Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Divné včeličky v podkroví

Od: suzymon® odpovědí: 17 změna:

Dobrý večer. Mám problém. Usadili se mi pod střechou nějaké včely, ale jsou malé takové oranžové s černými zádíčky a špičatým zadečkem. Když kolem nich normálně chodím, nevšímají si mne, ale chtěla jsem je vyfotit a zvedla ruce s foťákem okamžitě se jich několik z nich asi naštvalo, a začali si mne prohlížet z nepříjemné blízkosti. Měla jsem co dělat, abych zůstala nehybně stát a raději nepádila pryč. Strašně jsem se bála, protože trpím velice silnou alergií na píchnutí hmyzem. Po chvilce jsem mohla odejít. Ale pak jsem je vyfotila, ale fotka není dobrá. Za normálních okolností bych se tím nezabývala, ale budou mi asi za dva týdny předělávat okna v celé verandě a já se bojím, že až dělníci začnou trhat stará okna, tak se na ně vyřítí ty včely, nebo co to je. Je zajímavé, že na chodbě doslova slyším hučení, jakoby byl pod střechou nějaký elektrický generátor, ale do bytu mi nikdy žádná z nich nevletí a to mám dveře stále dokořán. Co mám dělat a co to je za včeličky? Na druhé straně asi budou i sršně. Nechce se mi je zabíjet, ale bojím se co bude.

doplněno 18.06.13 21:26:

To je mizerná fotka, pošlu ještě jednu

Divné včeličky v podkroví

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

Druhá fotka

doplněno 18.06.13 21:32:

No teda, jestli něco někdo z vás uvidí, tak je génius. Ale já se fakt pak už bála jít s foťákem blíž.

Divné včeličky v podkroví #2

bonie*
hodnocení

0x

přiznávám, že z obrázku nepoznám nic, ale chápu a rozumím obavě, která znemožnuje fotit lépe

mohla by to být tahle?

cs.wikipedia.org/...

hodnocení

Kdepak, tahle je moc veliká. Ty moje jsou mrňavé a baculaté. Vypadají jako trpasličí čmeláci. Myslela jsem, jestli to není nějaký druh lesních včel. Když nezvedám ruce, tak mne nechají koukat se na ně docela zblízka. Všimla jsem si, že se vrací s nožičkama doslova obalenýma pylem. Teď je všude klid a ticho, spí.

bonie*

tak třeba tu bude nějak včelař :)

mně zarazila ta zmínka o oranžové barvě. Hlavně at vás neštípnou.

Být to sršně tak bys to určitě poznala. Sršeň je proti včele vrtulník. Tohle bude podle popisu spíš kolonie čmeláků. Pěstují se kvůli opylení skleníků a dost často se proti vůli majitelů přestěhují jinam. Kdyby nebyly zrovna takový vedra, poradil bych abys počkala až se ochladí. Hmyzáci uberou na aktivitě a pak je v klidu vyfotíš. Jenže v tom dnešním hycu to je utopie.
hodnocení

Ahoj totak. Sršně mám na té druhé straně a znám je až moc dobře. Já ze zásady nic nezabíjím, kromě much a komárů. To se tedy přiznám. Já tu fotku zkusím udělat brzo ráno, když jsou ještě rozespalé. Ale bude jich tam hodně, protože to hučí tak silně, že to slyším až do kuchyně. Anebo mají to hnízdo hned nad mojí hlavou. Také jsem myslela na ty čmeláky, ale jsou strašně mrňaví. A pak, čmeláci také nosí ten pyl na nožičkách? Kdybych nedělala ta nešťastná okna, tak je tam v klidu nechám, nevadí mi, ale bojím se co bude, až se začne mlátit vrtat a tak dál...A na té druhé straně to bude asi horší, obávám se, že tam jsou opravdu ty sršně. Sem a tam nějakou vidím letět. Já mám totiž tu zeď porostlou přísavníkem, takže tam nevidím, ale zevnitř slyším ten hukot. To zase bude problém, ach jo.

