Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni, potřeboval bych poradit od někoho, kdo má s andulkami nějakou zkušenost.
Před týdnem jsem si domu přivezl andulku ze zverimexu. První dny jsem ji nechal v klidu, ať si aspoň trošičku zvykne na prostředí. Hned třetí den jsem zkoušel ochočovat. Dal jsem si na ruku proso a čekal, jenže andulka nechtěla. To samé jsem zkusil další den a už si zobla a další den i skočila za zrníčkama na ruku. Řeknu vám, je to fakt super pocit, když cítíte ty teplé nožičky.
A teď pomalu k věci. Ikdyž jsem mé mamce říkal, ať nestrká ruce do klece, tak neposlechla. Dala prst k andulce, trošičku se dotkla bříška a andulka vlezla na ruku. A od té doby mi připadá, že se mě andulka bojí. Už jí to déle trvá, než si zobne z ruky, zobne si 10x a už nechce. Přitom když jdu do školy, tak ji dám schválně jen trošku zrníček, aby ji vyhládlo a měla na to větší chuť. Dneska jsem to zkoušel znovu a vzala si pár zrníček, dokonce mi vlezla na ruku, ale hned seskočila. Dále moc nepípá.
Chtěl bych se vás zeptat, jestli se vám někdy něco takového u andulky stalo. Budu moc rád za každý komentář. Ještě musím doplnit, že andulka má dnes přesně 40 dní.
Andula je dost mladá, aby si bez problémů zvykla. Dotek na bříšku a po vyskočení na prst vyndat z klece je běžný a správný postup. Naopak lákat andulku na proso a schválně ji kvůli tomu vyhladovět je chyba. Andulka je společenský ptáček a vděčná bude za společnost, do prstů kousek piškotu spíš pro zájem než jako jídlo. Naučit na sezení na prstě, jemně hladit jedním prstem zobáček a jemně šimrat tvářičky a přitom pořád mluvi (třeba blbosti, reaguje jen na tón hlasu). Hlavně pozor - nikdy ruku nad ptáčka, to znamená nebezpečí - na sebrání shora a zavření do klece musí být už zcela ochočená a důvěřovat vám.
Milý anduláku,
chválím, jdeš na to dobře - až na to hladovění andulky. To, že ti vylezla na ruku, je známkou, že už ti trochu věří a určitě půjde dál ochočit. Narazila jsem na youtube na jedno video - je sice anglicky, ale pro pochopení stačí. Video je
Ochočování andulky trvá dlouhou dobu, ale trpělivost přináší růže
Pro radost ti posílám fotku koupání mé dravé zvěře
Dnes jsem zkoušel na prstík, jenže andulka se bojí, když jí mírně opřu prst o bříško. Uhýbá do stran a natahuje se. Nevím co dělat, vím, že musím mít velkou trpělivost, ale předtím se nebála a poté, co to zkoušelá moje mamka tak mi připadá, jak kdyby mě viděla poprvé. Nechápu, jak se to mojí mamce povedlo.
Ještě se chci na něco zeptat. Poslední dny jsem si u andulky všiml, jak klove do konstrukce klece, lozí po dvířkách klece a různě do všeho klove. Myslím si, že by už chtěla lítat, ale na internetu je napsané, že andulku nepouštět, dokud nevleze na prstík. Když to zkouším s tím prstíkem, tak uhýbá do stran, skáče na jiné bidýlka apod. Jediné plus, čeho jsem si všiml je, že andulka konečně pije.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.