Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bíle housenky na stropě v ložnici

Od: verikwiki odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, asi týden se mi v ložnici na stopě objěvují housenky. Jsou cca 1-2cm dlouhé, mají bílou až béžovou barvu a černou hlavičku. Co by to mohlo být, a jak se toho zbavit? Děkuji za jakékoli rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

1x

Pokud jsou housenky ´hladké´, jakoby sametově pololesklé a tak do 1,5 cm dlouhé, jde pravděpodobně o motýlka Zavíječe (možná moučného*), pokud jasně kroužkované dlouhé i 2,5 cm, pak o brouka Potemníka (také možná moučného*).

Každopádně jde o škůdce, kteří se běžně živí sypkými potravinami (od mouky přes luštěniny po ořechy), ale larvy (housenky) nepohrdnou ani papírem (tapetami či papíry na pokrytí polic) a jinou organickou hmotou.

Zbavit se jich je obtížné - je třeba najít a zničit nejen housenky a dospělce, ale i najít všechna místa s vajíčky - jinak se po vylíhnutí bude situace opakovat - takže musíš prověřit všechna místa, kde by se škůdce mohl ve kterémkoli vývojovém stadiu vyskytovat.

Jako prevence je vhodné veškeré potraviny dávat do dobře uzaviratelných nádob - jednak jsou nenakažené potraviny chráněny před napadením a jednak - hlavně - se škůdci z nově koupené potraviny (nejčastější způsob ´návštěvy´**) nemohou rozšířit dále.

*) je více druhů, které se podle tvého popisu nedají určit

**) motýlci i brouci se ale mohou šířit i od sousedů

sebod*
hodnocení

0x

Mohly by to být housenky molů. Prohlídnout oblečení, jestli někde po nich nejsou zbytky. Takové jako husté pavučinové hnízdo :D. Koupit lepící pásy na moly a pověsit do skříně. Třeba se nějaký dospělý jedinec chytí.

verikwiki
hodnocení

A cos těma housenkama?

sebod*
22.04.13 00:02

zabít *cert*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, skoro každá housenka, larva nebo červ leze směrem nahoru, ale zdroj bude jinde. Ten musíte najít a zlikvidovat. Začalo jaro a příroda se probouzí. Já jsem mola zatím ještě letos neviděl a i jejich larva bych řekl, že je menší. Spíše bych to viděl, že jsou to červi z ovoce nebo jiných plodů.

Ale v ložnici je to zvláštní. Nesušíte tam někde vlašské ořechy nebo nemáte tam nějaké ozdobné ovoce (takové ty melounky)? Mohlo by to začít červivět. Prozkoumejte to. Jinak zdroj zničit a housenky asi jen postříkat nějakou chemií. Zdravím!

doplněno 22.04.13 00:28:

Jinak to může být i z jiných potravin, které někam zapadnou (pod postel) - čokoláda nebo oplatka.

doplněno 22.04.13 00:38:

Tak zdroj může být i v té vedlejší místnosti. Ten červík proleze i malou štěrbinou. Zkontrolujte i to krmení pro papouška a i jeho - ale, nevím, zda by to mohl být nějaký ptačí parazit.

verikwiki
hodnocení

Dobrý večer, nic takového... Mám tady jen pár kaktusů a sklenici se zrním pro papouška. Ale housenky se objevují vždycky na jedné straně pokoje. To zrní je na té druhé straně...

vacinka
hodnocení

0x

Dobrý den, myslím že to může být z těch zrníček pro papouška, měla jsem v pokoji také zrní pro hlodavce a z toho mi neustále lezli housenky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma housenky na stropě

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]