Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sršeň, vosa, co to je?

Od: lidus* odpovědí: 29 změna:

Vážení rádcové, kamarádovi na chalupě za dřevěným obložením bydlí toto zvíře. Přinesl mi na ukázku ale já nevím co to je. Poradíte i jak se tohoto hmyzu zbavit? Děkuji. L

Sršeň, vosa, co to je?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Otázka je, proč se sršní zbavovat? Bodají Vás na potkání? Jsou nějak nebezpeční? Já jsem je měl v chatě a soužití bylo naprosto bez problémů - jak už jsem psal, sršeň neútočí i když do člověka omylem narazí - sršeň není nervní včela. Je to velmi užitečný a zákonem chráněný hmyz - živí se jiným hmyzem - chytá mouchy a vosy. Zabíjet sršně jen proto, že bzučí, to je s prominutím svinstvo.

Já mám teď přímo na vratech garáže velké vosí hnízdo. Věřím, že každý by ho dávno zničil. Mě ale vosy nic nedělají, ani když jim vrata s hnízdem naplno otevřu a chodím těsně kolem nich. Vůbec si mě nevšímají. Takže skutečně nechápu (bez urážky) primitivy, kteří musí vše živé ve svém okolí okamžitě zahubit, i když je tito tvorové nijak neohrožují.

Zbavit se sršní a všeho ostatního živého v chatě lze jedním vrzem - zapalte uvnitř sirné knoty. Potom budete mít zcela mrtvou chatu jen pro sebe (po vyvětrání, samozřejmě).

Sršeň, vosa, co to je? #2
daniell*

Bodla vás někdy včela , vosa , sršeň , asi nemáte děti jinak by jste si tam to hnízdo nenechal , štípnutí od sršně je pro malé dítě i smrtelné. Pes ten rád po všem hmyzu chňapa takové bodnutí do čůmáku nebo hrdla a je po psovi. Krom toho sršní hnízdo ohrožuje nejen ty co bydlí v jeho blízkosti ale i sousedy. Mě se sršně ubytovali na zahradě právě v době kdy jsem byl na dovolené , poslední den my volal soused a informoval mě. Ihned druhý den jsem již volal kvůli likvidaci , Musel jsem odvolat i několik pracovních schuzek protože pracovnu/dílnu jsem měl u sršního hnízda. V případě že by někoho ze zakazníku sršeň bodla a něco by se mu stalo byl by to můj problém ... A to platí i pro jiné než obchodní návštěvi. Vaší poviností vůči spoluobčanům je zabezpečit / minimalizovat nebezpečí z vaší strany .

michalov*

No tak jste je zahubil a je to. No. *smich* Nejhorší smrt je z vyděšení. *smich* A to si představte,že sršeň je schopná jed stříknout i na dálku.;) Pokud je podle Vás možná i smrtelné pro malé dítě bodnutí sršně,tak potom bodnutí včelou by bylo smrtelné na 100%. *ee* Včelí jed je nejsilnější ve své kategorii. Je to ale hloupost.Muselo by to dítě být silný alergik(a to je rozdíl zda je alergické na vosí či včelí bodnutí) a nebo dostat do jazyka,aby se udusilo otokem a pod.

U nás sršni žijí každý rok. Na jaře vídám vyzimované královny jak se pasou na prvním nektaru. Pěkně temně bručí křídly a jsou exoticky velké. :) I vosí báně jsou na půdě domu každoročně. Jsou i ve stodole od spodu na taškách na patře.Celý život je vídám.Už jako malý kluk si je pamatuji.Při vhodné příležitosti,a pokud jsem dosáhl, jsem je opuštěné v zimě otrhával od stropu a zkoumal vnitřek. Dnes chovám 12 včelstev.Právě dnes jsem se byl na ně mrknout a pár jich schytal. Už to ani nepočítám.:) Teď si představte,že jedno sršní hnízdo čítá nekolik stovek dělnic,ale ven na lov vylétá jen malá část (několik desítek). Naproti tomu, jeden včelí úl s produkčním včelstvem ubytovává několik desítek tisíc dělnic (až 60 000).Stovky jich denně létá do kraje a jsou schopné letět klidně dva tři km od úlu (výjímečně letí až 6km). Stačí pár úlů v okolí a spočítejte si kolik jich kolem sebe,na zahradě a v okolí máte...

