Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jak si nechat doložit čistokrevnost štěňat, když má majitel jen maminku štěňat a krytí tedy proběhlo jinde? Víte takovou tu jistotu, že i když nejsou štěňátka zapsaná a nemají PP jsou přesto čistokrevná, tedy krytí proběhlo matkou s PP a otecem s PP.
Z logického hlediska telefonní kontak na majitele psa - otce je asi málo, v podstatě to může zvednout kdokoli...
Jaká je praxe v tomto případě.
Děkuji všem, hlavně chovatelům za zkušenost.
kiki
Praxe je taková, že chceš buď čistokrevného a koupíš si s PP nebo ti to je celkem jedno a vezmeš bez PP. I kdybys dostal tisíc potvrzení, nikde není psáno, že jim fenku neobskočil sousedovic Jonatán zvící velikosti malého telete nebo Čivava, co šla zrovna kolem na procházku. Proto jsou psi s PP a bez PP. Pes bez PP s papírem původu prostě neexistuje.
Jedině si nechat udělat test paternity, jinak jistotu žádnou mít nebudete. Praxe žádná není, obykle kdo si kupuje psa bez PP, chce ušetřit na pořizovací ceně a nebude dělat nákladná vyšetření.
To, na co se ptáte, je dost ošidné. Něco podobného, co napsali rádci přede mnou, se může stát i psovi s PP. Není to pravděpodobné, ale možné. Už nakrytou fenku, značkovým psem, může nachytat soused. A je to! Fenka může mít štěňata současně s pěti psy. Ten vrh je pak hodně pestrý. Viděla jsem takový, když kolegyni zdrhla čistokrevná čubina českého fouska. A to se ani neodvažuji představit si, jak vypadali potomci těchle štěňat. Jakmile chovatel je množitel, může se stát, že fenka jede za psem přes půl republiky, ale pro jistotu ještě 3. den potuplují krytí psem z vlastního chovu. Plemenné knize pak nahlásí pouze psa z druhého konce republiky.
Může to tak být, ale nestává se to. Každopádně, při koupí jakéhokoliv štěněte, sepište smlouvu. Celá vaše otázka je vlastně o důvěře v chovatele.
Osobně znám chovatel (množitele), který má cca 20 fen stejného plemene. A kupodivu všechny porodí právě tolik štěňat, na kolik plemená kniha dává rodokmenů - ani víc, ani míň, i když někdy bývají v jednom vrhu větší i menši štěnata. Jo příroda a peníze umí zázraky.
Nevím, jak u společenských plemen, ale u loveckých psů u některých max. 4, u větších plemen max.6. Měl jsem chovnou stanici jezevčíků víc než 20 let, tak snad vím, o čem mluvím.
Z Vašeho dotazu jsem pochopil, že jste zvolil tu nejhorší variantu pro pořízení psa. Otec s PP, matka s PP a štěňata bez. To znamená, že otec nebo matka nebyli uchovněni z důvodu nějaké vady, která se může projevit i na štěňatech. Kupte si psa s PP, i když to také není záruka, že bude bez problémů, nebo si pořiďte vořecha.
A měl jste jí jěště za totáče, což? Protože na diskuzi o psech tvrdí něco jiného. PP dostanou všechna štěňata a že ne, je jen výmluva množitelů.
doplněno 29.04.13 15:38:A za totáče velmi hlubokého, protože toto byla praxe prý v nějakých 60.letech určitě ne v 80.
Je to tak, každé plemeno má povolený počet z vrhu. Ostatní se musí utratit, jinak fena přijde o možnost plodit další papírové psy, není to tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Někteří chovatelé ty ostatní prodávají, ale na černo, aby nepřišli o papíry pro další vrhy.
A pr oč jsou takhle štěňata regulována a ostatní se musí utratit? A podle čeho vybrat ta která se utratí?
Mě chovatelky maltézských psíků tvrdily, že se zapisuje celý vrh.
Na tohle by ses musela zeptat přímo chovatele. Mám dojem, že záleží na pořadí při narození, ale nejsem si tím jist. U maltézáků si myslím, že nemají tolik štěňat, aby to pokrylo povolené množství, jde spíš o vrhy s 8,10 či 12ti štěňaty. A je pravda, že tohle bývalo dřív, nevím, jestli se v tom už něco nezměnilo jako s kupírováním uší a sekáním ocásků.
