Nejste přihlášen/a.
Hezký sobotní den,
měl bych dotaz na nějaké zkušené pejskaře, někoho kdo má zkušenosti s čivavami, nebo podobným problémem..
Máme doma čivavu (fenečku, které je 1 a 3/4 roku), máme jí od jejích dvou měsíců. Bez nadsázky říkáme, že se má nejlíp na světě ze všech psů, má lásku, dostává lahůdky, apod., a ikdyž se zdá že toho trošku využívá, přijde nám, že je na nás doma trošku závisláček. Když s ní jsme třeba venku a stojíme u ní, tak na cizí psi vrčí, ale když jsme v povzdálí, tak se zase bojí - pokud si chtějí třeba hrát, nebo jen tak přijdou.. jinak je vychovaná..
no, ale protože jako každý normální člověk chodíme s přítelkyní do práce, tak je čas od času sama doma a protože jsme chtěli zmírnit její samotu tak jsme si včera přivezli domů ještě jednu čivavku, taky fenečku, které je 6 měsíců. Je jasné, že dělat nějaké soudy je ještě těžké, ale dnes zjišťujeme, že ta nová je opravdu blázínek, hyperaktiv a na tu naší první hrozně doráží, honí jí a chtěla by si moc hrát (je to přeci jen štěně). Jenže ta naše první se jí strašně bojí, utíká před ní a jakmile se přiblíží tak strašně vrčí, kňučí, chce se vyškrábat buď na mě nebo přítelkyni...
bojíme se prvního jejich samostatného dne.. je jasné, že to bude chtít nějaký čas, ale nedokážete poradit jak je skamarádit, nebo zmírnit stres u té první starší? vím, že to pro ní musí být těžké, byla tu sama, měla 100% lásky a teď tu přišel další "vetřelec" ale chceme nějak eliminovat tu výbušnost, ani ne tak agresivitu, protože ikdyž vrčí a cení zuby tak by ji určitě nekousla, ale nevíme co s tím do dalších dní...
děkuji moc..
Ta starší má několik problémů. První je ten, že je to jedináček, majitelka všeho a najednou VETŘELEC! Druhý problém vidím v tom, že jste s ní nechodili moc mezi psy a ona nezná jejich nonverbální, mimoslovní, tedy tělesnou komunikaci. Špatně čte postoje a projevy té druhé. Kombinace těchto problémů vede k tomu, co zažíváte.
V podstatě jsou to chudinky obě. Ta malá, přátelská, nenachází odezvu ve svých výzvách ke hře a ta druhá je vyděšená, protože nerozumí, co jí ta malá říká. Časem by se to mělo poddat, za vaší pomocí.
Místo obojku kupte kšírky.
Civavu jsem sice mela,ale otazka 2 fen je asi vseobecna.Ono v dospelosti se take feny nemusi mit rady.Ja bych je zblizovala velmi pomalu a zatim spolu nenechavala.Neslo by to nejak oddelit v byte?
no z toho, že by se nemuseli mít radi máme docela obavy.. mysleli jsme si jak té naší první uděláme radost, cíleně jsme chtěli čivavu, ale zatím to moc úspěšně nevypadá, ale uvidíme, asi to chce opravdu čas.. jenom nás zajímají nějaké metody jak se sbližovat, nějaké společné hry a tak.. s malou ještě ven chodit nemůžeme, na vodítku neumí a byla by schopná se na něm uškrtit..
oddělení v bytě v naší nepřítomnosti samozřejmě možné je... z toho vyplývá, že mít je společně jen za našeho dohledu? teď třeba se sedím na sedačce, první je na mě nalepená ale jakmile přiběhne a vyskočí druhá, buď bude vrčet a nebo rovnou uteče a přenechá místo druhé..
To vite ze budou i zarlit.Treba se srovnaji.Ale take jednoznacna rada,jak je zblizovat asi neni.Je to ocitu cloveka,pro co se rozhodne.Vite ja jsem mela Civavu malou a tchyne mela Italskeho chrtika,take fenu.Dokud byla Civavka stene ,tak dobry.Ale v dospelosti se obcas porafaly.Ale zase ne tak,ze by se sezraly,oni si to zvirata musi vyresit sami ,mezi sebou.Jen trochu dokouknout.Davala bych pamlsky obema najednou,nejdriv starsi,pak steneti,pohladit jednu pred druhou,at vrci nebo ne.Je to jako s detma.Meli jste ji koupit pejska,ale to by zase byla stenatka.Neveste hlavu,ony se nejak dohodnou,potrva to..
Dobrý den především to vypadá, že vaše starší čivavka je hodně rozmazlená (viz. štěká a vrčí na ostatní psy když jste poblíž - já bych tohle chování u svého psa asi neustála, nemám ráda, když to dělají psy na mého psa a pak se majitelé diví, že to moje zlato na ně vyjede...) a že se na vás škrábe, když se jí něco nelíbí či se bojí...