Pane,sršeň Vás bodne pokud se bude cítit přímo ohrožená a nebo pokud se příliš přiblížíte k hnízdu (většinou na méně než 1m).Včela,ta Vás klidně napálí zničeho nic i 5m od úlu,když kolem jen projdete. *smich*

Lidé co žijete ve městech a pak přijedete na venkov,do přírody na léto.Vy někteří, raději k nám na vesnici nejezděte.Jste vystrašení a dezorientovaní.Chybí vám zkušenosti a pochopení pro tvory,které ve vašem životě vídáte velice zřídka. A to je škoda.

marenka*

*srdce**srdce**srdce* jsem z malého města, ale zvířátková. Nedávno se mi do kanclu nastěhovali mravenci, všichni hned zabít, zabít *cert* Proč. Šamtali si po parapetu, stěhovali vajíčka kdesi z vnitřku okna kamsi ven. Za dva dny po nich ani památky. Ještě jsem jim nasypala cukr, ale hned jsem viděla, jak jsem hloupá. Zmatení mravenci cukr v cestičce, vraceli se s vajíčky zpátky. Já sponku, vymetla cukr, obracela bloudící mravence zpátky na cestičku *frajer* a podařilo se. Žij a nechej žít.

culdabulda1*

Pro "megacruiser"

Stokrát plus!

- my jsme měli dlouhá léta sršníky v podkroví na baráku - nikdy nikomu nic neudělali - fakt normálně neútočí a všímají si svého. Také jsme tam měli vosí hnízdo - s vosičkami jsme byli kamarádi (taky bezdůvodně neútočí) - ale bohužel je sršníci vyhubili.

Bohužel, maminka, která tam bydlela, loni umřela - a pozůstalí vše zlikvidovali - už tam ani nejezdím.

marenka*

Já jsem poslední dobou hodně na šrot psychicky.. rozbrečelo mě to. To je fakt škoda. *zed*

lidus*
hodnocení

Nezlobte se ale myši, vosy, kuny a podobná zvěř nemá v mé chalupě co dělat i kdyby byla 100x chráněná. Kamarádova žena je těžký alergik a astmatik, od doby co tam sršni jsou odmítá na chalupu jezdit, proto je kamarád chce vystěhovat. Mít to vaše vosí hnízdo na vratech já tak do té garáže nevkročím a na dvorku budu jen zřídka.

doplněno 03.07.13 20:56:

Tak mi to nedalo a myslím, že když si toto kamarád přečte, mají to spočítané.

Sršní bodnutí je oproti jiným vosám znatelně bolestivější, protože její jed obsahuje větší množství acetylcholinu. Pro zdravého člověka není nebezpečné ani několikanásobné bodnutí, jsou ovšem zaznamenány případy úmrtí. Sršní jed je slabší než jed včelí. Na rozdíl od včel může sršeň své žihadlo použít opakovaně, neboť není opatřeno zpětnými háčky. Nedoporučuje se přibližovat k sršnímu hnízdu na méně než 2 metry.

mowla*
hodnocení

2x

Jsou to sršně - a já bych je tam nechal... ;)

Pokud ale opravdu vadí a obložení nelze bez jejich rozzuření rozebrat, pak jedině zaplynovat, ať si kamarád tedy pozve odbornou desinsekční firmu.

doplněno 03.07.13 18:31:

Není zač... ;) Zvuk křídel je strašný ale sršně jsou spíše užitečné.

lidus*
hodnocení

Díky, já ty sršně myslela také ale nebyla jsem si jistá.

isteron

Mal som sršne v drevenom kuríne. Vystriekal som ich Biolitom. Lieteli okolo, ale ani jeden ma nebodol. Za polhodinu bolo ticho. Ináč dá sa použiť včelárska kukla , a dymák.

anad*

Zdravím,já vím,že otázka je už minulostí,ale letošní léto sršním a vosám náramně svědčí.Možná jsou chráněni,ale pokud jsou v domě nebo v kůlně,doporučuji zlikvidovat.Ne snad kvůli útočení nebo bzučení,po téhle stránce o nich nevíme.Předloni jsme je měli na půdě-hnízdo přes půl metru dlouhé a asi 40cm v průměru,jako obrácený hrad.Přijel hasič,stříkl sprej a hnízdo uřízl do pytle.Letos jsou na půdě v kůlně.Máme pod ní truhlářskou dílničku,kde hučí hoblovka,pila a sršni nic.Ale jejich odpadní produkty a mrtvé larvy vydávají šílený puch.A že jich je slušná kupa!Kvůli tomu je musíme dostat pryč.Na půdě v domě jsem to dva dny myla savem a při intenzivním větrání to do podzimu jakž takž vyvanulo.Na kůlně máme složená prkna a zbylé dveře ze stavby,tak to asi budeme moct vyhodit.Takže "ochránci" tohoto hmyzu s ním asi neměli ještě moc zkušeností!

hodnocení

0x

Vypadá to na sršně. Sršeň je prostě větší vosa.

