Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme 120l akvárko s vnějším filtrem, svítíme 10h denně.
V akváriu máme: 2x čichavce perleťové, 4x tetra krvavá, 6x tetra královská, 3x pancéřníček panda, 3x ancistrus obyč, 2x ancistrus zlatý.
Měli jsme problémy s černou řasou a bylo nám doporučeno přidat 2x parmička černopruhá.
Nejdříve umřely parmičky a postupně všichni ancistrusy - a to jsem si myslela, že to je hodně odolná ryba
.
Můžete mi dát tipy, čím by to mohlo být způsobeno? Než akvárko doplním, abych se případně vyvarovala chyb.
Ostatní nic a ancistrusy všechny pryč
Moc děkuji Eliška
Můžete provést testy? Vypadá to na zvýšení NO2 hodnot, nebo prudké zvýšení PH.., ancíci opravdu vydrží skoro všechno, hned vyměnte 1/3 vody chtělo by to i víckrát denně, a přidat tak polévkovou lžíci soli - rozpustit ve vodě a nalí...
doplněno 03.08.13 20:06:Nedělali jste v poslední době větší údržbu, čištění filtrace, nebo dna? Nebo obojí dohromady? Nepřidávali jste do akvária nové živočichy? jaká byla předtím osádka? kolik ryb?
Jinak ještě cca týden máme přes den otevřené akvárium, protože díky svícení ( a okolním vedrům) se zvedala teplota v akváriu.
Nyní je tam 27st.C.
Kontrolovali jsme vodu minulou středu, opravdu tam byla zvýšená hodnota NO2 i No3 hodnot, tak jsme hned vyměnili 1/2 vody v akváriu. Tu sůl hned nebo po další výměně 1/3 vody?
Proplachovali jsme filtr, ale pouze vodou z akvária, dno odkalujeme cca 1x týdně.
Přidávali jsem 2x tu paričku černopruhou, které taky odešly.
Původní osádka viz výše.
sůl dejte hnedka - vemte vodu z akvária do hrníčku, sůl v ní rozpusťte (nesmí tam být ty krystalky ) a vylijte u výstupu filtru..
Nelapali ryby po vzudchu?
Nezdá se mi, že by lapali po vzduchu, čichavci občas ano, ale to dělají běžně...ani pancéřníčci nelapají a nesnaží se dostat k hladině, děkuji, jdu na tu sůl hned.
Asi bych doporučila jen vodoléčbu - častou výměnu vody, i několikrát denně - zkuste, aby byla alespoň pár hodin odstátá, jestli nemáte podezření, že by to byla choroba- a všechny uhynulé rybky jste stihla odchytat, tak bych nedávala ani žádný desinfekční přípravky, zbytečně by se pozabíjely nitr.bakterie..
Mohlo to být teď tím blbým teplem, akvárko skoro 30°C, vše se rychleji kazí - zvyšují se hodnoty NO2 a NO3 a problém je na světě..
Mohu se ještě zeptat, jaký filtr máte?
Doufám, že chorobou to nebude...říkám si, že díky tomu, že jsou ancistrusy nejodolnější a bylo by to chorobou, vymíraly by i ostatní druhy - nevím, proč tedy i ty nové parmičky, ale původní osádka se drží, naštěstí!
Ráno hned odkalíme a vyměníme další vodu a uděláme nové testy.
Filtr máme Tetra EX 600.
teď určitě neokalujte, jen tak dva dny častěji měňte vodu,
nechte zase akvárko, aby si získalo "rovnováhu" já čistím a odkaluji po dvou týdnech na střídačku, nikdyy to nesmí být současně.. jen vodu je dobré měnit každý týden...
Někdo říká, že filtr by se neměl čisit dřív, než se sníží jeho průtok.. to může být i půl roku.. : ) ale já bych to nepřeháněla..
Filtr supr, já mám Tetra EX 700 : )
doplněno 03.08.13 20:55:Teď ještě koukám, že ancíci mají o dost nižší rozsah snášenlivost PH, než čichavci, takže by to nakonec mohla být pudká změna PH.. nicméně to zase vyřeší častější výměna vody...
Děkuji moc za rady - filtr jsme měli vnitřní součástí akvária, ale tady na doporučení jsme nakonec šli do vnějšího - přímo tento typ mi byl navrhnut a jsem ráda.