hodnocení

0x

Na té fotce nevidím nic, chtělo by to vzít zoomem. Každopádně bych se jich nebál, jsou malé, můžou to být i nějaké vosičky, nebo tzv. včelomuchy (nevím jak se jim říká normálně), a ty nemají ani žihadlo. Sršňů bych se taky nebál, pokud se zedníci nebudou chovat jako hovada, neměl by s nimi být problém. Hmyz není tak útočný jak se obecně traduje, snad kromě přestárlých včel, které bodnutím páchají vlastně "eutanazii". Já mám teď vosy na dveřích garáže a i když je otevřu včetně jejich hnízda, sice trochu poletují, ale nemají tendenci bodat. Sršně jsem měl ve štítu chaty, fotil jsem je z půl metru, foťák byl těsně u nich a nic neudělali. Sršni jsou asi nejklidnější hmyz, pokud jim někdo nezačne ničit hnízdo, neútočí. No ale raději na ně řemeslníky upozorněte, pro jistotu :)

hodnocení

Tak dnes se mi podařilo udělat lepší fotku. Jestli to prý nejsou nějaké divoké včely. Co se týče toho, že bych to předem oznámila řemeslníkům, tak jsem na vážkách. Obávám se, že vezmou nohy na ramena a nebo budou vyžadovat, abych je napřed vyhubila, že jinak nezačnou pracovat. A obávám se, že by byli oni v právu. Já to tedy raději neřeknu a budu čekat, co se bude dít. Nakonec ono to zvenčí vidět není. Já je jenom slyším hučet vevnitř verandy. Střecha je z dřevěných trámů, mezi tím je nacpaná skelná vata a nahoře je položená Ipa. Tam, co jsou ty malé včeličky, nebo co to je, tak tam se bude bourat jedno okno, asi tři metry daleko. Ale jiné to určitě bude zepředu, kde vlastně ani nevím, co to tam hučí... Tam to půjde všechno pryč, kolem dokola. Pro jistotu mám tady spray na vosy, ale nechce se mi ho používat předčasně.

Divné včeličky v podkroví #3
floro*

Já osobně bych řekla (ikdyž foto nic moc, ale pořád lepší než ty první), že to bude nějaký druh čmeláka. Ostatní druhy včel, jsou většinou samotářské, ale protože toto je nějaké společenstvo, tak bych to typovala na čmeláky, respoektive čmeláka proměnlivého cs.wikipedia.org/...

doplněno 21.06.13 10:39:

Pak dejte vědět, jak to s nima dopadlo.

hodnocení

Floro, je to přesně ono. TY JSI NA TO PŘIŠLA. Přesně takto ty moje včeličky vypadají. JE TO ČMELÁK PROMĚNLIVÝ , hurá. Jenomže teď nevím, co mám dělat. Já je tam pochopitelně nechám žít, ale co v zimě, asi zmrznou.

doplněno 21.06.13 23:47:

A ještě dodám. Psala jsem nahoře, že mi ty "včeličky" připadají jako trpasličí čmeláci. Ale asi tomu nikdo nevěnoval pozornost.

floro*

Super, jsem ráda, že jsme na to přišli. Jinak čmeláci, stejně jako vosy a sršni na zimu umírají. Jakmile přestane stávající matka produkovat feromony, společenstvo se rozpadne a zůstávají jen mladé oplodněné samičky, které si na podzim najdou úkryt ve kterém přezimují. Na jaře pak opět najdou vhodné doupě, vystaví počátek hnízda a začne vychovávat sama první potomstvo, kterému sama shání potravu a krmí. Pak už jen klade. Vosa a sršni jsou prospěšný dravý hnyz, který likviduje různé housenky a jiný hmyz, ikdyž na podzim v nouzi létají i na ovoce. To ale všechno nosí pouze larvám. Sami vosy a sršni se živý pouze výkaly vlastních larev (tuhá potrava neprojde jeji útlými pasy). K přezimování hmyzu jsou dobré ony teď moderní hmyzí domky, umělé dutiny, kopy listí atd., ve kterých přezimuje sposta druhů hmyzu. Avšak mnohdy ty kupy listí (byť je lidé nechají z těchto důvodů k dispozici na zimu) ukvapeně na jaře spálí, aniž počkali, až se oteplí a hmyzáci vyletí do světa.

