Nejste přihlášen/a.
Chovám psy velkého plemene (pes a dvě feny). Spolu vychází velmi dobře, mohou spolu bez problémů žrát, spí spolu v jedné boudě, pouze když fena hárá a neplánujeme štěňátka, spí háravka v odděleném boxe. Pes se s ostatními psy moc nesnese, ale je dobře ovladatelný a venku žádné nepřístojnosti nedělá. Mám problém s venkovskými milovníky, kteří se dostanou k nám. Pak je jejich osud jasný. Pes je okamžitě zakousne. Jak je to s náhradou škody, pokud se něco takového přihodí na mém pozemku, psy mám řádně zabezpečené, po vesnici se netoulají a k lidem jsou přátelští. Chodím s nimi na vycházky, ale nebaví mě poslouchat, že to je příroda, že oni mají normální psy a já je musím na svém pozemku strpět, protože to je mormální. Poraďte, děkuji.
Toto mi před pár dny vyskočilo na hlavní stránce na facebooku, myslím si, že by Vám to mohlo pomoci.
"Říkejme jí třeba paní Jana. Jana odjela na dovolenou, na zahradě nechala volně pobíhat psa s tím, že se o něj dvakrát denně postarají sousedé. Jednou v noci sousedé uslyšeli na zahradě křik a vrčení psa, okamžitě se tedy vydali na zahradu, kde nachytali zloděje, který se dostal přes plot a nebýt psa, který zloděje kousnul, tak by Janu po návratu z dovolené čekalo nepříjemné překvapení v podobě vybíleného domu.
Avšak zloděj podal žalobu za ublížení na zdraví a má velkou šanci na to, že celý soud vyhraje.
Jak je to možné? Na čí straně je v tomto případě zákon? Má vůbec cenu mít na zahradě hlídacího psa nebo je to spíše ke škodě?
S nadsázkou by se dalo říct, že v takovýchto případěch jsou zákony na špatné straně. Za prvé by každý vlastník psa, který ho chová na zahradě měl mít pozemek označený cedulí Pozor pes! A to z každé strany, kudy se na zahradu vchází. Pokud je pozemek větší, měla by být cedule umístěna na každých deseti metrech. Tímto předejdete alespoň pokutě za neoznačení pozemku hlídaného psem.
Za druhé byste si měli dát pozor, co vlastně na ceduli budete mít napsané. Nikdy si nepořizujte ceduli s nápisem Pozor zlý pes! . Pokud na takto označené vaší zahradě pes někoho napadne, budete mít na krku další problém v podobě nařčení, že jste věděli, že váš pes je zlý a tudíž jste ho měli zabezpečit, nejlépe v kotci.
Bohužel ani pokud dodržíte tato nařízení, nemáte za žádnou cenu vyhráno. Tyto věci pouze mohou zmírnit následky soudního řízení, nikoliv však nevedou k vašemu ospravedlnění, že pes pouze bránil váš majetek.
Ano podle platných českých zákonů je napadení zloděje psem opravdu úmyslné ublížení na zdraví a spravedlnosti se pravděpodobně nedovoláte. V právu byste byli teprve po tom, co by se nezvaní návštěvníci dostali až do domu, tam jsou již zákony benevolentnější a pes může být posuzován jako přiměřená obrana. Ale kdo z nás touží po návratu domů najít přinejmenším vypáčený zámek? Vniknutí do domu je totiž protizákonné, vniknutí na zahradu pouze přestupek,navíc, kdo dokáže, že domnělí zloději se chystali opravdu krást a nespadl jim na zahradu třeba míč? A věřte, že tímto se bude většina zlodějíčků hájit."
Takže pořádně označte plot svého pozemku cedulemi typu "tady hlídám já" nebo "pozor pes", dejte pozor ať se na ní nevyskytne slovo zlý, ap.
A nebo počkejte na okamžik až se cizí pes dostane na Váš pozemek a zavolejte policii, že Vás ohrožuje cizí pes na Vašem pozemku a máte strach, aby něco neudělal Vám, Vašim dětem nebo psům. Jen si musíte v ten okamžik své psy dobře zabezpečit ať nevítaného hosta neroztrhají dřív než přijede odchyt. Uvidíte, že když dostane majitel psa pokutu, že si neuměl zabezpečit svého psa, příště si jej ohlídá, aby nešel za přírodou.
Doporucuji nekopirovat kamkoliv ruzne kraviny z FB a zdroju tomu podobnych, pokud si informace v nich obsazene neoverim. Pak muze byt clovek snadno za vola.
manasek, je to smutné, ale je to tak. Bohužel Toto už nám říkávali před čtvrt stoletím na cvičáku. Zloděj zapře záměr a řekne, že šel dítěti pro zapadlý míč. A zodpovědnost je na majiteli psa.
Zdravím, na vratech nám nápis: Tento objekt je střežen psem. Bohužel jeden z nezvaných návštěvníků je i starostův pes... Řešení ...Měla jsem problém kam s obětmi. Pak jsem je začala za tmy nosit k frekventované silnici, která rozděluje naši obec na Horní a Dolní. Není to ideální, ale... Navíc, když jsem se dozvěděla, že pokud mi potulný pes vadí, mám ho klidně zastřelit, děs. Za mrtvého psa chtěl zatím zaplatit jen jeden člověk. Vyčíslil mi, kolik ho stálo krmení za 13! let jeho života. Psa u nás na zahradě nenašel, takže nic nedostal. Komu není rady, tomu není pomoci. Chodí jen pár 5-6 tuláků a hledají něco k snědku. Úmyslně jim neubližuji, když jsem v práci, jsou psi v kotci, když jsem doma, jsou na volno. Zvanou návštěvu v pohodě strpí na zahradě, venkovní posezení v hospůdce také není žádný problém. Myslím, že socializovaní jsou dobře. Ale můj dům, můj hrad.
Zakousnout jiného psa nesmí váš pes ani na vašem pozemku.Doporučuji lépe váš pozemek zabezpečit a pořídit pojištění psa.Myslím,že se to jmenuje odpovědnost za škodu ,nebo tak nějak.
Já si myslím, že vaši psi nechodili mezi ostatní psy v době, když byli štěňaty. Nenaučili se komunikovat s jinými psy. Nesocializovali se. A ikdyby byli společenští, kdo vejde na jeho území, je vetřelec a toho je třeba zlikvidovat. Tak to mají a tak jednají bez přemýšlení. Tak je to normální. Kdyby byli malí, neměli na zakousnutí dost velkou hubu. Neuděláte asi nic. Když vaše psina hárá, musí být vaši psi v kotci, protože může přijít nějaký loudil, který je schopen prohrabat se i přes beton. A kdyby vaši psi byli na pozemku, tak by s ním udělali krátký proces. Takže jediná rada je, dobrý plot a výstražné cedule a v době, kdy vaše čubina hárá, mít je všechny bezpečně pod zámkem v kotci.
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.