Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych se na vás obrátila s prosbou o radu, měla bych zájem prodat své akvárium 450l, komplet zařízené, včetně krytu, krycích skel, rybiček i rostlin. jen vůbec nevím jak tento prodej probíhá, jestli se to vypouští až s přítomností kupujícího, nebo zdali je třeba vše dopředu před uskutečněním prodeje připravit jako třeba odlovení ryb a vyndání rostlin do kýblů, nebo zdali se toto zařizuje až při převzetí. nemám s tím vůbec žádné zkušenosti tak proto prosím o radu uživatele, kteří již takto zařízené velké akvárium již prodávali. Děkuji moc za vaše odpovědi
Dobrý den, a copak, copak? Jak to že to dáváte pryč? Určitě se to nevypouští v přítomnosti kupujícího, páč někdo cizí nemá čas a náladu čekat, až někdo vypustí vodu a tak dále. A většinou má každý jiné představy o zařízené nádrži, je dobré dát do inzerce fotku akvária a hlavně napsat předpokládanou cenu a hlavně stáří ryb a jejich množství.Za časů, když jsem se věnoval akvaristice a i jsem pár nádrží koupil a i ocenil, tak se cena akvária pohyboval kolem 2 - 5 kč za litr objemu, osvětlení se většinou přidávalo zdarma a kytky a ryby za pár korun, ale našli se i tací, co viděli komplety v krámech a chtěli se držet těch cen, které nasadili obchodníci. Bohužel kupujícího nezajímá kolik stál materiál, kolik jste nad tím strávili času a tak podobně.
přemýšlím o prodeji, jelikož mě to nějak přestává bavit, nebo bych alespoň chtěla změnit vzhled, ale nějak nevím jak. už mě nebaví ta zarostlá nádrž a mám představu o jemném štěrku pár kamenech a pár rostlinek nenáročných na světlo. zřejmě by mě mohlo zaujmout malawi. jenže jak předělat vzhled zarostlé nádrže a také zdali bych nemusela vyměnit osazenstvo ryb. chtěla bych změnu a nějak nevím jak na to. mám tam pestřence červené, cichlidky ramirezovi, neonky, tetry modré, pancéřníček kropenatý, ancistrus obyč., parmičky černopruhé,a nanakara anomala. z rostlin tam mám anubias nana, hygrophila corymbosa, sagitaria subulata, echinodorus marble queen, schlueteri, cryptocoryne pontederifolia, cryptocoryna afinis, echinodorus bleherae. ráda bych si tam ponechala jen pár rostlin. třeba jen ten pařez uprostřed s těma anubiasama, ty cryptocoryny pontederifolia, echinodorus bleherae a red special, ale vše ostatní bych dala pryč. také bych nejraději vyházela ty kokosové ořechy, protože už mě tam též nebaví. přesto jsou to úkryty pro ty rybky, stejně jako zarostlá nádrž. nevím co udělat pro změnu vzhledu akvária a zdali to neuškodí těm rybkám. jen vím, že mě tento vzhled nebaví a tak přemýšlím buď o předělání vzhledu nádrže nebo o prodeji.
Vždyť změnit vzhled je jednoduché. Vylovte ryby, rostliny vyhažte nebo nabídněte v akvaristice a akvárko si zařiďte nový, když máte představu.
