Nejste přihlášen/a.
Dobry den, zdravim
mam na noze takove neco,viz obr,. myslel sem si ze jo to od komaru, nebo neco podobneho, ale bratr mi rikal ze to vypada na kousnuti od zmije, co myslite, kde je pravda?
Pokud by to byla zmije, tak byste to poznal bolí to hned, rozpětí kousnutí je do 1cm, místo zrudne, opuchne. Pokud máte dvě ranky a nejste si vědom, že vás něco kouslo, určitě to zmije není. Máte nějaké jiné příznaky?
...kde na noze to máte? Foto vidím až teď...
to je udalost par dnu stara, pak sem dva dny mel horecky, zvracel, nebyl schopen vstat z postele, dalsio dny sem byl hodne fyzicky zeslably...myslel sem si ze je to z jidla ktery sem snedl na Vranove behem dovolene, ze se jedna o nakou strevni chripku, jrdl sem naky bagety i salaty majonezovy, tak nevim...ale zarazil me ten otok cervenej kolem tech dvou ran, bratr povidaal ze by to mohlo byt i od zmije, pravda je ze sem pred tim hodne casu v narocnym lesnim terenu kdy cloveka casto neco boli...
je to na nartu cca, jel sem tahdy na kole, v sandalech, v leso/stepnim terenu sem tehdy stravil asi tri hodiny a sramu sem utrzil neurekom, ale clovek te rychlosti nevi, jestli je o od korenu, koprivy, jine, rostliny nobo co,kdyz se prodira prirodou a nevidi si pod kolena...
No ono to tak fakt vypadá, ale že byste si nevšiml, když Vás kousala?
doplněno 02.08.13 18:08:Tady máte pro jistotu odkaz.
doplněno 02.08.13 18:21:No tak pak je to jasné. Pravděpodobně jste už z nejhoršího venku.
jak jiz bylo napsano, bylo jiz zaznamenano hodne pripadu, kdy kousnuti zmije nebylo zaznamenano vubec dotycnym, a presto k nemu doslo...clovek ktery se pohybuje v leso-stepnim terenu casto narazi na nake prekazky, obcas o neco zakopne, do neceho vrazi, neco ho bodne,o neco zavadi, v prirode clovek nevidi vsude presne vse,kde na co slapne, kde s cim je kontakt...
no ja sem si myslel taky ze je to od komaru, ze se trefili nahodou vedle sebe, ale kdyz sem videl tu cervenou elipsu kolem a pak zazil ty dva dny v horeckach, zvraceni, prujmech, apod...nevim, myslel sem si ze je to strevni chripka, a mysli si o i doposud, ale ten ukaz dve tecky kolem cervena elipsa...predtim sem hodne casu travil v prirode, dalo by se rici i v extremnich podminkach...
ja si byl jisty ze to je jen od komaru, ale kdyz sem videl tu pravidelnou cervenou elipsu kolem tech dvou bodu, a navic vyslechlbraturv nazor na vec. pak stravil dva dny v posteli, horecky, zvracen, prujmy...tak sem trocu zapochyboval jestli to bylo z toho jidla, nebo vzduchu/...
ja premyslim asi tak, ze tam du az kdyz me je hodne spatne a nemuzu si sam pomoct, uz v minulosti sem s lekari nemel dobre zkusenosti a casem sem sem si/resp moje telo dokazalo pomoci...je fakt ze behem toho vikendu sem uz se tou myslenkou zaobiral, ze bych k lekari zasel, ale nakonec sem se z toho dostal...
su fyz ok, ale je me porad divny ze ten cerveny flek kolem tech dvou bodu krvavejch nemizi...tk nevim co si o tom mam myslet, a yajimaji me zkusenosti nazory od vas...
V devatenácti letech jsme jezdili s partou hodně ven pod stany. Jednou jsme byli na takové stráni, kde se to zmijemi jen hemžilo. já jsem seděla na zemi a najednou jsem ucítila takové píchnutí. Nějak moc jsem tomu pozornost nevěnovala. Příští den jsme z toho místa odjížděli vlakem do 300 km vzdálené Ostravy na VŠ dělat přijímačky. Mě už v noci bylo zle. Cestu vlakem si ani nepamatuju, strávila jsem ji na toaletách. Ostatní, co s mnou jeli, se nestačili divit. Věděli, že až taková trémistka nejsem, aby mi bylo tak zle ze zkoušek. Z přijímaček si nepamatuju skoro nic (asi jsem měla štěstí, dobré taháky a ještě lepší kamarády kolem sebe, protože jsem zkoušky udělala). Potom už to ostatní se mnou nevydrželi a dotáhli mě k doktorovi. Ten jen nade mnou kroutil hlavou. Ale jen do chvíle, kdy jsem mu řekla, že mě nějak bolí noha a že mě asi něco štíplo. Jen na to koukl a
. Jo, kousla mě tenkrát zmije. Dostala jsem nějaký prášky a bylo to...Takž takové bylo moje setkání se zmijí.
Ono opravdu záleží na Vaší kondici, zdravotním stavu. Ale také na velikosti zmije, natom, jak pořádně se jí podaří do Vás zakousnout a kolik jedu do Vás stačí napumpovat. Jinak příznaky, které popisujete se docela shodují s těmi mými kdysi
Můj názor je ten, že byste měl švihat k doktorovi a nehrát si na hrdinu. Zmije útočí rychle a člověk to opravdu nutně nemusí postřehnout. Z fotky Vám nikdo diagnózu neudělá, znám plno kamarádů pokousaných jedáky, nic příjemného, i když je to "jen" zmije.
