Nejste přihlášen/a.
Máme cca 3 měsíce akvárko. Neustále se v něm tvoří řasa, ale ve fakt velkým množství. Čistíme komplet co 14 dní i kvítka už jsme museli vyházet a koupit nový, ale je to furt dokola. Nevíte někdo jak to omezit? Filtr máme dostatečnej.
Zdravím...ovlivňuje to hned několik faktorů...umístění...vadí přímé slunce...délka osvitu...složení vody atd...bylo by dobré, než tam budete dávat nějakou chemii si něco o tom přečíst...jinak nejvíce to ovlivňuje přímé slunce...
Taky jsem to tak měla a před týdnem jsem celé akvárko kompletně čistila, proplachovala jsem kamínky u dna a celé ho vypustila, dala jsem tam úplně nové kytky. Teď při každém čištění používám od teď odkalovač dna. Za tvorbu řas může také přebytkem živin v arvárium. Ryby by měli ihned sníst všechno krmivo, aby nezůstávalo pro řasy. V akváriu by také mělo být dostatek rostlin, které by živiny spotřebovávaly.
doplněno 16.06.13 20:07:Také jsem slyšela, řasám prospívá velký proud v akváriu (kromě sinic), tak jestli máš filtr, trochu ho zkus zmírnit. Také jsem ze 14 hodin osvětlení snížila na 12.
Jak velké akvárium je, jak dlouho svítíte? O jakou řasu se jedná? Zelenou, hnědou, zelenou vlásečnicovou, hnědou štětinkovou?
Právě to kompletní čištění akvária je jeden z faktorů, proč se vám tvoří neustále řasa. Čistit je potřeba jednou týdně případně, když už je akvárium dobře "zajeté" je možnost podle okolností i jednou za 14 dní. A to pouze odpustit 1/3 vody a současně tím i odkalit dno. Je tedy potřeba pořídit si kvalitní odkalovač. Filtr by se taky neměl moc často kompletně čistit, když už tak ho proplachovat z odsáté vody z akvária. Pokud jde o zelenou řasu, je to nejspíš způsobeno velkou délkou svícení.
Ale co je hlavní je potřeba akvárium při založení nechat měsíc odstát při zapnutém filtru a světla. Prostě tak jakoby tak už rybky byly. Pro rychlejší zajetí filtru je možné do filtru aplikovat Biofiltr. Je to vodička, která obsahuje živé organizmy a denitrifikační bakterie, které pomáhají rozkládat organický odpad, ale také se částečně starají o toxické látky v akváriu. Bakterie se ve filtru vytvoří i samostně, ale bez Biofiltru je to pomalejší.
To by bylo možná jen tak dozačátku než se dovíme více informací.
doplněno 18.06.13 20:15:Ale ještě bych něco doplnil k tomu "slunko tam nevsítí téměř vůbec"
Nejde pouze o slunko, ale také běžné světlo z venku. Akvárium by mělo být ideálně co nejdále od okna, nebo mimo přímý svit z okna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.