Nejste přihlášen/a.
Ve venkovní komoře v paneláku se rozmohli potravinoví moli. Vše přerovnáno, prohlédnuto. Nikde neměli žádné hnízdo či co. Přesto tam jsou dál. Mololapky jsou stále plné. Už si nevíme rady.
Všechny sypké potraviny vložte do igelitových sáčků, proti navlhnutí a dejte na noc na mražák. Každou mouku a vlastně všecko sypké, včetně luštěnin, dám na mražák a pak přesypu do lahvi od mléka. Jsou průhledné a je vidět, co je v nich. Navíc, ve spižce je stále pořádek, nic otevřeného, vysypaného. Jen je potřeba koupit nálevku, trychtýř, který se používá na zavařování, aby se neulepkaly hrany sklenice. Je široký nahoře i dole.
Dělám to tak od té doby, kdy jsem 3x během půl roku vyházela skoro celou spíž. Od doby, kdy jsem začala používat láhve od mlíka a mražák, jsem mola neviděla.
Sypké potraviny ihned z tašky do sáčku a na mražák.
Myslím, že s tím zamrazením je to jen mýtus - udělali jsme malý pokus, když se nám v nádobě se zrním v zimě nalíhly larvy molů - nádobu jsme na 3 dny dali ven na mráz a to byly ty nejkrutější - kolem -22°C v noci, přes den -10°C a teprve po třech dnech šla nádoba do tepla a larvičky se vesele mrskaly dál. Pevně uzavíratelné dózy a feromonové mololapky to jistí - kde nemají co žrát, tam nejsou.
Všechno vyndat, prohlédnout, cokoliv podezřelého vyhodit (tohle provádět pravidelně). Komoru vymést a pokud je to možné vytřít octovou vodou, nechat vyschnout. Dát vše zpět a do horní a dolní části zavěsit citron napíchaný hřebíčky (kořením). Citron pravidelně měnit, jakmile je suchý. U nás v paneláku funguje stoprocentně.
Dobrý den, je velmi vhodné uchovávat "problémové" potraviny v dózách s pevně uzavíratelným víčkem.
Např. mouka, ovesné vločky, rozinky, oříšky apod. - hned po nákupu uzavřít. Někdy se mohou potraviny s tímto parazitem již koupit. Jinak vše zasažené hned zlikvidovat a komoru vyčistit. Žádnou chemii ani nebudete potřebovat. Ovšem, také tam mohou nalétávat od sousedů. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.