Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Máme krátkosrstou čivavu 4 měsíce startou a s náma je druhý den. Chci se zeptat mám jí krmit každý den kolik toho sní, nebo stačí jednou denně? Ráno ji dávám trošku granulek, na oběd kuřecí maso s vodou,mrkví a nudlemi a na večeři sní jen zbytky. Nevím, jestli je to tak správné. Pak bych se ještě chtěl zeptat, kam jí mám dát pelech. Zkusili jsme to jednou k posteli a nebyl žádnej problém, usla hned. Ale když jsme jí včera dali do kuchyně, kde nikdo nespí, tak v noci ťapala a hledala nás, myslíte si, že si na to zvykne nebo jí máme nechat u tý postele? Moc děkuju všem za odpovědi.
Dobrý den,
osobně bych čivavu krmila dokud je "ve vývinu" asi 2x denně. V dospělosti někdo krmí jednou večer, někdo část dávky ráno a zbytek večer. Záleží, jak Vám to bude vyhovovat a jak bude prospívat pejsek. Když by tloustl, bylo by potřeba dávky upravit, stejně tak, když by byl moc hubený. Co vidím u příbuzných, tak bych řekla, že je největší problém čivav v tom, že jsou extrémně vybíravé. Jakmile dostanou ochutnat něco "lepšího", těžko si potom zvykají zpět na suché granule. Ale člověk se nesmí nechat obměkčit, na co si ji naučíte, takovou ji budete mít.
To samé bych řekla k tomu spaní. Pes si zvykne, na cokoliv si ho naučíte. Pokud chcete, aby v budoucnu měl místečko v kuchyni, učte ho tam hned! Když ho teď necháte u postele, protože Vám ho bude líto, budete ho to časem těžko odnaučovat. Pokud Vám nebude vadit, že bude mít místo u postele i v budoucnu, není co řešit. Někomu nevadí, když spí pejsek s páníčkem v posteli..je jen na Vás, jak si pejska chcete vychovat..
Vše je ale jen můj subjektivní názor
Porci si netroufám odhadnout - na granulích je dávkování psané a zbytek odhadnete. Jen bych po jídle, bych vždycky dala misku s tím, co zůstalo nesnězené pryč. Nenechávala bych mu přístup k jídlu celý den - bude vědět, že se má pořádně najíst.
Co se týče koupání, tak to bude jako s koťaty. Zásadní je, že nesmí prochladnout = nastydnutí a nesmí se dostat voda do uší (někdo používá před koupáním dokonce vatu). Koupat by se nemělo po očkování a když to pejsek snese, tak i vyfénovat a samozřejmě ho potom hned nebrat ven na procházku.
Díky moc za odpověď. Ještě k tomu jídlu. Jak velké porce bych měl pejskovi dávat?
A poslední otázka. Můžu čivavu vykoupat? Našel jsem jednu blechu. Koupil jsem přípravky, ale je tu napsané, že bych to měl nanést na mokrou srst. Někde jsem slyšel, že mláďata mladší jeden rok by se koupat neměly.
Dobrý den my doma máme taky štěně a jídlo mu dávame : ráno rozmočený krekery-v 7 hodin , potom dávám kolem 2 hodiny rýži s kuřecím masem a mrkví - rýži nahrazujeme i těstovinama , a večer vždy dojí co nesní a když tu porci sežere tak jí dáme třeba kapsičku pro Juniory . S pelechem už víckrát nehýbejte .. Buď chcete aby spala v kuchyni nebo v ložnici tak tam nechejte pelech .
Většinu popsali rádci předemnou.
Pelíšek dejte tam, kde bude bydlet v budoucnu. Neměl by se pak už přemisťovat, proto dobře rozmýšlejte. V létě aby tam nepralo slunko, v zimě aby tam nebylo vedro od radiátoru. žádný průvan (!). Pes by měl mít z pelíšku trochu přehled co se doma děje, ale zároveň klid. Pelíšek je také místo, kde pes nebude rušen například dětmi, pro ty by měl být pelíšek tabu, tam se pes neruší.
Co se týká krmení, zatím můžete krmit třikrát denně, později by bylo vhodné přejít na dvakrát denně, ráno a navečer. Většinou se dává ráno menší dávka. Klidně můžete kombinovat granule s vařenou stravou. Granule, prosím, vyberte kvalitní, které mají ve složení na prvním místě maso a ne obilí. Dávky pro čivavu jsou malinké (uvedené na obalu nebo na webu výrobce), finančně vás kvalitní granule nezruinují, takže je lepší se podívat po kvalitních granulích. Doporučuji se podívat na www.granule.cz. Vařenou stravu kombinujte, druhy masa, různou zeleninu, těstoviny, vločky, rýži, co si pejska naučíte, to bude jíst. Nedejte se zvyklat psím pohledem a případným ofrňováním nad něčím. Když dáváte krmení, mělo by mít pokojovou nebo mírně teplejší teplotu, nikdy nic z lednice. Podejte misku s krmením nechte pejskovi patnáct minut, co sní to sní, pak misku vemte a dáte znovu až další dávku. Naučí se, že se má najíst když dostane a nebude s jídlem otálet.
Vzhledem k velikosti psa dávejte pozor na pamlsky. Musí být přiměřené velikosti, množství a ve vhodnou chvíli. Aby se vám pejsek "nezaplácnul" dobrotama a nad miskou granulí pak kroutil očima, protože bude přejedený.
A netrapte se tím, když pejsek nebude třeba den nic jíst. Je to normální. Druhý den by měl zas jíst normálně. Stejně tak venkovní pasení trávy. Obojí pomáhá pejskovi s trávením.
Přeju vám hodně veselých let s pejskem.
S pelíškem to bývá obtížné. Když mi přinesli jorkinku Dorotku, dala jsem jí pelíšek na místo, které se mi zdálo nejvýhodnější. Vůbec se jí nelíbil. Buď spinkala u mě nebo, když chtěla mít klid, zalezla do koutečku pod gauč, ale čouhal jí nos ven z pod potahu. Pak se přestěhovala do koutečku za mé křeslo. Dala jsem jí tam pelíšek a ten tam má dodnes. Když chce mít klid, tak si tam zaleze. A když na něm měním cíšku, velmi nerudně a nesouhlasně mě sleduje. Je to její území a tam já nemám co sahat. Když si tam něco odnese, odklidím to v době, kdy je jinde a nevídí mě. Všichni mí psi to tak měli. Pelech byl jejich výsostným územím. Když byl pes na pelechu, nikdy jsem na něj nesahala a ani netrestala. Měl tam azyl.
poradte.cz/... :D Jojo, pelech je jedna věc a spaní v noci, to je něco jiného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.