Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kupírovaný pes na závody?

Od: lacky odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda pes, který má kupírované uši ze zdravotních důvodů může na zkoušky/závody a různé kynologické akce. S největší pravděpodobností ho budu nechávat kupírovat-ze zdravotních důvodů- časté záněty, dělající se vředy, ap., ale docela s ním cvičím sportovní kynologii, a tak bych se v budoucnu chtěla zůčastnit i nějakých závodů. Je plemene americký stafordšírský teriér. Děkuji za odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

abara*
hodnocení

3x

Nechci Vás zklamat, ale pokud dojde k úpravě uší, kterou zákon ČR definuje jako kupírování, pak výstavy, zkoušky, závody, všechny oficiální akce, kde je to vnímáno jako propagace kupírovaných zvířat, jsou na území ČR pro Vašeho psa tabu.

Pozn. kupírování chápu jako chirurgickou úpravu uší psa ve věku min. 2měsíců, pod narkózou...nebudu se k nikým pouštět do polemiky, zda je příslušný zákon smysluplný nebo ne, mám na to svůj názor a vystavovat jezdím do zemí, kde nebyli papežštější než papež...

Nevím, jak v případě zkoušek a závodů, ale v případě výstav v ČR nikoho nezajímají důvody, proč pes uši nemá, buď není do výstavního areálu vpuštěn vůbec nebo je vyloučen z posuzování, protože jeho posouzením by posuzovatel opět porušil zákon a mohl přijít "o licenci".

O postihu veterináře, který by se někde přihlásil k autorství kupírování už ani nemluvě...

dasa*
hodnocení

1x

Nosit s sebou potvrzení od veterináře. Přikládat i k přihláškám apod.

bohemica*
hodnocení

0x

Kupírovaný pes se nesmí zúčastnit žádné akce, kam má přístup veřejnost. Je úplně jedno z jakých důvodů byl pes kupírovaný. Je zajímavé, že ze "zdravotních důvodů" se stále kupírují ta plemena, která se kupírovala i před zákazem kupírování uší.

Nikoho nenapadne ze zdravotních důvodů kupírovat baseta, ačkoliv by k tomu byly jistě důvody.

lacky

A také je zajímavé, že tyto plemena jsou na nemoci uší hodně náchylná. Ptala jsem se na názor, ještě budu kupírování zvažovat. Ale aby bylo jasno, chci svého psa kupírovat, aby se netrápil, jelikož i přesto, že mu uši čistím pravidelně, stejně se v nich za chvíli objeví problém. Můžu mu sice pořád dokola léčit uši, ale kdybych věděla, že kupírování ho těchto problémů zbaví, nebudu nad tím uvažovat?

bohemica*

Porušíš tím zákon. To je asi tak všechno. Kdybys měla jezevčíka, tak bys ho také kupírovala?

doplněno 27.06.13 20:01:

Kromě porušení zákonu a s tím spojené možné poptahování vyloučíš samozřejmě psa z účasti na jakékoliv veřejné kynologické akci.

lacky

Kdyby měl zdravotní potíže a věděla bych, že mu to uleví, tak bych nad tím také uvažovala.
Nebudu tady s Vámi polemizovat o zákrocích, které jsou podle Vás zbytečné nebo se nehodí k plemenům.

Nicméně děkuji všem za odpovědi.

borax*

S kupírovaným pse, můžete na závody na Slovensku.

bohemica*

Kdybych věděla, že mě nechytnou tak můžu loupit? Neznalost zákona neomlouvá? Nebo jeho vědomé porušování či respekt ačkoliv s ním nemusím souhlasit? Tady se nebavíme o názoru na kupírování uší. Bavíme se na základě položeného dotazu o tom, že někdo plánuje porušení zákona zákrokem na někom, kdo se k tomu nemá možnost vyjádřit, natož bránit.

lacky

Ano, to je Váš názor a já Vám jej neberu.
Nehledě na to, že je to odbočení od mé otázky, která již byla zodpovězena jinými rádci.

bohemica*

Všichni odpovídáme na vaši otázku ohledně záměru plánovaného porušení platného zákonu a následné účasti psa

s kupírovanýma ušima na veřejných akcích. Co z toho nechápete?

lacky

Pokud si pozorně přečtete otázku, tak se dočtete, že nikde nepadla otázka, zda mám svého psa nechat kupírovat. Ano, ptala jsem se, jestli takový pes, kdyžby byl kupírovaný ze zdravotních důvodů, tudíž by teoreticky měl nárok na potvrzení od veterináře o těchto důvodech, zda by se takový pes mohl účastnit závodů.
Pokud jste můj dotaz pochopila jinak, tak mě to mrzí, ale zda svého psa nechám kupírovat nebo ne je pouze moje věc a zákon nemusím ani porušovat, i kdyby čeští veterináři mi jej nechtěli kvůli tomuto zákonu okupírovat, kdybych jej nechala kupírovat v zemi, kde to není zakázáno a účastnila se závodů např. na Slovensku, kde, jak zmínil Borax, je účast kupírovaných psů povolena.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]