Teď k vám přišel "vetřelec" v podobě nové psí slečny a ta služebně starší, která byla rozmazlovaný jedináček, je teď zmatená (není to její smečka). Snažte se nezměnit své chování k vaší původní fenečce aby se necítila odstrkovaná, ta starší musí mít vždy navrch alespoň na začátku a tu mladší musíte usměrňovat aby se podřídila. Až se sžijou vyřeší si vůdcovství samy jinak to chce jen čas.
Dle mého názoru byste se měli začít chovat jako "vůdcové smečky" vy, aby fenka pochopila, že to je vaše rozhodnutí přijmout nového pejska a že si prostě musí zvyknout. Pokud bude dělat delší dobu cavyky tak aspoň víte, kdo u vás vládne...
Marti,myslite to dobre,ale je to Civavka,ta je takovy opravdovsky maly obranar,ze postekavat hlavne v pritomnosti majitele bude.Obvykle tito mali psici,zastrasuji velke,svym stekotem,oni nic jineho nemuzou.Je to povaha psa.rika se,ze kdysi namornici pouzivali toto plemeno pro svou obranu,aby jim v noci ve spanku nikdo neublizil.Tenhle pes ma usiska jako netopyr a taky dobre slysi,uz z velke dalky citi nebezpeci a vylitne s pod duchny na vetrelce zavcasu.Civavy jak znamo spi vetsinou v posteli,potrebuji se zanorit do neceho,ale hlavne branit porad sveho pana,maj to fakt dane.Tyto psi se nosi prevazne v,, kapse.Pamatuji si,ze moje Civavka byla semnou tak zzita,ze jsem nemusela vubec mluvit a vedela co ma delat.Obranar to byl velky,ze i stekala na velke psy,az narazila na jednoho,ktery ukoncil jeji zivot pouhym zatrepanim,za krk.To zas vetsinou velci psi byvaji rozumni a nevrhnou se na vylozene male,ale stalo se.Takze Civavy stekat a branit budou a ukaznit se nedaji,vzdyt je to jejich zpusob,ze brani pana.Jsou uzasne bystry a v hlidani,ze upozorni,kam se na nej nekdy hrabou ostatni psi.Omlouvam se tazatelce za netopyra,ale nemyslim to zle,vzdyt jsem svoji Civavku milovala.
Je pravda, že jsem toto plemeno nikdy neměla a ani po něm, možná z důvodu předsudků, netoužím. Každopádně znám asi dvě až tři čívaví holky a kluky, kteří jsou úžasní a chovají se jako opravdoví Psi. Nejsou uštěkaní, vrtošiví, samozřejmě spí v posteli ale majitelé se k nim prostě chovají jak ke psům. Já osobně mám 7-mi kilového prcka a když potkáme jednu z těchhle vyrovnaných čivav, očuchají se pohrají si a jdou dál. Naopak když potkáme čivavu (abych to nezobecňovala jen na toto plemeno, tak se dá říct jakéhokoli miniaturního tvorečka), která je nervózní, štěká, vrčí, tak se stane že znervózní i můj pes a štěkne na ně, ne nijak nepřátelsky (přiznám se, že s tímhle bojujeme už dlouho). Samozřejmě majitelé druhého pejska hned berou na ruce a pejsek si spokojeně poštěkává v náručí, vrčí a majitelé ho chlácholí, že je vše v pořádku a nemusí se ničeho bát. Toto je dle mého špatně a to asi také z důvodu, jak jste napsala, že to jsou křehcí psi a stačí málo a už nejsou. Co kdyby nebyla páníkova náruč blízko a pes na kterého štěkají byl nevychovaný či mu ruply nervy?
Co se týče toho hlídání pána, já bych spíše řekla, že jsou hodně sebevědomé, hlavně když mají páníka za sebou, tedy troufnou si i na dogu . Protožse tihle psíci štěkají a vrčí (zase ne všichni ale většina co jsem potkala) na cizí psi bezdůvodně, když se jim ani "smečce" nic neděje. Když se něco děje, jdou se schovat nejlíp páníkovi do ruk. Ale tím nechci říct nic špatného o tomto plemenu, je to logické kvůli jejich velikosti.
Souhlas se vším,co píše rádkyně předemnou a ještě bych dodala,že bych se vůbec nebála je nechat spolu o samotě.Když ta starší nebude hledat zastání u vás a spoléhat jenom na sebe,skamarádí se rychleji. Podle toho,co píšete,není agresivní,jenom má strach.Za týden budou kamarádky,uvidíte.Budete překvapeni už po pár dnech,co budete muset do práce a holky zůstanou samy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.