Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Andulka

Od: sougirl* odpovědí: 10 změna:

Mám asi 4 měsíce andulku.

Nelítá,ani nejde z klece...

Jak ji k tomu naučit?

Na otevřenou klec nereaguje:(

Taky bych se chtěla zeptat,co všechno andulky zobají?

A poslední otázka:Jak ji co nejjednodušeji naučit mluvit?

Nemám moc času,abych se ji věnovala naplno:(

Děkuji za odpovědi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanik*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Ahoj, bohužel některé andulky jsou plaché (obzvláště samičky), zkus ji vzít na bidýlko a pomalinku ji vyndat z klece, ale pozor, první lety jsou trochu nebezpečené, pokud ještě neví jak se sama vrátit z klece, možná je lepší jí dát ještě čas a nechat to na ní. Taky je možné jí z bidýlka posadit na klec a uvidíš, co se jí bude líbit, třeba poeltí.

My jsme dávali andulkách vždycky smíšený zob, který seženeš v každém zverimexu, vyplatí se nekupovat úplně ty nejlevnější. Taky jim moc chutnal čerstvý salát nebo kousek jablíčka. POzor, nevyplatí se jim dávat nebo je nechávat jíst člověčí jídlo, ucpává jim to cévy a může je to zabít.

Na obroušení zobáčku je dobrá sépie, která se také sežene ve zverimexu, o to si brousí zoubky. Různé závěsné dobroty ze slunečnic atd se u nás moc nechytaly, ale to záleží co každému ptáčkovi chutná.

Měli jsme mluvící obě dvě andulky, ale chce to hodně času a také zaleží na tom, jak jsou šikovné. Pravidlo říká, že lépe se učí"mluvit"samečkové. Píšu mluvit v uvozovkách, protože oni v podstatě napodobují zvuk, který slyší. Ta naše dokázala napodobit našeho tátu tak dobře, že jsme je nerozeznali :) Měl ji vždycky na prstu a pořád do ní hustil pár vět dokola až se to naučila. Holt opakování je matka moudrosti *frajer*. Tak toť mé zkušenosti.

hanik*
Samozřejmě brousí si zobáček a ne zoubky *smich*
hadej kdo?
To ti doslo brzo ze andulky nemaji zoubky ale zobacky

doplnit odpověď
hodnocení

0x

Ahoj, mluvim trosku ze zkusenosti a trosku z knih *bzum*

Kdyz si poridis andulku, tak prvni 3 mesice se z klece ven nepousti! Musi si sama zmapovat mistnost, kde se nachazi a dostatecne si zapamatovat, kde ma klec. O aklimatizaci v nove kleci nemluve.

po 3 mesicich teprve mas otevrit klec a nechat ji samotnou vyletnout. Muze to trvat klidne tyden, nez se osmeli a vyletne, klec zavirej na noc. Hlavne ji nenut vyletnout ven. Bude to pro ni stres jako blazen a do klece ji dostanes s obtizemi.

Po vyletnuti se po case sama vrati do klece - bud hlady, unavou nebo kvuli pocitu bezpeci, ktery mela v kleci.

Co se tyka mluveni chce to prave tu intenzitu. Moje sestra ji mela v kuchyni a jeji dcera ji samozrejme porad rikala: Mami sem, mami tam. Po mesici andulka neustale opakovala MAMI. A potom se uz ucila i sama a rychleji.

Na druhou stranu, kdyz jsem ji mel doma a hucel do ni od rana do vecera"PEPIKU", tak jsem to po 14 dnech vzdal. :(

sougirl*

Jejda,tak to zjišťuji,že jsem udělala skoro všechno špatně...Andulku-Šmoulu jsem táhla z klece sama.Doufám,že se to dá ještě nějak ovlivnit a není to ztracený:)

Každopádně fakt moc děkuji za odpovědi-hodlám je vyzkoušet!

lucka74

Ahoj, jak jsi dopadla s tvojí andulkou? Docela mě překvalily reakce - já mám andulky už od mala a když jsme si jí pořídili (už s manželem), tak jsem jí nechala v kleci 3 dny a pak jsem jí pustila. Sice byla trošku"mimo", ale během dvou dnů už věděla, kam může a jak se vrátit nazpátek.

Už ti mluví? To mluvení je individuální a vůbec nezáleží na pohlaví. Chce to jenom trpělivost.

Lucka

sougirl*

Ahojda Lucko,

no,tak nedopadlo to podle mých představ...umřela:(

lucka74

Tak to je mi líto:D Měla si jí ze zveráku nebo od chovatele?

Pořídila jsi si novou nebo si z toho ještě mimo? Já jsem tenhle stres vždy řešila novou andulkou. V současné době mám Ferdu už 8 let, špatně létá, řekla bych že už i špatně vidí, ale pořád je ještě šťastný, když nás slyší. Nevzdávej to, teda pokud jsi si už nepořídila jíné zvířátko. Já mám ještě králíčka a protože jsme ho nikdy neměly, tak jsem z některých věcí taky vyjukaná, ale večer, když jsem v obýváku sama (bez holky a manžela) tak si vezmu Ferdu na rameno, králíčka na klín a koukáme spolu na televizi. A to stojí za to. Pa Lucka

andysek
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Takovy problem sem mela taky s minulou andulkou ta mi ale ulitla,ted mam den andulku a ta je tak prdla,ze se bojim co az ji pustim mi provede :) ,chtela sem ale poradit andulka se nauci mluvit kdyz ji zpivate porad tu samou pisnicku a kdyz si s ni povidate a opakujete slova ktera ji chcete naucit dokola a pak to musi prijit samo,s tim souvisi i to proc nechce ven z klece,neni nejspis zvykla na vas hlas nebo je proste krotsi a potrebuje vice casu,ale slysela sem kdyz jim davate k normalnimu zrni proso kazdy den a pak ho na chvily prestanete davat a treba po tydnu ji to zkuzte dat z ruky,obcas ale se na ne musi pomalu ...!Musite k ni hlavne hodne mluvit ...
lucka74

S tím mohu jen souhlasit. S tím prosem jsem to neřešila, na mě si zvykla dost rychle, ale dceři jsem dávala z krmítka zrní na dlaň, aby k ní šla. Ale stejně to skončilo neúspěchem, protože"škrábe, štípe,řve atd.."

Tak ať toho raplíka zvládneš a pokud mu dáš vše, jak píšeš, tak se budete mít oba moc fajn. Lucka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]