Nikdy jsme rybičky neměli, pak jsme se rozhodli a šli rovnou do 120l,
Akvárium jako takové máme od ledna 2013, ale první osádka nám komplet odešla ( o akvaristice jsme nevěděli zhola nic ), pak byl chvíli klid, pak zase problémy s černou řasou ( které máme doteď), ale rybky "držely"...donedávna
.
Přála bych si, aby si to konečně "sedlo" a rybky i akvárko bylo už ok, bez problémů.
Mě akvaristika dala taky několikrát facku, nebojte : ), člověk si myslí, že napustí akvárko, hodí tam rybky a je vystaráno a ono ani náhodou..: ) Já mám 300 litrů, teď už 4. tým rokem a po půl roce se mi zase rozjela sinice, zkoušela jsem na to všelicos a jediný co nakonec pomohlo bylo změnit barevnost zářivek (za žlutější) a čas.. asi Vás nepotěším, ale zmizela až po půl roce.. - to jsem slavnostně mohla říct, že je akvárko zaběhnuté.. - včetně dna, správně fungujícího filtru, kvetoucích rostlin a množícíh se rybek.. : )
Proč by se nemělo odkalovat dno každý týden? Právě kal na dně zvyšuje hodnoty NO... Vyměňovat trochu vody bez odkalování bych doporučil spíš jen v těchto vedrech, aby se voda trochu schladila. A vyměňovat vodu několikrát denně? Naprostá hloupost... Tím se vymění i více než celkový objem akvária a "zejeté" vody zůstane poskromnu. Prakticky se akvárium dostane do stádia, kdy se mají rybky poprvé pustit do akvária, né li hůř.
Spíš bych hledal problém v nějakém nepříznivém materiálu at už štěrku nebo kamenu, či třeba kovovému. Například na měď je Ancistrus pekelně náchylný.
Jak často jste vodu měnili doposud? Ono i novému filtru trvá, než se zajede... Aplikovali jste do něj Biofiltr pro lepší zajetí?
Já bych to spojoval s nedostatečně zajetým filtrem, nedostatečnou údržbou a současnými vedry, tohle všechno dohromady je smrtelná kombinace.
Jasně - odkalovat by asi měl každý sám podle potřeby, já mám rostlinné skoro bezúdržbové akvárko, pokud je zapotřebí čistit dno častěji, nic proti. Doporučila jsem jen neodkalovat teď hned, než se dno opět plně osídlí nitrifikačními bakteriemi.
Co se týče výměny vody, takže když budou ryby jedna po druhé umírat, budeme čekat, až se to vyřeší samo? :D..
Je řeč o tom, jak akutně vyřešit problém s otravou dusitany, nebo zvýšenému PH, ne doporučení pro další údržbu
Stejná procedura se doporučuje i začátečníkům, co pustěj ryby do týden staré nádrže, jediná jejich záchrana je častá výměna vody a tím se zbavit dusitanů a dalších škodlivin, který se vytvářejí furt a znovu špatným koloběhem dusíku - nezajetý filtr, neprosperující rostliny, špatné dno. Když vše klape jak má, tak je to o něčem jiném.
"spíš bych hledal problém..." - to v tom případě hádáte stejně jako já a nic takovýho nezpůsobí úhyn více druhů ryb najednou.
Nevím jak akvárko tazatelky vypadá, předpokládám, že je pro chov ryb vhodné.
Moji ancíci, ale vlastně všechny ryby milují tyto tablety- jsou to spíš takový lupínky akva-exo.cz/...
Teď mi došly a ancíci se pouštěj do rostlin.. musím rychle sehnat znovu
Rio já mám tři velky ancistrusy a celkem asi deset kusu.V akvárku mámtrávu Hnědovku a je taková škaredá samá díra.Myslíš že ji ožírají Ancistrusi?
Dobrý den, zrovna včera jsem se zděsila ,co mi to ty potvory zvládly za pár nocí udělat na echinodorech. viz obrázek
Uričtě si pochutnávaj i na té hnědovce, zkouším jim tam teď na doporučení házet spařené zelí a okurku, tak snad jim to v rámci rostlinné stravy bude stačit, alespoň než příjdou ty lupínky.. : )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.