Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký vybrat druh ptactva?

Od: ellhonza* odpovědí: 6 změna:

Zdravím doma chováme andulky a korely prodáváme je na burzách. Jen se mi zdá, že andulky jsou celkem na hovno. Je jich jak křečků a celkem toho dost sežerou nevím nevím jestli se moc vyplatí. Někdy brzo na jaře byl za andulku kolem 70 Kč, ale v létě to klesá a klesá a navyšuje se to zase na podzim. A prodávat andulku za 30 Kč? To je radši prodat všechny a chovat něco jiného ;)

Zajímalo by mě jaký vybrat nějaký cenově dostupné papoušky. (Maximálně kolem 800+- za ks) A chtěl bych radu, které, abych na tom i vydělal při prodeji. Díky za rady a zkušenosti věřím, že se tu nějací zkušení uživatlé najdou..

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

abara*
hodnocení

2x

Chov jakéhokoliv druhu nebude nikdy výnosný, protože co "vyděláte" na prodeji odchovů, to obratem "vrazíte" do krmení, péče, stavby a opravy chovatelských zařízení, veterinární prevence, doplňování chovných párů pro úhyn, apod. ...

Pokud hledáte jen zdroj zisku a chcete jen vydělat na prodeji, obávám se, že budete zklamán, bez ohledu na chovaný druh.

Dražší druhy jsou dražší například právě z toho důvodu, že se nemnoží tak snadno jako zmiňované andulky, dosažení pohlavní dospělosti trvá několik let a pak Vám pracně sestavená pára nenajde v sobě zalíbení a nic z toho třeba není, vyžadují finančně náročnější krmení, voliéry z pevnějšího materiálu, které rádi ničí ...

Pokud trváte na ptactvu, orientovala bych se na drůbež, kde budete mít hospodářskou užitkovost (maso, vejce) a starší jedince, kteří již nejsou schopni se množit, zkonzumujete také (místo toho, abyste se o ně jako v případě papoušků staral až do jejich posledních dní, i když už Vám nedělají kšeft).

Uvedená vstupní částka je tak částka za alexandra malého a kdo ví zda vůbec - toť odpověď na Váš dotaz.

Zvažte své prostorové možnosti - větší druh papouška se Vám v kleci na korelu stěží bude množit - finanční možnosti - jste schopen a ochoten zainvestovat jedince, kteří mohou za pár dní po prodeji padnout např. kvůli stresu nebo kteří se ještě několik let budou jen krmit (a že toho dost sežerou, ještě víc než andulky) a na rozmnožení nedojde hned v první sezóně - popřemýšlejte nad možnostmi ubytování v zimě - něco jiného je Afrika nebo otužilejší Austrálie - atd.

A nakonec si vyberte druh, na který máte podmínky a nebude u Vás strádat, druh, který se Vám exteriérově líbí a budete se na něj chodit rád dívat a každý den se o něj starat, i když se množit nebude.

Mě se například líbí papoušek královský, pro eleganci jeho letu, zářivě červené zbarvení samce, je to Australák a snese naše klimatické podmínky. Na toho bych měla chovatelské podmínky, ale raději ještě počkám.

Líbí se mi i populární žakové a kakaduové, ale na ty podmínky nemám, kompromisy dělat nechci a tak zůstane jen u obdivu.

doplněno 16.07.13 07:55:

A abych nezapomněla, zvažte lokalitu, kde bydlíte - andulky a korely nejsou tak hlasité (většinou jejich projevy zaniknou v konkurenci volně žijícícího ptactva), ale nevím, co by sousedi říkali např. na uřvané mníšky - to je silná káva i pro mě jako chovatele.

ellhonza*
hodnocení

Když budete počítat pouze krmení a prodej?

Věci jako je péč, stavy, opravy si obstarám sám. Prevenci neřešíme nikdy se ještě nic nestalo nevyplatilo by se to. A úhyn jsem zatím taky neřešil.

sebod*
hodnocení

0x

Andulkám zateplit klece a množit je od podzimu do jara, kdy jde cena nahoru.

hodnocení

0x

Co takhle prodávat nějaké chytřejší, exkluzivnější papušky? Strejda chová papoušky, dříve měl hlavně korely, dnes má žako - papoušek šedý. Tito exkluzivní papoušci jsou sice dražší na koupi, ale jejich chov je taky celkově mnohem výnosnější. A umí krásně srozumitelně mluvit když zrovna nevřískají :)

sim*

Hmm a dožívají se 30 let...

lidus*
hodnocení

0x

Otec choval kanáry (křížil šampiony na zpěv) velký zájem, andulky, korely, rosely, růžohrdláky, chuvičky, diamantové holoubky-spíš pro radost než na kšeft. Máte pravdu je přeandulkované, zkusila bych Žaka nebo Amazoňana.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]