floro*

Jo, sršni jsou klidní, můžu potvrdit. My jsme je měli loni ve včelíně. Přiletěla na jaře matka a my sledovali jak si staví hnízdo a vychovává mladé, krmí - no přírodovědecký film v přímém přenosu. Mohly jsme tam dělat cokoliv a vůbec si nás nevšímala. Pak když už měla hnízdo na dvě patra a pár mladušek, mýmu tam něco spadlo na zem a to ji naštvalo, dala mu pecku rovnou na temeno hlavy tak letěly i s hnízdem.

figurek*
hodnocení

0x

Sršni to nejsou, protože když kolem tebe proletí sršeň, tak se lekneš. Vypadá jak vosa 3x zvětšená a ještě k tomu má velkou trojhrannou hlavu, aby vypadal ještě větší. No ale lidi sršní se lekají celkem zbytečně, protože sršni jsou mírumilovná a užitečná zvířátka a kdyby ti nějaký zabloudil do pokoje, pak ho odchytni do skleničky a pusť ven. Nic ti neudělá.

Skoro bych řekl, že to, co máte na půdě, je Vosa Pilatka. Je to potvora, protože okusuje okrasné keře.

hodnocení

Figurku, vosa to není, ta by nenosila pyl na nožičkách. A Vosy nejsou baculaté. Znám vosičky a vosy. Pilatku tedy ne, ale je to jedna čeleď a jsou si podobné.

flekies*
hodnocení

0x

Dobry vecer,nemohlo by to byt toto? Drvodelka fialova

biolib.cz/...

doplněno 21.06.13 20:34:

tady je lepsi foto

dumka.info/...

hodnocení

Flekies, to není ono.

hodnocení

Sršně to určitě nejsou, já je znám a vím, že neublíží, pokud jim nechce ubližovat člověk. Před sedmi lety jsem našla jejich obrovské hnízdo v kůlně, kde mám nářadí a dávám si tam kolo. Tenkrát jsem se s nimi setkala poprvé a strašně jsem se vylekala. Někdo mi poradil, abych tam nastříkala nějaký sajrat, co je zlikviduje. Poslechla jsem radu a udělala to. Bude mne to mrzet celý zbytek života. Byla to strašná podívaná. Ten hmyz tak usilovně bojoval o život, že jsem stála před tou zkázou, kterou jsem způsobila, a brečela jsem celé odpoledne. Sousedi se mi smáli a ťukali si na čelo. Ale to mi je fuk, už bych to nikdy neudělala. Ale je zajímavé, že už nikdy na to samé místo nešli. A já vím, že tady někde jsou, protože je vidím prolétat. Vloni mi jedna vletěla do pokoje, nevěděla jsem to a bosou nohou na ni šlápla. Do té doby jsem nevěděla, že trpím nějakou alergií, tak jsem tomu nevěnovala žádnou zvětšenou pozornost. Ráno jsem měla nohu pekelně oteklou a plnou mokvajících puchýřků. Bylo to příšerné. Máčela jsem to na rady sousedů v octové vodě a do dalšího dne mi noha otekla až ke kolenu. Pak mne museli odvézt na pohotovost, kde jsem se dozvěděla, že trpím alergií. Přesto nebudu tyto tvory zabíjet. A vůbec se mi nechce zabíjet. Kromě much, komárů a blech. Já vím, i ti chtějí žít, ale to už je nad mé člověčí síly.Blechy mě koušou, komáři také a mouchy obtěžují tím bzučením. Kdyby na mne nesedaly a nekroužily kolem mne, tak je nechám žít.

Prozatím jsem se rozhodla, že budu mlčet, nic neřeknu. Podivné včeličky se tam spokojeně rojí, dnes je ukazovala sousedce, ta vidí asi ještě blbjeji než já, nebo´t řekla, že to jsou masařky. :D Ale v jednom má pravdu, jsou veliké jako moucha masařka.

doplněno 21.06.13 23:28:

Tohle jsem napsal předtím, než jsem se podívala na odkaz Flory. Flora dala správnou odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]