,ma s tim nekdo zkusenosti?Pry by masu nemelo nic byt dekuji za rychlou radu,dneska pro jistotu pujdou pod kudlu.Specha, diky moc.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejvy*
hodnocení

2x

Podívejte se na játra, pokud jsou flekatá, maso bych už nejedl.Parazit se skrz taková játra může dostat dál do krevního oběhu a s ním i do masa.Samozřejmě, že jej pořádnou tepelnou úpravou zahubíte, ale pokud je krůta před tím léčena léky ( třeba Entizol ) , pak jsou ty léky v mase a to bych já raději nejedl.Chápu, že je vám líto vyhodit maso, které jste si sami vychovali, ale z obchodu byste také nejedla maso plné antibiotik.Nebo alespoň si to myslím.

hodnocení

1x

Prostě ta nemoc v těle už je. Je to stejné, jako když litujete nádhernou vyzrálou broskev, která je nahnilá. To nahnilé se vykrojí, ale škodlivé látky už jsou stejně roztroušeny v celém plodu. Stejné je to s Vašimi krůtami, mají to prostě v sobě.Maso dejte do kafilerky, či dobře a hluboko zakopejte, aby se na to nedostala další zvířata. Nepoužívejte to ani jako krmivo pro psa či kočku. Vím, je to moc velká škoda, ale nedá se s tím nic jiného dělat. Jaga.

huhulak*
hodnocení

Dekuji za radu,vet rikal ze se maso muze po tepelne uprave jist,ze to napada jen ty jatra ,streva proste zazivaci a vole.Antibio uz by taky mela byt vyloucena z tela,soused taky ze masu nic neni,fakt nevim co si myslet.Pri pomysleni se mi taky ovsem zveda kufr,ale je mi to fakt moc lito,co sem se nalitala kolem a co vsechno to stalo penez,za to mohlo byt pomalu uz i prase,heh.No snad aspon ten jeden morak bude dobry,zatim jeste cilej a zere.Vnitrnosti a ostatni vyhodim to je jasne.Zkusila jsem a uz nikdy vice,staci jen ty slepicky,ale beztak jsou toho puvodem.Tak clovek vedel aspon cim je krmi apodobne,myslim ze to co nam predhazuji v obchodech bude o mnoho horsi,ve velkochovech to preleci hned od mala,ale urcite se stava,ze nektere to maji a pri porazkach to tam vali vse,nevim to se asi neda uhlidat.Mam na zimu prelecit i slepice? treba proti kokcidioze,davam preventivne ocet do piti a vitaminy.Nebo nejake prasky do vody na odcerveni?Muzou se vajicka konzumovat pri odcerveni?Prosim odpoved a predem dekuji:(

uska*

Huhulak - budte v klidu. U nás vet také trdí, že vše krom jater je poživatelné. Dnes je už problém bez léčiv vychovat doma krůty. Kdybyste nezkusila, nevíte. Vaše slepičky za černohlavost nemohou, dříve se chovalo vše na jednom dvorku a bylo to v pohodě. Dnes jsou krůty tak přešlechtěny a zdegenorovány, že je od vylíhnutí bez léčiv neobejdou.

Slepice se neodčervují. Dělejte jen běžný pořádný úklid všeho na dvorku a v kurníku. Předpokládám, že si necháváte slepice dvě snášková období a nechováte prastaré mrchy. Čím starší slepice, tím víc nemocí. Hlavu vzhůru, bude líp a na chov krůt zapomeňte.Ekonomicky je výhodnější si odhovat doma brojlerová kuřata. Budete je krmit 3 měsíce bez směsek, ale je to kvalitní maso.

doplněno 19.09.13 22:17:

Není zač, rádo se stalo.

huhulak*
hodnocení

Dekuji usce ,pomohla my v mem rozhodnuti,proste morku ihned vyhodim,moraka necham snad ten bude aspon dobry.Jak jsem rikala uz jsem z chovu moraku vylecena a priste zkusim ty brojlery,ale kdo vi.Ted budu obletovat slepicky.Jinak vsem samozrejme dekuji za nazory,z kazdeho jsem si neco vzala.

haninka*
hodnocení

0x

Pár krůt jsme si chtěli pořídit, ale letos to nějak nevyšlo. Po přečtení této diskuze se na to příští rok vykašlu. Ta kuřata mě zaujala, ale to by jich člověk musel mít asi víc aby se to vyplatilo co? Mít 5 - 10 kuřat je asi nesmysl... Má někdo zkušenost?

uska*

No 5 kuřat bych nechovala, v chladných dnech z počátku musíte přitopit žárovkou, takže by se ohřálo i 10 - 15 kuřat. Já si beru jednodenní brojlerová kuřátka za 10,- Kč a na jednu várku 20 ks. Stane se. že o jedno, dvě ze začátku přijdete, ale těch zbylých 18 už je v mrazáku poznat (pokud je nerozdám). Pokud se vám to zalíbí, tak si můžete odchovat i několikrát do roka, záleží na vašich podmínkách. Zda se to vyplatí? Kuře z obchodu v akci je o málo levnější, ale doma vím co jím, pro mě se to vždy vyplatí.

huhulak*
hodnocení

Tak samozrejme vemu asi vic tech kuratek,uvidim jak dam na pristi rok dvorek do poradku aby se tam dali vychovat i takhle malinky.Jinak s morakama to dopadlo tak, ze morka mela malinko chyceny jatra,ale radsi pro dobry pocit jsem ji vyhodila,zato morak byl naprosto zdravy a vazil 14,5kg tak aspon neco,ale radost byla velika,ze aspon ten jeden se vydaril.Jak jsem psala moraky uz nikdy vice,priste husokachnu nebo kachny a brojlery,postupne vyzkousim:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]