Nejste přihlášen/a.
dobrý den,prohleda jsem snad všechny dostupné články na téma druhy hadů v Čechách, ale nic proto se obracím na vás a někdo mi poradí. při úklidu na zahradě na mě vykouklo malé hádě asi 30 cm velké barvou to připomínalo žížalu ale bylo to hádě to vím určitě na hlavičce měl malou tenkou čárku a břícho spíše tmavší barvy. útočný nebyl. nevíte co to mohlo bý za druht?
Nejspíš to byl slepýš - ještěrka, nikoli had (i když nemá viditelné nohy) - viz - biolib.cz/...
doplněno 28.04.13 11:51:Slepýši jsou barevně poměrně variabilní (navíc se barevně liší kůže ´stará´ a nová - po svleku) - koukni na více fotek - naturfoto.cz/... , nevím ale o žádném jiném "hadu"žijícím u nás, který by byl primárně růžový či nafialovělý ("barvou to připomínalo žížalu")...
Někdy stačí na dvorku nadzvednout pohozený plech a objeví se slepýšů celé hejno.Pokud je ještě zima,pohybují se pomalu.Pokud na ně svítilo sluníčko,zmizí během vteřiny v trávě.Byla by chyba tyto beznohé ještěrky likvidovat.Jsou velice užitečné.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.