Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem začátečník v chovu slepic , mám jich 7 asi tři týdny a už začaly snášet sbírám 5-6 vajec denně, ale dnes se mi stalo že jsem přišla do hnízd mám 4 ale vesměs snášejí do 2 bylo tam 6 vajec a jedno hnízdo, které mám vystláno pilinami bylo celé žluté pravděpodobně od žloutku, ale skořápka nikde, vím a četla jsem na int. že slepice klovají svoje vejce při nedostatku vitamínů, moje dostávají vitamíny, i rozbité suché skořápky, pšenici, krmnou směr a mají výběh na zahradě 400 m2, takže strádat by neměly, myslíte že některá opravdu klove to vejce, nebo může mladá nosnice snést bez skořápky, protože mě překvapilo že tam opravdu nebylo ani kousek rozklované skořápky, jestli máte někdo nějaké podobné zkušenosti poraďte. Díky. A.
doplněno 07.06.13 19:18:ještě doplňuji můj dopolední dotaz, ted jsem navečer šla projít hnízda a přemístit podkladky aby chodily do dalších dvou a vlezla tam jedna slepice a klovala do toho podkladku, tak mám obavu že ten dopolední žloutek nebyla náhoda a že to byla tato slepice, která jej rozklovala, no uvidím co bude zítra budu hlídat ale moc tomu nevěřím, i když ji odchytnu a zabráním tomu jeden den, tak další to bude znovu ne?Díky za rady ..
doplněno 07.06.13 20:34:...tak ted jsem z toho úplně zmatená , jdu krmit a v kurníku pod hřadem leží jedno vejce, takže mám 7 slepic , 6 vajíček jsem posbírala a našla ten žloutek v hnízdě tudíž předpokládala rozbité 7. a ted další což by bylo 8, při 7 slepicích nemyslitelné, do hnízd i do kurníku chodím denně , čistit, doplňovat vodu, takže se nemohlo stát ,že by zůstalo zapomenuté od minulého dne, omlouvám se, že popisuji možná naivní věci ,ale slepice jsem nikdy neměla a tak sháním veškeré informace, kde se dá. díky za trpělivost a čas, který věnujete mému problému. A.
Ano, slepice "sežerou" naprosto celé vejce! Jakmile se to jedna naučí, tak je nejlepší ji dát do polívky. Problém je i ten, že to od ní odkoukají i ty ostatní.:D
Mrkněte jim na zobáky a peří kolem zobáku. Někdy ho má špinavý od vajíčka a podle toho ji poznáte .
Mohla to být jen náhoda, měl jste dost vajec v hnízdě a jak tam slepice snáší další, mohlo se jedno rozbít. Ale chce to teď hlídat, protože jak jsem již napsala, když se to naučí..
I z tohoto důvodu je potřeba dávat slepicím skořápky naprosto suché a nadrcené. Když byste jim házel čerstvé a celé, tak jim chutnají a naučí se pak klovat do vajec.
můj děda chová slepice už 20 let a nic podobnému se mu nestalo.Ale možná bych se ho mohla zeptat jestli to někdy zazil. v neděli tam pojedem tak se ho zeptam a potom napíšu
bhkl. Tak to dědovi gratuluji ke slušně vychovaným slepicím . Ale moc se mi tomu nechce věřit. Domnívám se, že ten, kdo chová slepice, tak se s tím setkal.
Tak, tak jak píše sobod. Slepice opravdu nenechají při požírání ani šupinky skořápky.
1. Náhoda - slepice se tlačily do jednoho hnízda a bylo tam vejce se slapší skořápkou, tak vejce rozšláply a sežraly. . U mladých nosnic se to stává.
2. Některá mrcha vejce naklovla a sama nebo s ostatními vejce sežrala.
Choďte často přes den do kurnímu a hlídejte stav vajec a častěji sbírat. Pokud zjistíte naklovlé vejce, tak slepicím zkraťte zobák.Jen horní a to tak, aby nepřečníval spodní. Nebojte se toho, nebolí to, je to rohovina. Je to jak když si stříháte nehty. Jasně nestříhat až do masa.
zdravím všechny chovatele a ty kteří mají se mnou trpělivost a čtou moje řádky a odpovídají, tak popisuji dnešní den od rána jsem se snažila je stále sledovat do 11 hodin posbírala 7 vajec opět jedno mimo hnízdo, přistihla jsem totiž jak sedí na jednom hnízdě dvě takže té druhé to tam nevešlo a vše bylo v pořádku , tak doufám že to mohla být jen nehoda jak píše uska, tak mám radost že od 7 slepiček mám opět 7 vajec, vím že to asi dlouho nebude trvat ale radost je veliká. tak ještě jednou zdravím a díky . A.
@aljosa Nepřeji vám tento problém zažít znovu, ale stát se může. Příště než odesete vzorek na rozbor tak se dělá následovně.
Vzorek se sbírá po dobu tří dnů, mezitím vzorek uschovat v chladnu. Teoreticky by se hned při prvním vyšetření vašeho vzorku našly i ty škrkavky, dostala byste ijné léky, které zabírají na obě nemoci. Vám to ušetří peněženku a slepičkám zdraví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.