Doufám, že tohle už dávno není pravda, protože do odporuje zákonu na ochranu zvířat proti týrání. Přece se pet zvíře nebude zabíjet jen proto, že se narodilo až jako 4., 5., atd.
To nevím, ale určitě funguje to, že když se fena nechá omylem ojet cizím psem a nedá se na potrat, už nesmí mít štěňata s papírama. Před dvěma lety to řešili známí. Byla to její první březost a protože chtěli štěňata s papírama, museli ji u veterináře dát něco na potrat, protože kdyby se narodili, už by v budoucnu nesměli mít štěňata s PP. Sice taky nevím, čemu to vadí (i hrabata mívali tajně děti s kuchařkama a titul jim za to nikdo nesebral), ale je to tak.
Tak tohle je podle chovatelů psů další lež, stejně jako povolený počet štěňat ve vrhu a utrácení nadbytečných.
cizera.cz/... Toto jsem vyklikala, když jsem hledala nějaká pravidla pro určení počtu štěňat, která mohou získat průkaz původu. Kdysi byl počet štěňat regulovaný. Lišil se podle rasy. Mám pocit, že dnes už počet není stanoven. Ale také by mne to zajímalo, jak to je. Jestliže někdo pravidla objevíte, dejte je, prosím, sem.
Ráda bych uvedla na pravou míru informace, které se objevily v tomto vláknu a jsou přinejmenším zavádějící (omlouvám se babkazov, není to nic osobního, ale pro větší přehlednost navazuji na poslední příspěvek).
1. Počet štěňat ve vrhu není nijak omezen. Je to blud vymyšlený množiteli psů, aby se mohli vymlouvat, proč jejich štěňata nemají PP. Tzn. pokud odchovám 8 štěňat foxteriéra, všechny budou mít PP (schválně uvádím lovecké plemeno), pokud odchovám 12 štěňat středoasijského pasteveckého psa, opět všechny dostanou PP. Někdy v dávné historii nějaké omezení fungovalo, ale to je opravdu dávná historie, na kterou se množitelé vymlouvají.
2. Pokud dojde k nechtěnému nakrytí chovné feny s PP (bohužel se to může stát), než riskovat potrat - který bývá pro komplikace spojen následně i se sterilizací feny, raději bych jí nechala štěňata donosit (pokud tomu nebrání něco jiného), odrodit a snažila bych se jim najít dobré majitele, kteří ocení voříška. A taky bych tuto svou chybu nikde nerozhlašovala a vzala bych si z ní sakra ponaučení a příště hlídala hárající feny jako oko v hlavě (ty své raději vozím do práce nebo hlídá někdo z rodiny, pokud nejsou zavřené uvnitř domu).
Další vrhy feny nejsou tímto nečistokrevným spojením nijak poškozeny a nejdříve další rok je možné již nakrýt správným plemenem (po splnění dalších podmínek, např. zdravotní stav, max. věk feny, apod.)
Pokud by si to ještě chtěl někdo ověřit, je možné se na www.cmku.cz optat Bc. Tiché, tiskové mluvčí Českomoravské kynologické unie.
Na počtu psů ve vrhu absolutně nezáleží. Buď dostanou papíry všechna štěňata, nebo žádné štěně. Chovatel musí splňovat několik náležitostí, aby štěňata mohla dostat papíry. Mimo jiné mezi tyto náležitosti patří uchovněná fena, uchovněný pes a oficiální chovatelská stanice se spoustou papírování.
Jen pro zajímavost je to odsud : stop-mnozitelum.cz/...
To, že není určen počat štěňat, která mohou dostat PP víte odkud? Jen jste slyšeli vyprávět? Mě by zajímalo číslo zákonu, oběžníku, příkazu, rozhodnutí. Někde to musí být zakotveno, určeno. Jakové jako JPP (jedna paní povídala), na to se neptám, to vím také.
nicozib, omlouvám se, ale vůbec jsem nepochopila, co píšete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.