Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řasa v akvárku

Od: abc* odpovědí: 4 změna:

Máme cca 3 měsíce akvárko. Neustále se v něm tvoří řasa, ale ve fakt velkým množství. Čistíme komplet co 14 dní i kvítka už jsme museli vyházet a koupit nový, ale je to furt dokola. Nevíte někdo jak to omezit? Filtr máme dostatečnej.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zdravím...ovlivňuje to hned několik faktorů...umístění...vadí přímé slunce...délka osvitu...složení vody atd...bylo by dobré, než tam budete dávat nějakou chemii si něco o tom přečíst...jinak nejvíce to ovlivňuje přímé slunce...:)

abc*
hodnocení

Slunko tam nesvítí téměř vůbec, tak nevím.

Taky jsem to tak měla a před týdnem jsem celé akvárko kompletně čistila, proplachovala jsem kamínky u dna a celé ho vypustila, dala jsem tam úplně nové kytky. Teď při každém čištění používám od teď odkalovač dna. Za tvorbu řas může také přebytkem živin v arvárium. Ryby by měli ihned sníst všechno krmivo, aby nezůstávalo pro řasy. V akváriu by také mělo být dostatek rostlin, které by živiny spotřebovávaly.

doplněno 16.06.13 20:07:

Také jsem slyšela, řasám prospívá velký proud v akváriu (kromě sinic), tak jestli máš filtr, trochu ho zkus zmírnit. Také jsem ze 14 hodin osvětlení snížila na 12.

edge*
hodnocení

0x

Jak velké akvárium je, jak dlouho svítíte? O jakou řasu se jedná? Zelenou, hnědou, zelenou vlásečnicovou, hnědou štětinkovou?

Právě to kompletní čištění akvária je jeden z faktorů, proč se vám tvoří neustále řasa. Čistit je potřeba jednou týdně případně, když už je akvárium dobře "zajeté" je možnost podle okolností i jednou za 14 dní. A to pouze odpustit 1/3 vody a současně tím i odkalit dno. Je tedy potřeba pořídit si kvalitní odkalovač. Filtr by se taky neměl moc často kompletně čistit, když už tak ho proplachovat z odsáté vody z akvária. Pokud jde o zelenou řasu, je to nejspíš způsobeno velkou délkou svícení.

Ale co je hlavní je potřeba akvárium při založení nechat měsíc odstát při zapnutém filtru a světla. Prostě tak jakoby tak už rybky byly. Pro rychlejší zajetí filtru je možné do filtru aplikovat Biofiltr. Je to vodička, která obsahuje živé organizmy a denitrifikační bakterie, které pomáhají rozkládat organický odpad, ale také se částečně starají o toxické látky v akváriu. Bakterie se ve filtru vytvoří i samostně, ale bez Biofiltru je to pomalejší.

To by bylo možná jen tak dozačátku než se dovíme více informací.

doplněno 18.06.13 20:15:

Ale ještě bych něco doplnil k tomu "slunko tam nevsítí téměř vůbec"

Nejde pouze o slunko, ale také běžné světlo z venku. Akvárium by mělo být ideálně co nejdále od okna, nebo mimo přímý svit z okna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]