Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vápenka u andulky

Od: myska744 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den ,mám cca půl ročního anduláka ... před týdnem se u něj objevily bíléněco jako plastické skvrny na ozobí (nebyly moc vidět ,mysleli jsme si ,že to nic není) ale poté se začaly rozšiřovat papouškovi na polovinu ozobí a kolem zobáčku ,máte nějaké rady jak se válepky zbavit? Máme jít k veterináři? Jenom upozorňuji ,že papoušek špatně snáší mazání mastí na ozobí :( děkuji za odpovědi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

1x

Myško, tomu mazání se nevyhnete. Na vápenku spolehlivě funguje například slunečnicový nebo olivový olej, kterým se potírají postižená místa.

vendis
hodnocení

0x

Osobně bych nic olejem nemazal (nemám s ním zkušenosti) a i technické provedení mi připadá dosti komplikované. K veterináři rozhodně nechodně (pokud Vám není líto peněz :-D ). V každé lékárně se dá koupit přípravek Arpalit, který funguje na většinu těchto malých zvířecích parazitů. Pokud vím tak už se z ekologických důvodů nevyrábí v hnané podobě, ale pouze s pumpičkou. Hlavně pozor při aplikaci - ptáčkovi musíte zakrýt oči (hlavní složkou je líh). Já to dělám následovně - 1. snažím se chytit daného jedince ve voliéře 3x6m, 2. v levé ruce ho držím třemi prsty a palcem a ukazovákem zakrývám oči, 3. pravou rukou stříkám. Je potřeba aplikovat také na nohy, kde není parazit viditelný.

cocinkamichalka*

No vidíte - a já zase sehnala arpalit pouze ve spreji, bez pumpičky. Mě připadá jednodušší kydnout andulce kus sádla, masti nebo oleje na ozobí, než zakrývat oči a stříkat ;) nu což, každý máme jinou praxi ;)

uska*
hodnocení

0x

Olej zabere, ale raději používám ztuhlé sádlo. Lépe drží a nestéká jako olej.

doplněno 02.07.13 23:32:

* namažte ob den. Po týdnu se dají šupny z nohou odstranit kartáčkem.

jitka*
hodnocení

0x

Zkuste mazat měsíčkovou mastí, mám to ověřené u andulek a používá se i u drůbeže. Arpalit se používá výhradně na parazity sající krev. Vápenku způsobuje kožní parazit, který se živí váhradně jen kůží. Měsíčkovou mast doporučují i veterináři.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]