tak jsem vyházela (tedy né tak doslova, dala do lavoru s vodou-a poptám se, kde by ty rostlinky chtěli) sagitárii subulatu zepředu, hygrophillu corymbosu zezadu, celé komplet by se dalo říct, že jsem to předělala, nechala jsem na svém místě vpravo akorát cryptocoryny pontederifolie, před nimi jsem spojila echinodorus bleherae a po jeho bocích schlueteri. i když jsem uvažovala, že se zbavím těch obrovských dominant-chinodoru marble queen, tak jsem je též nakonec jen přemístila a mezi ně jsem spojila dva echinodory special red (jeden menší je ještě před pařezem), kokosové ořechy jsem tam dala až naposled přeci jen jiné úkryty pro ně zatím nemám, ale asi se po nějakéjch mrknu, protože tohle mi přijde dost kýčovité. je to hned takové hezčí a prostornější tak doufám, že to za dva měsíce nebudu měnit. když jsem začínala s akvaristikou, tak jsem tam chtěla mít co největší džungli. postupem času jsem se spousty rostlin zbavovala a vzhled měnila. asi se nebudu divit, že to jednou bude úplně bez rostlin a že z toho opravdu udělám něco jako malawi. moc se mi líbí, že teď ty ryby i tak trochu více vynikly, ještě by to chtělo časem upravit to dno buď do černé nebo bílé barvy. uvidíme. co se týče těch rostlin, tak pro ně to přesazování neustálé není vůbec dost dobré, takže když se mi po čase akvárko okouká je to pak docela markantní změna. bylo by to na umělé kytky , ale jsem vděčná za ty živé, jsou opravdu nádherné. myslím si, že teď už bych mohla být skoro spokojená, jelikož tam mám rostliny, které se mi nebudou rozmnožovat jako plevel a též to akva nebude v tomto směru podléhat tak časté údržbě. nevím zdali jim (rybičkám) nebudu muset pořídit nějaké vzduchování, nejen z důvodu vysokých teplot, ale také, že těch rostlin je tam čím dál tím méně. také mám v plánu si tam pořídit ještě cca 30 dalších neonek a 10 ancistrusů. prozatím tam mám cca 40ks rybek tak nevím, nezdá se jich tam moc. je to 450l akva o čistém objemu cca 350l, když tam ale asi bude víc ryb jak rostlin, tak to bude asi o častějším odkalování si tedy myslím. každopádně díky za rady, myslím, že to zatím prodávat nebudu a uvidím jak se tomu bude dařit dále. možná by v případě prodeje bylo asi nejlepší, kdyby se zájemce nejdříve přišel podívat a pak se dohodnout v případě zájmu na dni převzetí, asi takhle by ten prodej měl probíhat.
Osobně kdybych akvarko kupoval já chtěl bych ho vidět v provozu abych mohl posoudit stav akvária,filtru osvětlení a rybek.Od toho by se odvíjela nabídnutá cena. Následné vypuštění a vychytání rybek do přepravní nádoby vybrání dna protože u tak velkého akvárka by byl problém ho přepravovat i se štěrkem. Toto se dopředu dělat nedá. V případě že by se mi akvárko líbylo nelitoval bych času s těmito prácemi.Cena se pohybuje podle stáří a kvality akvárka asi tak okolo 5 Kč za litr krychlový plus vybavení,rostliny,rybky.
doplněno 22.06.13 15:45:Na obrázku to vypadá,že máte buď zkalenou vodu nebo zařasené sklo. Je jedna zásada do akvárka by se mělo zasahovat co nejméně.Častými zásahy do akvária porušujete biorytmus v akvárku a tak vznikají různé problémy různé zákaly,tvorba řas hlavně hnědých včetně uhynu rybek.Vzduchování s filtrem je samozřejmost.Nemělo by dopadat denní světlo (sluníčko) do akvárka. Zvýšená tvorba zelených řas.
je to focené krátce po přesázení rostlin, tudíž je akva zakalené. už jsem to přesazovala po kolikáté za dobu co to akva mám, kal si vždycky sedl a nikdy žádný problém nebyl, jediné s čím bojuji věčně je řasa na předním skle, myslím si ale že to bude především zářivkami, mám tam sice dvě tropical red, ale také tam mám dvě obyč. zářivky. i když jak přemýšlím nad tím dopadem sluníčka, je fakt, že je možné, že tam dosvítí. mám jej bokem od okna, ale také na druhém konci místnosti ale je fakt, že paprsky to občas osvítí, tak jestli je možné i tak málo, pak to může být i tím sluníčkem.
Jestli můžu říct svůj názor, tak na mě je to moc fádní. Já bych ubrala toho písku, myslím že je ho tom zbytečně moc a vpředu to je jak zeď. Mě rostliny rostou v sotva poloviční vrstvě. A dno bych víc vymodelovala, aby to dodalo trochu pohybu a navazovalo trochu na pozadí.A možná dodala nějakou decentní barvu (např skupina kamenů jiné barvy v jemném odstínu). ale samozřejmě záleží na vás.
