Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci se Vás zeptat, kdo chováte perské kočky, jestli s tím máte někdo zkušenosti.Vím že peršankám teče často z očí, byla jsem i u veterináře, dostali jsme kapky a mastičku Maxitrol, na chvíli to pomohlo ale teď se mu děla přímo v oku takový hnědý rosol, musím mu to vytřít a tampónku je hnedý výtok a rosolovatý kousek, nevím jinak pro představu k čemu jinému to přirovnat, díky za odpovědi.Radka
To je úděl peršanek a exotek. Některým tečou oči hodně, některým téměř vůbec. Je to normální, chce to oči čistit, čistit a čistit, několikrát denně, neustále a pořád až do konce kočičího života. Někdo používá borovou vodu, někdo speciální kapky. Alespoň ráno a večer byste měla okolí očí pořádně umýt, tak aby tam nezůstávaly zaschlé krusty od slz.
Takže podle fotky si myslíte že to je normální, žádnej zánět nebo něco podobného, je normální že se mu dělá tohle v očích?
Ano, některé peršanky to tak mají. Mají oranžové až hnědé slzy, které i oklepávájí doma všude možně, takže člověk pak jen lítá s hadrem a otírá linku nebo dlaždičky v koupelně. Chce to opravdu oči umývat, ideálně každý den několikrát. Když se tohle zanedbá, mohou slzy zaschnout, vytvoří se krusta a někdy pak při čištění mohou i chlupy kolem oka vypadat. Zkuste použít Ophtal nebo borovou vodu a oko jemně otírat, tak aby žádné ospalky nezaschly v strsti kolem oka. když se udělá zánět pak, chovatelé používají buď ty kapky Maxitrol nebo Garasone.
Opthal je fajn. Při koupi borové vody mě mladý lékárník upozornil, že borová voda nesmí přijít do oka, že je příliš koncentrovaná, že by mi mohl pes oslepnout. Divím se tomu ještě dnes. Ale máte pravdu, když jsem hlídala peršanku Anušku, tak jsem měla všude tamponky a steně spousty oranžových sříkanců jsem měla všude. Oči jsem jí otírala několikrát za den, protože vím, že v těch zaschlých "ospalkách" se drží bakterie a kvasinky a pak je opravdu problém.
Siamáci a devonek a orientálek mají oči bez slz a bez ospalek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.