A že je všechno o penězích? To nesouhlasím. Chce to jen hledat, a netvrďte mi, že Vás žádný doktor neprohlédne. Než mít potom nějaký problém, tak je lepší skousnout svoji hrdost.
neni to o penezich, uz to je par dnu co se mi to zaclo cervenat a jeste par dalsich dnu, co sem zaregistroval ty dve tecjy vedle sebe...dalsi vec je ta, ze sem behem toho dne ziskal vsude po tele desitky takovych dobancu, tkze ty dva vedle sebe docela zanikly,maz po case ty ostatni zacaly mizet a ty dva vedle sebe porad ne a po par dnech se okolo nich vytvoril i ten cerveny kruh, resp elipsa...fyzicky se ted uz citim ok, nevim co bych mel delat ted u dr./ ...?ale mozna se pletu, pakm dekuju predem za dlasi doporuceni...
Na závodech v leso/stepním terénu s sandálech? Zvláštní,ale jak se říká proti gustu... Uštknutí od zmije pro zdravého člověka není životu nebezpečné,konzultuj to s lékařem.
zadny zavod, pouze sem jel/sel, uznavam ze me cas nahanel, jelikoz byl vecer pozdni, a ja sem nemel svitilnu, na tech loukach a lesich, pokud nesviti mesic,jako ze ten vecer moc ne, neni moc videt, tam kudy jezdim ...opravdu nevim, jezdim tudy uz moc let a nikdy sem tam neppotkal jineho hada nez uzovku nebo slepyse..
Zmije lidi nenapadají.
Pravděpodobnější je, že jestli jste ale běhali po lese a v neposečené trávě, pak vás kousla Muchnička bodavá. Malá šestinohá kousavá potvora, která kousne i několikrát za sebou. Na místě kousnutí se objeví svědivý a bolestivý puchýř, který zčervená a za pár dní zmodrá i zčerná.
Radím, nepropadejte panice. Teď už nic nenaděláte, nezbývá než počkat až se kousnutí odhojí.
doplněno 03.08.13 13:30:no já jsem to tady nechtěla psát, ale muchničky šíří boreliozu. Odtud vznikají možné horečky, otoky a řada komplikací.
Stejně tak všechny ty letní malátnosti a nenadálé bolesti hlavy, které přijdou na dovolené. Může to být úžeh, ale také slabší forma malárie. Malárie není zase tak úplně tropická nemoc, jen se jí v našich zeměpisných šířkách příliš nedaří.
Takže opatrně s diagnózou na dálku a po netu.
Tazateli asi už asi nezbývá nic jiného, než počkat na odhojení.
Radím jako poprvé nahoře, nepropadejte panice. Teď už nic nenaděláte, nezbývá než počkat až se kousnutí odhojí.
Co pořád řešíte? Že vám tady na popradně někdo poví podle fotky co to je? Jděte k lékaři, může to být cokoliv, vezme vám krev a bude to, jak jinak byste to chtěl zjistit? A jděte co nejdřív, ať ještě něco nezanedbáte.
Ale priznaky boreliozy nebo malarie (horecky, bolesti hlavy, malatnost, bolesti kloubu atd.) se objevej vzdy az po nekolika tydnech az mesicich, a ne hned jako v tomto pripade.
@Figurek: Zmije lidi nenapadají.
Vosy taky ne.. pokud je necim nerozdrazdis.. Na tu zmiji mohl omylem slapnout nebo ji nejak ohrozit/vylekat (aniz o tom vi) a ona se jen branila.
Podle priznaku to vypada na zmiji kousnuti.
Pokud nejde o maly dite, staryho cloveka, nekoho s oslabenou imunitou nebo alergika (ti muzou zemrit i na vosi zihadlo) tak ohrozeni zivota nehrozi.
Pokud vsechny priznaky otravy odeznely, tak uz myslim nema cenu chodit k doktorovi.. telo se uz s jedem vyporadalo samo.. leda v pripade nejakejch komplikaci - pokud by misto zacalo nejak hnisat apod. Telo se se zmijim jedem bez problemu komplet vyporada behem 1-2 tydnu. Urcity bolesti v miste ustknuti muzou trvat i tydny.. Zadny trvaly nasledky jako poskozeni organu nehrozi. Zmiji jed neni pro zdravyho dospelyho cloveka nijak nebezpecny.
Ne kazdej, kdo je ustknut zmiji musi hned dostat antiserum.. to se aplikuje jen v pripade komplikaci.
Zmiji ustknuti bolet muze i nemusi. Reakce na ustknuti muzou byt u ruznych lidi ruzny - zalezi na zdravi a imunite kazdyho jedince, na velikosti hada, mnozstvi vpustenyho jedu (zmije casto kousne i bez vypusteni jedu), zalezi i do jakyho mista na tele kousne atd.
Kousnout vas muze i uzovka (ta samozr. jed nema). Nektery druhy uzovek jsou zmijim velmi podobny. Zmije i uzovky muzou mit ruzny zbarveni a zadna klikata cara na zmiji nemusi byt videt, na druhou stranu ji muze mit uzovka. Opravdu ne kazdy druh uzovky ma na hlave zluty mesicky..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.