Zelené řasy vznikají velkým množstvim světla. Postupně ubírejte zářivky až se řasy bubou tvořit jen ojediněle.Naopak hnědé řasy vznkají nedostatkem světla.
Taky se přikláním k názoru, že toho štěrku je tam zbytečně moc. V předu bych ubral klidně půlku vzadu méně, aby se vytvořil nějaký svah. Případně i vymodelovat jak bylo zmíněno. Potom možná v nějaké části akvária zasadit takovou tu rostlinku co se postupně rozrůstá do okolí. Je to hodně jemná a nízká rostlinka, nebyla by tak do očí bijící jako ta předešlá. Mohla by být i nějaká plovoucí nebo přichycená na pozadí. Jávský mech by se tam přichytil sám, ale ten asi není to pravé co by se tam hodilo.
Ale upřímně Vám závidím, že rostlinky hezky rostou mě se to tedy mov nedaří a důvodem je zase příliš nízká vrstva štěrku. Nechal sem tam stejnou jako tam měl původní majitel, ale měl jsem tam dodat alespoň jednou tolik. Rostlinky se nemají kam zakořenit.
Škoda, že jste nejspíš z daleka, kidně bych si nějakou rosltinku odkoupil a případně i ten štěrk. Myslím, že jsem se už jednou ptal odkud jste, jen si to nepamatuji. Já jsem z okolí Brna.
doplněno 26.06.13 00:53:No mě právě ty echinodory moc nejdou. Po koupi dva tři měsíce krásně bují nové listy nasazují jedna radost, ale potom postupně uhnívají a novým se už nechce tolik co předtím. Naposledy jsem si koupil Echinodorus Ocelot red, moc krásná rostlinka ale opět jako obvykle rychle narostou nové listy ale potom stagnuje a pomalu uhnívají.
Nejvíce se u mě dařilo Cryptocoryne a to dlouhodobě ale i ta už začíná chřadnout. Nevím jeslti na tom má více podíl snížení nebo zvýšení výkonu filtrace. Obě možnosti poslední 2 měsíce proběhly. Ale cryptocorynam, který jsem mylně považoval za echinodory, se zase začalo dařit. Známý který mi je daroval mi právě řekl že to jsou crypto... tedy uplně jistý si nejsem jeslti si to dobře pamatuju. Ale jsou podobné těmto rybicky.net/...
štěrku mám ještě plno, tehdá jsem kupovala tzv. kačírek, ten bohatě stačí, myslím, že se dá sehnat někde ve stavebninách. já jsem i radši, když je ho tam víc, nejen kvůli jednoduššímu sázení (také kvůli vyhrabávačným sumcům), ale i kvůli výšce akvária - 60cm. už takhle se mi světlo nedostává až dolů. co se týče rostlin tak už momentálně nic navíc nemám. dnes jsem to odnesla do akvaristiky, ale nějaké sagitárie subulaty jsem si ještě nechala v tom popředí, tak uvidíme, zdali se třeba ještě znovu rozšíří. spíše se ale budu shánět po něčem jiném do toho popředí a také spíše po něčem nižším ale hlavně aby to nebylo moc náročné na světlo. vůbec se mi nedaří aby se mi rozrostly cryptocoryny afinis, moc nechápu proč, a stále doufám, že se rozrostou. a už rok přemlouvám echinodorus rubín narow leaf. má kořeny v pohodě, ale prostě nic. před rokem jsem ho koupila v emerzní formě (pravděpodobně nebo spíš určitě) a při přestavbě akvária mi všechny listy shodil a jsou na něm jiný ale tak 5cm dlouhý a dál nic. stagnuje a vůbec se mu nechce. sice bych ho při tom počtu dominantních rostlin neměla už pak asi kam dát, ale já bych si poradila. ty dominantní rostliny jsou stejně nejhezčí, ani jsem nečekala, že ty dva echinodory marble queen budou takových obřích rozměrů. už se těším na ty ostatní echinodory, co mám až se rozrostou v krásné růžice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.