hodnocení

0x

přesně to stejné se nám vloni zabydlelo v polystyrénovém zateplení - na sršně se mi to zdá malé, spíš je to nějaký větší druh vosy... ale to je jedno, spíš co s nima... jestli víte, kudy tam vlétávají, počkejte po setmění, kdy už nejsou vosy aktivní, a nastříkejte tam nějaký postřik proti vosám - my měli "Vosostop", takový prášek - po aplikaci dost agresivně bzučely, tak jsme vyklidili pole, ale ráno bylo po nich...

lidus*
hodnocení

"minda" prý nemají jeden vchod ale v tom obložení několik nevelkých děr, dělají velký hluk.

tak bych to nastříkala do všech vchodů... ale chce to počkat až po setmění, aby se na něj nevrhly...

daniell*
hodnocení

0x

Sršně také jsem je měl na zahradě. Zavolal jsem si odbornou firmu , přijely k večeru a za půl hodinky bylo po všem a byl už klid.

maybewolf
hodnocení

0x

Ahoj promiňte že se vám do toho montuju ,ale kdybych měla sršně na chatě taky bych je jako spolubydlící nechtěla ... A to nemá nic co dělat s tím že chci pozabíjet vše živé ve svém okolí , zkrátka sršně jsou nebezpečné pro každého i když jsou chráněné neměli by co dělat u lidských obydlí. O sršně by se měla postarat lesní zpráva jestli trvají na tom že jsou chráněné!

...neměli by co dělat u lidských obydlí...

Ja bych vydal zakon, ze srsnim se zakazuje bydlet v blizkosti lidskych obydli. A hned by byl pokoj.

...zkrátka sršně jsou nebezpečné pro každého...

Srsne jsou mene nebezpecne nez vcely a ty se bezne chovaji.

kvetka*
hodnocení

0x

Sršní obecnou jsme byli donuceni se zabývat hodně let, protože se jí podařilo na naší půdě stvořit megahnízdo. Kráásná stavba! To hnízdo vyprodukuje další matky, ty si někam zalezou, zazimují, pamatují si odkud pochází a snaží se vybudovat hnízdo na tom samém místě. Tak se o půdu přetahujeme každý rok. Jak uvidíme letět první sršeň, tak preventivně nastříkáme na jejich bývalé vchody toto - odpuzovace-zvirat.heureka/..., musíme to asi tak týden důsledně hlídat ev. opakovat - a ono je to odpudí. Když to nestihneme a začnou budovat, musíme použít postřik přímo na ně. Neděláme to rádi, ale na půdu musí být přístup z více důvodů, nejhlavnější je přístup ke komínu - jak čištění tak revize atd. Hnízdo zaniká až když se opravdu hodně ochladí, zažili jsme je ještě i v listopadu.

Vloni se usadily v dutině staré hrušně na naší zahradě a bylo to v pohodě. Opravdu nejsou z podstaty útočné! A platí - kde jsou sršně tam nejsou vosy. + další hmyzíci..

Na spreji je napsáno, že je pro vosy, ale kdysi jsme kupovali ten samý s nápisem "na sršně", nejspíš to muselo být zrušeno kvůli zákonu o chráněnosti.

ještě jsem někde načetla, že vosy rozruší vůně (krémy, limonády atd) a to se sršňů netýká, je jim to jedno, ale jsou citliví na vibrace, třeba sekačka v blízkém okolí, ale musí to být fakt blízko..

kokeskozel
hodnocení

0x

Kterýsi hloupý člověk tu psal,že sršní bodnutí je nebezpečné.Co jsem tedy četl,tak nejvíce nebezpečné je žihadlo od včely.tam je prý jedu více než u sršně.Máme sršně u altánu,hnízdo.Létají okolo nás,kde sedíme a nic nedělají.Klidně si stoupnu až k otvoru do jejich hnízda a sršeň mě obletí a vůbec si mně nevšímá a zaleze dovnitř.Nejsou útoční.Jsou méně útočné než vosy.*zed*

tarantel*

Už jako malé děti jsme rozeznali sršně od vos a uměli pojmenovat i celou řadu dalšího hmyzu. To jste žili v betonovém bunkru nebo ve vakuu? Btw. také se hlásím k těm, kteří jsou schopni se sršni žít a nemají potřebu je hubit. To ale většina dnešních pseudoalergiků vypiplaných ve sterilních podmínkách těžko pobere. Kam ten svět spěje...

lidus*
hodnocení

Děkuji za odpověď na otázku, na sršně zavolal kamarád firmu a už nejsou, cena 400kč dozvěděl se, že rozhodně není vyjímka. Klidně si tu "zelení" povídejte dál jak je úžasné žít se sršni, mravenci, blechami, šváby a další havětí, užijte si to i s plnou pusou keců jací jste milovníci zvířat.

