Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Saarlosův vlčák - informace

Od: michalb* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

plánuji pořízení psa (Saarlosův vlčák). Vzhledem k tomu, že jsem psa nikdy neměl, chtěl bych si od Vás, kdo tohoto psa vlastníte, dozvědět základní informace a doporučení ať vím s čím vším mám počítat. Bydlím v RD se zahradou takže plánuji jej mít tam a poslavit mu kotec.

Jak velký kotec je potřeba pro takového psa? Je doporučované nějaké roční období kdy je nejlepší si tohoto psa pořídít? Jaká je přiblížná cena s a bez papírů? Vyplatí se mít psa s papírama?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

culdabulda1*
hodnocení

3x

Ahoj - podle toho, co jsem si vyhledala na webu, což jste již jistě udělal ze všeho nejdříve - není vhodné tohoto psa zavírat do kotce - potřebuje prý dost prostoru a volný pohyb - jako ostatně asi každý velký pes. Do kotce bych psa rozhodně nezavírala! ( zvláště pokud žijete v RD) - podle mne je to týrání psů - a nikdy s ním asi nenavážete ten správný přátelský kontakt .

Můj bratr choval rotvajlera a nyní má howavarta - žije v RD, pes má volný výběh a všude přístup - ale přesto s ním každý večer chodí na procházky po vsi. Rotvajler (už bohužel umřel) i nynější pes je velmi přátelský a hodný pes a řekla bych, že asi i šťastný. Nedovedu si představit, že by byl týrán v kotci. No - jen můj názor a zkušenost. Marcela.

doplněno 13.08.13 17:40:

oprava - hovawart - pořád si to pletu.

hodnocení

1x

cs.wikipedia.org/... Jste dost odvážný. Zvláště pak, když jste ještě psa nikdy neměl. A pak, pro jistotu, rychle s ním do klece! *plac*

ivetka*
hodnocení

0x

Ahoj, měla jsem psa.. Ale pokusím se ti odpovědět... Kotec by měl být zateplený na zimu a měl by být vyšší než pes :) to je pochpitelné... Nejlepší je pořídit si psa na jaře aby si prožil teplé léto.. a ne hned zimu.. Cena s papíry je kol. 5000 až 10000. Pes s papíry je vhodný jen pro toho , který s ním chce závodit..

kratast*

ivetko co to tu namlouváte... jak, ze pes s PP je jen kdyz s nim chce nekdo zavodit? Váš názor neguji je to nejvetsi blbost, kterou jsem kdy slysel. Jste dalsi podporovatel mnozitelu... myslite ze PP jsou k nicemu? minimalne pes s PP bude plemeno, ktere jsem chtel a ne nejaka splacanina.(aby misto saarlosa nemel krizence NO a ceskoslovenskeho) myslite si ze mnozitele udrzuji plemena psu? NE! plemena psu zachovavaji jen lide, kteří odchovávají psy s PP! nebýt techto lidí už se na cistou rasu psa koukame jen na obrazku.! za dalsi - psy z PP jsou z kontrolovaneho chovu, máte nizší sanci ze pes bude trpet na alergie, displazku apod... Majitel chovatelske stanice se k Vám neobrátí zády při řešení jakéhokoli problému v budoucnosti. Jestli si myslíte, ze chovatelé psů s PP na tom mají ukrutný vejvar penez, kouknete na netu co to vubec stojí penez udelat stenatum PP atd... .

