Nejste přihlášen/a.
dobry den,je mozne ze tu takove dotazy jsou ale nechce se mi to procitat.prosim poradte,mam asi rok stareho andulaka karla.moc se jeste neochocil,ale za mym hlasem jde,kouka,piska,mluvim na nej,jsem ted doma ale pujdu do prace a nebudu mit na nej cas tak se chci zeptat zda mu muzu poridit kamarada kdyz je zvykly sam a jestli je lepsi samec ci samice.ma v kleci takoveho toho umeleho ptaka a porad do nej klove a stoji na nem a furt donej mlati zobakem tak mam strach.manzel rika ze potrebuje samicku a parit se.to me teda nenapadlo,spis ze v nem vidi soka..tak co myslite?dekuju
Andulku máte určitě ráda, takže vám doporuču najít čas a pročíst si rady zkušených chovatelů nebo přímo oslovit někoho konkrétního s žádostí o radu. Pokud je agresivnější, o to víc platí má předchozí rada.
Jinak obecně - k andulce lze pořídit tu stejné nebo opačné pohlaví. Nebo klidně i jiný druh (korela je hodně častá). Pokud si pořídíte opačné pohlaví, pravděpodobně se budou rozmnožovat a to opět vyžaduje více péče. Po přinesení nového kusu je potřeba, aby si na sebe zvykli. Druhá klec (nebo rozdělení té současné) je prakticky nutností.
Nemůžu ve všem souhlasit s kolegou nade mnou, ale začnu u Vaší andulky:
1) rozhodně není vhodné mít klec u okna
2) s pořízením nové andulky by to rozhodně chtělo novou klec
3) pořiďte jaké pohlaví chcete - i když budete mít páreček, andulky se rozmnožovat NEBUDOU, dokud jim nedáte budku (mají to tak zafixované z přírody, že se nerozmnožují, dokud nebudou mít vhodnou hnízdní dutinu)
4) umělého ptáčka odstraňte! - Andulka ji opravdu může považovat za partnera, dvoří se jí atd. - a plastový kamarád neodpovídá, což ji frustruje... neví proč jí "partner" neodpovídá.
My jsme řešili stejný problém. Pořídili jsme andulce anduláka, rozhodli jsme se dát budku a máme teď tři krásná miminka Andulky jsou zdravé a spokojené. Andulka je hejnový pták a je dobré, když žije minimálně v páru.
take dekuji za odpoved.vim ze okno neni zrovna echt,ale zatim ji to nevadi,ma vyhled ven a to ji bavi..nevim no na zimu ji urcite na okno nenecham a take jak bude mit kamarada tak na okne nebude muset byt protoze se nudit nebude.a s tim jestli holku nebo kluka..ja mam v kleci takovou boudcku s bidylkem neco jako kokosovy orech a v tom nevo jako ze slamy upleteny hnizdo,ale nevim jestli by to bylo vhodne na zahnizdeni.asi ne.musela bych vystlat necim jinym.muezete mi popsat jak probiha takove zahnizdeni?nemam vubec zadne zkusenosti a nebylo by spatne mit mlade
a tou umelou andulkou mate asipravdu.asi ji rozciluje ze ji neodpovida.dam ji pryc a poridim zivehodekuji
Nene, andulky nezahnízdí v žádném ořechu nebo hnízdě (to spíš třeba zebřičky nebo kanáři). Musí mít budku s určenými rozměry. Jakmile dáte ptáčkům budku, začnou se navzájem dvořit a pářit. Po páření samička naklade 3-6 vajíček a pak na nich 18 dní sedí. Pokračuje v sezení až prakticky po vylétnutí mladých z budky. Ale není to tak jednoduché - nám se podařilo odchovat mladé až na potřetí - první dva pokusy se nic nevylíhlo...
myslite ze ji teda nebude!otravovat "kdyz nebude mit budku?a oni ty mladata krmi?i piti jim nosi?mam strach aby je nenechali hladovat..cetla jsem ze se samicce utvorilo treba vajicko a v ni pak prasklo a ona umrela.stat se muze vsechno ze?tak uvidim.kazdopadne dekuji.
Pokud to bude páreček, tak se bude chovat láskyplně, bude ji čistit, pusinkovat... ale mladé bez budky mít nebudou. Prakticky od doby, kdy samička zasedne na vajíčka, tak ji sameček krmí. Andulky moc nepijí - toho jste si určitě všimla - kolikrát jste viděla andulku pít? Ale sameček samičku krmí, tak už má tu vodu "namíchanou" v tom vyvrhovaném zrní. Po vylíhnutí to vypadá tak, že sameček krmí samičku a samička krmí mladé. U nás krmí mladé i sameček, hlavně teď, když už jsou větší...
To zaseknutí vejce se stát samozřejmě může, ale je to výjimečné. Nicméně dnes to umí řešit veterinář. Ale pokud se na to nepřijde, pak ano - andulka zemře.
doplněno 07.05.13 09:22: Jinak ještě doplním - pořiďte andulákovi rostlinu "Kalízii" (Calisia), je pro andulky jedlá a může se po ní utlouct
dekuji moc.urcite mu bude lip s kamaradkou.a ta callisia je pokojova rostlina ze?je to tahle?
no tam je plno druhu teto rostliny..abych vybrala spravne,aby se mu pak neco nestalo.nebo je to jedno?ten muj obrazek my vyjel kdyz jsem si to zadala do googlu.a tady je tolik rostlinek ze bych nevedela kterou.vy teda mate tuzo co pisete,tu prvni?zkusila jsem mu dat dneska pampelisku ale moc mu nejede.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.