Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čichavci nebo skaláry?

Od: minie* odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer! :) Pořád se nemohu rozhodnout ,jestli jsou do akvária lepší čichavci ,nebo skaláry ... v akváriu by měli mít dost prostoru ,protože tam je momentálně jen můj 10ti letý ancistrus :D ... oba dva druhy mám ráda. Předem děkuji za tipy ;) (y)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ria*
hodnocení

0x

Jak máte velké akvárko? : ) - čichavce bych dala spíš do delšího - skalárky do vyššího : )

minie*
hodnocení

Čtverec :DDDD

ria*

:D - tak pokud máte výšku nad 45cm - skaláry :) ale mě osobně se moc líbí chování čichavců : )- takový oňupávači :)..

edge*

Ale jaké jsou rozměry akvária nebo na kolik litrů vody? Skaláry potřebují například minimálně 150 litrů a to ještě k tomu pouze pro jeden pár. Pokud by jsi chtěla mít rybiček víc už by to chtělo 200 litrů a víc. Navíc výška by neměla být menší jak 50cm. Já mám 210 litrů a 2 páry skalár a v době tření je to dost na nože.

Čichavci se taky doporučují spíš jen jeden pár, může být i hejno, ale samečci budou mezi sebou bojovat a je pro ně potřeba hodně úkrytů. Až nám sdělíš jak velké akvárium je tak se dá doporučit třeba páreček čichavců a k nim třeba hejno neonek. Koukat na shluk třeba 10 neonek je nádhera ;)

doplněno 02.09.13 19:16:

500 litrů a je v něm pouze ancistrus? Opravdu je tak velké? No to potom není problém třeba dva nebo tři páry skalár v pohodě. Já si Skaláry pořídil hlavně aby vyplnily prostor, když vyrostou jsou to opravdu majestátný kousky. Díky jejich velikosti jsou taky klidnější, akváriem si v klidu proplouvají (pokud teda neprohání soupeře nebo nechrání vajíčka :D )

Čichavci jsou zase zvědaví, všechno prolezou, možná se tak proto jmenujou že všechno vyčmuchají :D Ale na tak velké akvárium mít malinkatý čichavce to by bylo smutný. Já od čichavců ale upustil, pořát se casnovali ikdyž to byl páreček, jednou sameček uhnal samičku, potom byla samička dominantnější a uhnala samečka. Tak jsem nakonec velkou samičku daroval a čichavce už nechci. Aby bylo v akvárku živo, tak jsem si pořídil parmičky "oděsky" a ty je sranda pozorovat jak se honí. potom hejno 15ti neonek na krásu. A pak pár teter.

doplněno 02.09.13 20:04:

ukulele: Ono je pravdou, že čichavce jsem nikdy v oblibě neměl, kromě toho, že jsou to krásné ryby. Stydím se za to, ale ani jsem už kolem nich dál nic nezjišťoval a větší než 10cm jsem v životě ani neviděl. Takže k nim jsem vedl ony lživé informace, je tedy dobře, že jste na to upozornil :)

minue
hodnocení

500l ;) a teď koukám ,je to spíš obdélník :D

ukulele*

teda edge, že zrovna vy napíšete malinkatí čichavci, to bych podle vašich jinak fundovaných odpovědí nečekal. Takový Tichogaster leeri je jeden z nejkásnějších čichavců a v pohodě doroste přes 12cm, čichavec líbající i přes dvacet cm a to nepíši o čichavci obrovském, který dorůstá kolem 60cm. Je zajímavé, že nikdo z rádců neuvedl životní podmínky, teda teploty vody, čichavci se cítí dobře ve vodě teplé i 23 C a dokonce jsou déle na živu, kdežto u skalár teploty pod 25 C způsobují problémy s trávením.

minie*
hodnocení

Ten můj čichavec má tak 13cm :D je to takové stašidlo ,co občas prolétne celým akváriem :) UŽÍVÁ SI ,ŽE TAM JE SÁM :D zatím

pt®
hodnocení

0x

Já bych tyto dva druhy nedala spolu dohromady do jednoho akvárka. Čichavci skaláry budou ožírat, okusovat a budou chcípat. - pt

milie
hodnocení

Ale právě proto se ptám ,který druh ;)

hodnocení

0x

Mám v akváriu oboje a je to v pohodě.Obo druhy prospívají a neškodí si.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]