Pak teprve az si tohle uvedomite zkuste nekomu neco takoveho radit!

borax*

Cena tohoto plemene nejde u nás pod 20.000,- a bez PP není. Průkaz původu a závody nemají nic společného...

michalb*
hodnocení

0x

Ano to je přesně on :) Závodní ambice rozhodně nemám, takže uvidím zda se najde nějaká zajimavá nabídka, zatím jsem nikde neviděl. Na toho psa nebudu sám, navíc jej budu chtít vycvičit a s tím mi pomůže i otec, který na vojně dělal psovoda :) V podstatě to on si vybral tuto rasu, ja chtěl původně německého ovčáka :)

borax*

No to v žádném případě není pes na výcvik jako je německý občák! Na to velký pozor! Má spíše povahu "vlčí"to je: nedůvěra k cizím lidem, může mít tendence utíkat, působit nervozně až plaše a co se týká poslušnosti, rozhodně nepočítejte, že bude poslouchat jak německý ovčák, zapoměňte na výcvik obran a poslušnosti jako takové. Nejde na něj praktikovat styl výcviku jako na NO (předvším upozornění pro taťku, protože výcvik psů na vojně se nedá na tohoto psa absolutně použít) . Sice je mu podobný a vznikl křížěním s NO, ale opravdu s ním má pramálo podobného co se povahy týká.

Pokud chcete psa jako společníka ok, ale nic jiného nečekejte. Bez PP ho neseženete. Doporučuji kontaktovat a pár emailů si vyměnit s majitelkou chovatelské stanice mirajacz.webnode.cz/... je to nejpovolanější osoba.

michalb*
hodnocení

0x

No je pravda, že jsem něco takového o něm četl s tou plachostí a poslušností, ale nebylo to napsané vyloženě, že se naučit nedá :( U takové psa bych disciplínu vyžadoval. No v každém přípdě budu muset o tom popřemýšlet, nerad bych choval divokou šelmu :)

borax*

Nechtěla jsem vzbudit dojem že je to divoká šelma :) Cvičit se určitě dá, ale potřebuje jiný přístup než NO. Nejlepší opravdu bude napsat na tu chovku, ideálně si tam domluvit návštěvu ať je vidíte a majitelka vám jistě ráda poví jak to je. Třeba zjistíte, že je to co hledáte, jen jsem musela upozornit, že to není klasický ovčák s vlčí vizáží. Byl byste velmi zklamán a další nešťastný pes na světě...

hop®
hodnocení

0x

Michale, toto plemeno jsem neznal a po přečtení několika moudrostí o této rase s plně přikláním k názorům @borax, je vidět že ví o čem mluví. Už jsem několi psů měl a nevím, jestli bych si na výchovu tohoto psa troufl. Ještě své rozhodnutí spolu s tatínkem zvažte, ať neublížujete svému novému chlupatému kamarádovi ani sobě, držím palce při výběru i při výchově! *slunce*

michalb*
hodnocení

0x

No určitě si necháme poradit :) V každém případě to celé pořádně zvážíme, nákup psa rozhodně nechci uspěchet, ale pokud možno si pozjišťovat co nejvíce informací a nechat si vše pořádně projít hlavou.

Po tom co jsem i od Vás četl, tak od této volby asi upustíme, líbil se nám ten vlčí vizáž pejska :) Teď pro změnu přemýšlíme o volbě buď to německého ovčáka nebo vymarského ohaře. Oba jsou moc hezcí :)

Jen by mě ještě tak zajímala jedna věc a tím jefinanční stranka věci tj. na kolik takový pejsek příjde měsíčně? Co všechno je potřeba kupovat atd?

hop®

Výmarák je ohař, němčour je ovčák, oba potřebují hodně pohybu. Sám bych asi vybral toho ovčouna, nějak mi připadá bližší a přirostlejší k páníčkovi, ale to je jen můj názor...

Měl jsem i Kanaďanku (AKBO), dnes se to jmenuje Švýcarský ovčák, ale to je spíš do postele než do kotce, ale dodnes tvrdím, že to byla nejlepší ženská v mém životě... *smich*

Pesana nevybírejte podle xichtu, stejně se Vám bude druhý den líbit každý (i ošklivý chytrý voříšek), protože bude VÁŠ a zamilujete si ho, je to jako se ženskou, rádi se podíváme. ale žít s tím...

kratast*

no pokud se Vám líbí vlčí vzhled tak co československý vlčák.

opět to promyslete a nastudujte neco o tomto plemeni.

vzhledem ze nemáte zadne zkusenosti zvolil bych labradora.

