Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kůn vůbec neposlouchá

Od: konik* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den mám zavažný problém, máme koníka co má 6 roků takže mladoch. Jenže nemá dobrou minulost patřil paní co mu dovolila, aby si dělal co chtěl. Není ani zvyklí pracovat už dlouho se snažíme s ním něco udělat, je tvrdohlavý! Prostě kdykoliv si uteče zhodí mě a já ho nezastavím, protože vůbec neraguje na udidlo. Když jsme ho zkoušeli na lonži a na něm jezdec vubec neposlouchal furt se obrací domů, nebo jezdce zhazuje kozlama a staví se na zadní. Kdykoliv si začne klusat! Jenže ho nejde zastavit, vůbec nevnímá udidlo. Když jsme na louce, tak tam musí být i ten druhý kůň vůbec od něj nechce jít. Začne se točit a utíkat a zhazovat. Už nevíme co s ním. Prosím poradte někdo jak to sním udělat aby se zklidnil, jaký trenink by byl pro něj vhodný:/ Už to tak dál nejde

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Takový kůň potřebuje zkušeného cvičitele/chovatele/trenéra - a ne děcko, které a) nemá sílu b) neví, co je pákové (případně arabské) udidlo...

Takže doporučuju - najdi takového chovatele a ty i kůň se u něj učte a cvičte...

jodo*
hodnocení

0x

Zkušenosti: Kůň, díl druhý. dfens-cz.com/...

pb®

Jé, na tom ryzákovi sedím já. Hodně staré fotky. Pro zadavatelku, chce to redrezuru, ideálně pod dohledem někoho zkušeného. Postupovat stejně, jako by kůň nikdy obsedlý nebyl. Bude to rychlejší, protože už spoustu věcí zná, ale nejspíš i těžší, protože některé věci má zažité špatně. Kůň je stádové zvíře, takže pokud žije jen s jedním koněm, je na něj fixován a je úplně normální, že se od něj nechce vzdálit. To se musí učit postupně, kdy se kůň postupně vzdaluje od druhého koně. Zabere to týdny až měsíce, kůň se musí naučit, že i když odejde, jeho kamarád tam na něj vždy bude čekat. Nejdřív třeba jen koně odvést za ohradu, tam ho vyčistit a vrátit zpět. Pak za ohradou trochu práce na ruce, postupně trochu jízdárny atd. atd. Doba i vzdálenost se bude postupně zvyšovat, až nakonec kůň třeba v klidu bez řehtání obejde stáj, aniž by svého kolegu viděl a slyšel. Nemá cenu pracovat s koněm, který se nesoustředí a je neklidný, protože se nic nenaučí. Ohledně udidla, rozhodně bych neměnila udidlo za ostřejší. Naopak, je všeobecně známo, že koně tupí na udidlo reagují překvapivě citlivě třeba na bosal nebo parellku. Zkrátka je to najednou jiný tlak. Také pokud někdo už chce brzdit udidlem, po tom, co vyčerpal sed, holeň a hlas, pak se nikdy nebrzdí stálým tlakem, ale přitáhnout povolit. Znám třeba kobylku, kterou lze doslova jezdit na vařené nudli, reaguje na myšlenku, radost na ní sedět. Ovšem posadit na ní někoho, kdo je zvyklý se držet za hubu, odveze ho. Mimochodem základ výcviku koně je naučit ho ustupovat na tlak, bez toho nejde koně ani vodit, na tož na něm jezdit.

macaudio
hodnocení

0x
Dobrý den. Poradím Vám jednu věc, podle mě tu nejlepší co můžete udělat. Odvézt koně na jatka. Ano čtete dobře. Dříve než mě odsoudíte, musím říct že s koňmi pracuji. Jenže Vy jste začátečník a převychovat takového koně stojí čas a peníze. Žádný zkušený člověk to nebude dělat zadarmo. S ohledem na nebezpečí, které pro Vás momentálně představuje a vlastně pro všechny okolo jsou jatka nejlepší volba. Za pár korun potom pořídit výchovaného a hodného koníka. Vyjde Vám to mnohem levněj a bez dlouhého čekání na nápravu. Poté doporučuji nějakého trenéra, který Vám s jiným koníkem pomůže. Alespoň jednou týdně. Kůň není hračka a žádný opravdu dobrý a zkušený trenér nebude ztrácet svůj čas s převýchovou. Tak to prostě je. Já bych do toho taky nešel. Nikdo se nechce nechat zmrzačit od nějaké hajtry. Takže za mě radím jatka.

ivikiwi*
hodnocení

0x

Dobrý den,

myslím, že záleží na tom, jestli je to klisna,valach nebo hřebec. Hodně rodinných známých, co mají koně říkají, že také měli nezvladatelného hřebce, který se po vykastrování proměnil v klidného beránka. Pokud to však už je valach nebo klisna tak buď zkusit znovu vycvičit, nebo nějak vybít jeho přebytečnou energii a více se mu věnovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]