Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Černé skvrny-kameny

Od: edge* odpovědí: 6 změna:

Na kamenech se mi tvoří černé skvrny. Oco přesně se jedná nevím snad o řasu? Nijak extrémně se nerozšiřuje, proto mě jen zajímá spíš specifikovat oco se jedná a zdali nehrozí dobudoucna nebezpečí většího rozšíření po nádrži.

Zbavovat se toho však nechci, vypadá to hezky přirozeně:)

Černé skvrny-kameny

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

2x

Upřimně, na těch fotkách to není moc dobře vidět. Chtělo by to detailnější foto. Může se,ale jednat o začínající ruduchu štětičkovou a nebo "hnědou řasu" rozsivku. Rozsivka má takový nádech jako do fialova. Obojí se začně dost pravděpodobně rozrůstat.

Dejte lepší foto, pak budeme moudřejší jak postupovat při "odstranění"

edge*
hodnocení

Roducha by to být neměla. Skvrny už tam mám pár měsíců, nevěnoval jsem jim zvýšenou pozornost, takže nevím jak moc rychle se šíří ale řek bych že velmi pomalu. Vyskytuje se pouze na valounech, řek bych že spíš v "polostínu".

Zkusil jsem vyfotit detailně ale přes zkreslení vody nejde moc zaostřit ani manuálně, no uvidíme..

Černé skvrny-kameny #2
edge*
30.05.13 17:28
hodnocení

další

edge*
hodnocení

další foto...

Jinak skusím jeden kámen vytáhnout a vyfotit mimo akva kdyby toto nepomohlo.

doplněno 30.05.13 19:37:

No možná, že se to začlo tvořit po pořízení zářivky zvýrazňující červenou a modrou čímž se trochu snížila intenzita osvětlení. Dříve jsem měl Denní světlo a teplé světlo, momentálně mám denní a colour.

Délku osvěltení jsem míval od 10:00 do 22:00 s přestávkou 13:00-14:30. Momentálně 10:30-21:00h bez přestávky.

Proti té zelené přisedlé jsem otáčel kameny vzhůru mohama, po nějaké době vždy na spodku zmizela. Ale už ji nechávám tak, jak jsem již psal v úvodu, je to přirozenější. "Černý skvrny slizké nejsou, spíš hrubé, štětinky netvoří.

Černé skvrny-kameny #3
ar*

Musím přiznat, že ani z těchto fotek nejsem moudřejší. Na horní fotce je to spíše jako ruducha na spodní zase jako zozsivka. Podle toho, že j na kamenech i trochu zelené řasy přisedlé (což je normálí) bylo by zvláštní aby tam byla i rozsivka. Nezmněnil jsi osvětlení a nebo jeho délku?

Každopádně to vyndej kámen a fleky očisti. Ruducha je vždy taková trochu chlupatá, rozsivka je trochu jako sliz. Uvidíš čemu se to bude více podobat.

doplněno 30.05.13 21:58:

Tak ani podle této fotky si nejsem jistý. I když jsem si to zvětšil tak fakt nevím. Barvou to připomíná spíše tu rozsivku (hnědou řasu). Je to takové spíše hnědé s nepatrným nádechem do té fialové. Zase mi to, ale připadá jako by tam byly malé chomáčky, jako dělá ruducha. Opravdu si nesem jistý. Jak jsem psal rozsivka by byla na omak jako sliz a šla by lehce setřít. Ruducha drží jako prase a je taková hrubší když na ni sáhneš.

doplněno 30.05.13 23:54:

Tak jestli jsi si dával "pauzu" s údržbou a je tam spíše stojatá voda, pak asi opravdu jde o ruduchu. Jinak kté rozsivce, ano opravdu se tvoří v málo osvětlených nádržích, ale taky se může začít rozrůstat v nádrži, které je sice dobře osvětlené, ale doba svícení je hodně dlouhá. Boj z řasama je neustále a světlo dokáže hodně zlepšit i pokazit.

edge*
hodnocení

Nevim no na suchu je to moc tmavé

doplněno 30.05.13 23:21: Ono je pravdou že jsem poslední dobou dost zanedbával výměnu vody. V takovém počasí se člověku nechce nic dělat... Takže nejspíš půjde o roduchu. Plus jsem diky snůškám skalár na filtru nechával filtr s nízkým průtokem.
Tak to zvýším morálku a skvrny se pokusím nějak seškrabat.
Ale co jsem tak přemýšlel, chtěl jsem již dřív pořídit reflektory na zářivky. Proti roduše to nepomůže ale nebude to nic proti ničemu ne? Slizký to sice není ale zaráží mě že je to nejvíc rozšířený právě ve stínu rostlin. A pokud jsem dobře zjišťoval tak proti případné rozsivce pomáhá zvýšení intenzity světla.
Černé skvrny-kameny #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]