Mozna byl vas otec u psovodu, to neznamena ze umi se psy pracovat atd... tehdy udelali psovoda z kohokoli kdo mel ruce a nohy.(ale ani ty ruce a nohy nebyla 100% podminka :) )

musite poridit boudu zateplenou udelana vyjdce kolem 5TIS kdyz si ji udelate tak kolem 2000tis (dle vasich moznosti)

kotec (rekl bych ze je nutný pro případ návstev kamaradu, doma mame 3 velké psy a jednoho maleho a kdyz k nam nekdo prijde tak jdou do kotce, neni to tyrani ale chranim psy pred lidmi ne lidi pred psy i kdyz to taky trochu staci nejaky neopatrny pohyb na me nebo pritelkyni a psi reagují.

vodítko obojek košík 2x miska cca 500 az 1000kč

každá návštěva veteriny jen s ockovanim cca 500. nejake odcerveni, vitaminy na klouby a pod za pul roku cca 1000kc (to seš jeste drzim pri zemi)

tak a krmení bud granule ale spíše bych se priklonil k BARFU kouknete na www.vetamix.cz pokud granule tak cca 800mesicne (nekupovat pedigree, nebo chapy apod... doporucuji proplan, eukanuba happy dog, acana zeptejte se ve specializovanem obchode tam poradi) pokud barf tak pocitam cca kolem 1000kc/mesic nebo kombinace barf/granule. nedaval bych zbytky od obeda!

to je tak vse.

pokud se o psa budete starat a nebudete ho zanedbavat je to drahe. pokud budete setrit muze Vas stat 300 mesicne ale pes bude v strasne kondici a nikdy Vam nebude delat takovou radost jako spokojeny pes.

borax*

U mě vítězí německý ovčák. Jednoznačně. Je to všestranně použitelné plemeno. Dá se krásně vycvičit, za plotem budí respekt, pokud zvládnete řádně přivolání, nebude ani honit zvěř (což u výmara jako loveckého plemene může být oříšek) celoročně může být ustájen v kotci (řečí o týrání si nevšímejte), párkrát za rok ho vyčešete a je to :) A pokud se vám výcvik zalíbí, můžete pokračovat a složit i nějakou tu zkoušku.

I výmaráci se dobře cvičí, takže už jak chcete :)

Jen doporučuji vybrat štěně po pracovně vedených rodičích, co nějaké ty zkoušky mají, všimnout si výsledků rtg, aby výsledek na DDK byl 0/0 nebo A/A To znamená, že rodiče mají zdravé klouby (u NO, výmaráci to tuším mít nemusí) Platí to u psů s PP. Pokud se rozhodnete pro psa bez průkazu původu, tyto výsledky znát nebudete a vlastně ani jiné vady, které psi bez rodokmenu můžou mít ale taky nemusí. I papírový pes může být nemocný.

Jestli se rozhodnete pro psa bez pp, trvejte na tom, že chcete vidět štěňata doma i s matkou, v jakém žijí prostředí (čistota, povaha matky..) pokud se bude chovatel vymlouvat na cokoliv, a nabízet že vám štěně předá někde za plotem, popřípadě na benzince, nebo parkovišti, ruce pryč! Pravděpodobně má chov v takových podmínkách, že je zralý pro kriminál...také neberte uboze vyhlížejícího a nemocného psa, byť by vám ho bylo sebevíc líto. To se vám vymstí. Ono se toto děje především u menších plemen (bišon, yort, jack russel...) co málo sežerou a za draho se prodají, lidi jsou hovada.