Pro "tarantel" nejsem malé děcko ale můj byt je můj a žádná havěť tam nemá místo. Zvířata mám ráda ale pavučiny pravidelně vymetám i s pavouky. Dost mě pobaví akce ochranářů přírody kteří na ni dorazí v bundách s teletiny a u stánku se cpou hamburgry.

Odpověď na otázku mám, věc je vyřešená a pokládám toto za uzavřené.

tarantel*

Samozřejmě, že není vyjímka. Dnešní doba je plná ignorantů. Na bundách z teletiny nevidím nic, co by bylo proti přírodě. Lidi nosili kůže odpradávna. Nevím proč by to mělo nějak vadit ochraně přírody. Té nejvíc vadí právě Váš přístup, protože díky němu je tu všechno "naše" a havěť nemá místo nejen ve Vašem bytě, ale pomalu a jistě na celé Zemi.

ostr
hodnocení

0x

Liduš, buď v klidu a nech si je zlikvidovat bez jakýchkoli výčitek. Ti, co ti to vymlouvají pouze nikdy nedostali od sršně žihadlo. Je to jako by ti do ruky někdo natloukl hřebík. Dostal jsem fůru žihadel od včel, od vos, ale po sršním jsem měl ruku jak terminátor a splaskávala skoro 3 týdny. Po žihadle díra jak po roxoru a upozorňuju pitomce, co tvrdí, že neútočí bezdůvodně - nehýbal jsem se, nic nedělal, měl ruce v klíně. Přesto přilít, chvíli kroužil a pak zavrčel pod stolem a bylo vymalováno. Takže jsme okamžitě vzali perchlorový hasičák a sršni šli do háje.

sebod*

Ať si sršně žijí, kde chtějí... Ale ne v mém domě. Také s nimi mám velice špatnou zkušenost. Stačí nechat večer svítit v domě, nebo venku na domě světlo a hned je jich tu plno. Za deset ,imutek jich krouží u vchodu cca 20. Problém je ten, že když se sršeň dostane do bytu, a Vy zhasnete, tak si někam zaleze a čeká na světlo. No a já v noci chodím po domě potmě, šla jsem po schodech, držela se zábradlí a na něm zespoda sršeň seděl. A už jsem žihadlo dostala. OSTR má pravdu - bylo to jako když Vám rukou projede hřebík.

Jsou to dva dny, šla jsem do dětského pokoje a tam další tahle potvůrka lezla po zemi. Byla taková připitomělá, nechtělo se ji ani lítat. No, zabila jsem ji. V pokoji si hrají tři malí vnuci a nechci, aby je "jenom" kousla, natož dala žihadlo.

Takže někde venku, v přírodě, je nechám v klidu. Když mi budou lítat po zahradě, ať si lítají. Ale běda, když mi budou chtít chodit na návštěvu ke mě domů.

doplněno 11.07.13 09:40:

imutek - má být MINUTEK *smich*

antisrsak

Taky se přidávám do debaty, ikdyž 2 roky staré.

Můj problém je ten, že mi ty malé svině nevadí, když jsou někde v přírodě, ale nesnesu je taky v baráku - u baráku. Proč?
O sršních vím hodně a vím, že sami od sebe neútočí, že nepřiletí a nebodnou. Ale můj problém je ten, že máme dole u baráku altánek a nahoře posezení na balkóně, co minutu tam nějaká sršeň proletí a vletí mezi nás, krouží a snaží se sednout na někoho z nás, na ruce, na hlavu. A to je to, co mě sere. Nemám prostě odvahu na to, čekat, až si sedne, zjistí že nic a odletí. Začal bych potom zmatkovat a potom by následoval bodanec.

Poradí někdo, jak něco udělat s tím?

hodnocení

0x

Jsou to sršně a rozhodně je tam nenechávejte, raději si zaplaťte odstranění.

hodnocení

0x

Sršni jsou s vosami blízce přibuzné (vlastně se dá říct, že je to další druh vosy), ze všech jsou nejméně útočné a jejich jed je méně účinný než u vos obecných, nahání hrůzu svou velikostí. Samozřejmě pokud hnízdí někde blízko lidí tak, že s nimi přichází často do kontaktu, hrozí náhodné poštípání při zasednutí nebo zašlápnutí, je nutné takové hnízdo odstranit, jsou na to speciální firmy.

gbiloba

Co člověk, to názor, jdu je midlit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma druhy vos
Otázky na téma sirné knoty
Otázky na téma sršeň
Otázky na téma sršní bodnutí

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]