Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včera večer jsem dovezl domů nové dvouměsíční kotě.
Bohužel se bojí. Třepe se když ho vezmu na klín. Nebo jen když mě vidí se přibližovat.
Hladím jej pořád když jej chytnu do rukou, dávám mu maso z kočičí konzervy, i z dlaně, abych u něj získal na oblibě.
Je pořád zalezlé, pod skříňí, pod gaugčem, skrčené někde ve skrýši.
Samozřejmě si uvědomuji že je vystrašené - odebrané od rodiny, v novém prostředí, a včera jelo něco málo přes hodinu v přepravce v autě.
Poraďte prosím co teď můžu udělat
Děkuji
Popisujete normální reakci. Jen opravdu suverénní koťata vylezou v novém domově z přenosky a jsou jako doma. Dejte kotěti čas, může to trvat i pár týdnů. Nenahánějte ho, nelovte pod skříní, maximálně se ho snažte zaujmout hrou. Vyzkoušet můžete i látky, které kočky přitahují. Kozlík, šanta, Feliway nebo Bachovy květy, to všechno mají kočky rády.
To je úplně normální, že takhle malé a v novém prostředí je vystrašené a bojí se. Je možné, že ve vaší přítomnosti bude zalezlé, ale pak začne zkoumat okolí v noci, kdy bude klid. Nechte ho, aby si celý byt a prostředí, ve kterém se bude pohybovat, samo očichalo, prozkoumalo - kde má misku, kde záchodek atd., pak se začne seznamovat i s vámi. Nedávno jsem četla v knize o kočkách, že kočka sama spíš přijde k člověku, který si jí moc nevšímá, protože z něho necítí nepřátelství a nebezpečí. Dejte mu čas, určitě si zvykne, ale nejdřív na nové prostředí, pak na vás. Když jsme přivezli nové kotě k našemu 5letému kocourovi, trvalo mu (kocourovi) skoro půl roku, než si na něho zvykl a přijal ho. U kotěte jde ale všechno mnohem rychleji. Nejpozději do 1 měsíce byste měli být kamarádi. Takže trpělivost a "netlačit na pilu".
já vám hlavně poradím, co teď nedělat. Nedívat se na něj a nevydávat směrem k němu hlasité zvuky. Nic takového jako : Pocem! Polez! Tady máš svačinu! Mňau!
Upřený pohled a hlasité zvuky jsou u koček hrozby a vaše kotě je navíc ještě v těžkém stresu.
Ale jinak radím zachovat klid, za pár dní si zvykne a pak se u vás rychle zabydlí.
Dejte mu pár dní v klidu na to, aby se stihlo rozkoukat. Zatím ho nechte jen v jedné místnosti, kterou "stihne" prozkoumat a uklidnit se, a dál do bytu ho pusťte až když bude v pohodě. Umožněte mu schovat se, dejte mu něco vhodného na místo kde se schovává (napadá mě třeba takový ten plochý polštář co se dává na dřevěné židle, pokud to máte doma, tak strčit pod skříň) a věci které potřebuje (jídlo, voda, záchod) poblíž, aby k nim nemuselo zděšeně přebíhat celou místnost.
Až si kotě vyřeší "kde to vlastně jsem", tak se teprv může začít zabývat otázkou "kdo tu se mnou bydlí?".
Vím že z toho má člověk asi blbý pocit, že kotě sedí celý den pod skříní a nemá žádnou zábavu, ale další podněty by mu v tuhle chvíli nepomohly.
Jinak je taky hodně malé, koťata se od matky berou nejlépe ve 13. týdnech, takže na to ještě nebylo úplně zralé.
Všichni mí známí, když se rozhodli pro kotě, tak žádali chovatelku, aby kotě "vymazlila". To znamená, aby je brala do rukou, manipulovala s ním, dávala si ho k obličeji. Tím se docílí toho, že se kotě nebojí ani ruky, ani prostředí. Chybička se vloudila, kotě nebylo na lidi zvyklé. Budete muset mít hodně trpělivosti a laskavosti, aby si kotě na vás zvyklo, věřilo vám, pobyt s vámi mu byl příjemný. Předvčerem jsme byly na veterině očkovat. Mezi prvními přišla mladá paní s přepravkou. Jasně že jsem byla zvědavá a dala řeč. Paní vytáhla malé strašidýlko. Kotě sfinxe, 3 měsíce. Všichni jsme koukali, sahali na něho, naši psi se také přišli podívat na tu raritu. Během chvíle se čekárna úplně nalnila pejsky. Kotě se beze strachu rozhlíželo, pak se stočilo a dřímalo. Paní ho drbkala a hladila o kocourek byl naprosto v klidu. Věřil paní natolik, že ho nevyvedlo z rovnováhy, že psi mají jiné pachy, zvuky. Byl zvyklý, že ho chovatelka brávala do ruky a že měli psa.
Váš si také zvykne, ale nikdy nebude takový Nebojsa. Chce to jen laskavost a trpělivost.
Přeji kotěti pěkný život s vámi.
Je to normální přivezli js´me si i my Domů kotě také 2mesíční ...Klepalo se a vždy dělal opatrné krůčky .. Uběhl týden A byl normální mazlil se vždycky když bouchli dveře se přišel podívat a přivítat... Chce to na něj netlačit a vše brát vklidu mluvit na něj a nedělat zbrklé pohyby ať vám to vyjde
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.