Co se týká nákladů, tak můj pes (malinois) vodítko 150,-, obojek 50,-, míček 130,-, náhubek 180,- stopovačka 130,- dvě misky 300,- to jsou jednorázové výdaje. Jinak sežere granulí asi za 30,- denně + voda, sem tam koupím kuřecí skelet, dávám syrové, nebo hovězí kost. Jinak náklady na očkování 500,-, 4x ročně odčervení- kupuju tablety v lékárně 199,- a v sezonu spon on proti klíšťatům asi 400,- , poplatek za psa 200,- (někde i 1000,-)

Tak přeji šťastnou ruku a pamatujte na pejskařké pořekadlo: Štěně si kupuješ, ale psa z něho uděláš sám.

pohanka*
hodnocení

0x

Tak, tak. Je dobře, že jste se tady zeptal. Tento pes nemůže mít žádný kotec, pouze na zavření v případě hárání, pobíhání dětí, otevřených vrat při rekonstrukci, práci řemeslníků apod. Toto zvíře potřebuje pevnou ruku, ale vlídné zacházení. Žádný dril a zavření od smečky. Je to smečkové zvíře a bude chtít být se svým páníčkem /alfou/ stále ve styku. Pak je nejspokojenější. Takový pes potřebuje zkušeného chovatele. Máme československého vlčáka, zcela zdravého, pěkného, jeho pán je přítel. Každý den s ním chodí na dlouhé procházky. Stalo se, že byl v zimě týden v nemocnici a pro toho psa to byl takový šok, že po návratu z nemocnice dostal epileptický záchvat. Nikomu to nepřeji, mysleli jsme, že se udusí, že o něj přijdeme. A i vet. to posoudil na záchvat po psychickém traumatu. Od té doby již se nic neobjevilo. Tito psi jsou opravdu velmi zvláštní a není jednoduché s nimi žít. Stále si nás hlídá a poslední dobou zjišťuji, že si všechno řídí tak, jak on sám potřebuje. Někdy dokáže kout takové kousky a vidíte mu to na očích, že vymýšlí, co by nám naschvál udělal.To by Vám nejlépe řekl p. Desenský. Ohledně žrádla toho sní pejsek o dost víc, než my. Každý den dostane jogurt, kost z buvolí kůže, pokud se vaří tak vařené srdce a jazyk, trochu ovesných vloček, zelí, mrkev, trochu omastit máslem. Pokud se nevaří, tak psí paštiku, nebo konzervu, syrový krůtí krky, nebo dlouhá vepřová žebra s chrupavkou. Žere konzervy značky Brit, kdyby byly k sehnání i salámy Brit, ale ty nemůžeme sehnat. Dále dětské či psí piškoty. Na dokrmení granule opět Brit. Jako pamlsek kousek másla co zbyde na papíře, s tím si vyhraje. Od stolu loudí hlavně uzeninu z Globusu, na to má velmi dobrý čich, šunkofleky bych mohla udělat i pro něj, též jakmile uslyší, že se otvírá smetánek. Není to vůbec levné živobytí. Na koruny Vám to neřeknu, ale stále si říkáme, kdy už bude zažraný a nebude toho spocívat tolik. Je ale pravda, že je jinak zdravý a za vet. se moc neutratí. Já osobně bych si pořídila křížence s kníračem, nebo jezevčíka, nebo čistokrevné. Též pes Howavart se mě moc líbí, ale jinak jsem toužila po Šiperce. Na agility a vůbec to je veselý pejsek inteligentní, nejmenší ovčák, svělé zdraví, dlouhověký.

doplněno 14.08.13 20:19:

Krmivo si pes vybere sám, podle toho, co mu chutná. My jsme vyzkoušeli všechny značky /kvalitní/ co se prodávají a vybral si výše uvedenou. Tyto rasy mají v sobě ještě dost povahy a intuice po svých předcích vlcích.

doplněno 14.08.13 20:22:

Culdo, já také!

michalb*
hodnocení

A jaký máte názor na československého vlčáka?

kratast*

krasny pes s povahovymi zbytky po vlku.nedoporucuji krmit lidskym jidlem. přirozené je maso (nevařené) na netu najdete spoustu článků o tomto psovi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]