Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potravinoví moli - jak se jich zbavit?

Od: romulus1 odpovědí: 7 změna:

Ve venkovní komoře v paneláku se rozmohli potravinoví moli. Vše přerovnáno, prohlédnuto. Nikde neměli žádné hnízdo či co. Přesto tam jsou dál. Mololapky jsou stále plné. Už si nevíme rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Všechny sypké potraviny vložte do igelitových sáčků, proti navlhnutí a dejte na noc na mražák. ;)Každou mouku a vlastně všecko sypké, včetně luštěnin, dám na mražák a pak přesypu do lahvi od mléka. Jsou průhledné a je vidět, co je v nich. Navíc, ve spižce je stále pořádek, nic otevřeného, vysypaného. Jen je potřeba koupit nálevku, trychtýř, který se používá na zavařování, aby se neulepkaly hrany sklenice. Je široký nahoře i dole. *palec*Dělám to tak od té doby, kdy jsem 3x během půl roku vyházela skoro celou spíž. Od doby, kdy jsem začala používat láhve od mlíka a mražák, jsem mola neviděla.

doplněno 13.05.13 06:45:

Sypké potraviny ihned z tašky do sáčku a na mražák. ;)

limetka*
hodnocení

2x

Myslím, že s tím zamrazením je to jen mýtus - udělali jsme malý pokus, když se nám v nádobě se zrním v zimě nalíhly larvy molů - nádobu jsme na 3 dny dali ven na mráz a to byly ty nejkrutější - kolem -22°C v noci, přes den -10°C a teprve po třech dnech šla nádoba do tepla a larvičky se vesele mrskaly dál. Pevně uzavíratelné dózy a feromonové mololapky to jistí - kde nemají co žrát, tam nejsou.

martinaa*
hodnocení

1x

Vše přerovnejte a prohlédněte znovu. I ostatní suroviny v kuchyni - těstoviny, oříšky apod. Nedávno jsme měli doma také moly - nakonec jsme vzadu z zdi našli zapadlý burák, který byl omotaný molími "pavučinami", a to bylo právě jejich hnízdo.

lofi
hodnocení

0x

Všechno vyndat, prohlédnout, cokoliv podezřelého vyhodit (tohle provádět pravidelně). Komoru vymést a pokud je to možné vytřít octovou vodou, nechat vyschnout. Dát vše zpět a do horní a dolní části zavěsit citron napíchaný hřebíčky (kořením). Citron pravidelně měnit, jakmile je suchý. U nás v paneláku funguje stoprocentně.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, je velmi vhodné uchovávat "problémové" potraviny v dózách s pevně uzavíratelným víčkem.

Např. mouka, ovesné vločky, rozinky, oříšky apod. - hned po nákupu uzavřít. Někdy se mohou potraviny s tímto parazitem již koupit. Jinak vše zasažené hned zlikvidovat a komoru vyčistit. Žádnou chemii ani nebudete potřebovat. Ovšem, také tam mohou nalétávat od sousedů. Zdravím!

monika2
hodnocení

0x

Já mám ve spíži levandulový čaj z lékárny a od té doby žádnej mol. První dva dny byla levandule cítit všude, ale pak to přešlo. Náš nos to necítí, ale molí zřejmě ano :) .

lidus*
hodnocení

0x

Nejlíp je udělat generální úklid, vše rozdělané včetně sáčkových čajů vyhodit bez milosti, vystříkat nějakým biolitem, vylíčit, vyměnit papír ve spíži v regálech a vše dávat do uzavíratelných doz. Hlavně pozor na kroupy a piškoty. To je moje zkušenost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]