Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes bez pp

Od: hankafanka odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,
skoro dva roky přemýšlím o pořízení štěněte.
Chtěla bych dlouhosrstého německého ovčaka. Narazila jsem na někoho, kdo je chová, ale bohužel bez PP, protože v době kdy se začalo tak nikdo dlouhosrstého NO neuznával a tudíž nemohl mít papíry, ani papírová štěnata.
Pejskové jsou z fotek opravdu krásní ( bohužel jsem zatím něměla možnost se na ně jet podívat) a já vážně přemýšlím o tom, že bych si jednoho vzala, ale stále váhám, zda je to dobrý nápad. Vždy jsem chtěla psa s PP, protože množírny, lidé co mají psy jen pro prachy... Bála jsem se toho, že si vezmu pejska od neseriozního chovatele a nedej bože bude nemocný, nebo by měl problémy s chováním.
Chtěla jsem se zeptat, zda by jste do toho šli, nebo raději ne.
A pokud by někdo znal chovatelskou stanici NO s delší srstí byla bych opravdu ráda za informaci.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

1x

Mám také fenku bez pp,musíte mít z toho dobrý pocit.Běžte se podívat na fenku a mladé,jak a v čem a kde žijí.Poznáte sama kde je to jen na kšeft a na prachy a kde je to více o lásce a o radosti.Hodně štěstí při výběru. Honza.

hodnocení

1x

Pokud bude pes nebo fena bez průkazu původu, to není důvod s jej nekoupit. Domnívat se že pes bez PP bude více nemocný než pes s PP je nesmysl. Já bych do toho určitě šel.

ladaadal*
hodnocení

1x

Já bych to neviděl nijak černě. Kamarád si koupil psa s PP. Dal za něj 25tisíc, jel si až na slovensko. Po dvou týdnech na cvičáku se psovi při cestě domů zastavilo srdce a konec. Prodejce ho odpálkoval, že měl papíry na to, že je v pořádku a hotovo. Takže papír nepapír, nebál bych se psa bez PP. Ať dopadne jak dopadne, jestli jsi pejskař, budeš ho mít ráda, i kdyby měl kopýtko a malý parůžky.:D

honzmalatny*

Přesně tak.Psa si pořizujeme protože chceme kamaráda,přítele.Je to sice starost,ale hlavně radost.A nezpívá se nadarmo,když máš náladu pod psa,Tvůj pes udělá hopsa...Já(my)máme labradorku bez pp,a je to člen rodiny.

Pokud nechcete psa proto aby jste se s ním chlubila že otec je nějaký Kárl von bahnhof atd a matka nějaká žampiónka,tak neřešte nic.Berte toho,který Vám padne do oka a sympatie budou vzájemné.

hankafanka
hodnocení

To sice ano, samozřejmě nemám nic proti psům bez PP, ale proti lidem kteří je chovají. Povětšinou jsou to jen zmetkové, kteří se na tom snaží vydělat. A nerada bych to podporovala. Útulky jsou přece jen plné psů bez PP a všemožných kříženců.
Jen pokud by někdo měl šťouravou otázku, proč si teda nevezmu psa z útulku, když vím jak to tam je ...
Mám doma dvě fenky kříženky, útulačky ;) A teď bych velmi ráda zástupce jednoho konkrétního plemene.
Všem moc děkuju, štěňátko nakonec snad bude :)

laybor*
hodnocení

0x

Při výběru našeho budoucího psího kamaráda dřív nebo později narazíme na dilema _ pořídit psa s PP, nebo bude stačit ten bez PP? Z mých zkušeností je všeobecné povědomí o rozdílech mezi psy s PP a bez PP velmi mlhavé, což dnešním článkem napravím-

V této oblasti se můžeme setkat s několika pojmy, a to čistokrevný pes s PP, čistokrevný pes bez PP a kříženec.

A co vlastně znamenají ta dvě písmenka - PP? Jedná se tzv. průkaz původu, tedy dokument, kde jsou vypsány 4 generace předků určeného zvířete, spolu s jejich zdravotními výsledky (u plemen, které které mají povinnost zvířata vyšetřovat) a výsledky výstav a zkoušek. Pokud zabrousíme do jiné oblasti, můžeme zjednodušeně říci, že průkaz původu má pro psa stejný význam jako pro auto technický průkaz nebo občanský průkaz či rodný list pro člověka. Díky PP se také můžeme účastnit výstav a mnohých zkoušek.

Čistokrevný pes s PP je zástupce konkrétního plemene, který je nesmazatelně označený buď tetováním nebo čipem. Rodiče tohoto jedince museli projít procesem zvaným uchovnění, který zahrnuje bonitaci, což je přehlídka zvířat, kde se psovi změří kohoutková výška a zkontroluje počet zubů, a také různými zdravotními vyšetřeními podle plemene a minimálně jednu výstavu a jednu zkoušku. Takto napsané to možná vypadá snobsky nebo složitě, ale například u labradorských nebo zlatých retrívrů se dá uchovnění zvládnout za tři víkendy. U některých společenských plemen (např. pudl) je to ještě jednodušší, stačí jedna bonitace, a vše je tedy vyřešeno za jediný den.

Koupě psa s PP nikoho nezavazuje nebo nenutí k čemukoliv. Opravdu nemusíme absolvovat se psem jedinou výstavu, pokud sami nechceme. PP je jenom možnost, kterou můžeme nebo nemusíme využít. Nikomu nepřijde divné, že se auta prodávají s techničákem a že každý člověk vlastní svůj rodný list, ale psí průkaz původu vypadá v očích mnohých lidí jako zbytečnost.

Ovšem pokud pes s PP neprojde procesem uchovnění, ať už kvůli lenosti nebo neochotě majitelů nebo kvůli nějaké exteriérovému nebo povahovému nedostatku psa, tak jeho potomci budou VŽDY bez PP.

Tímto se dostáváme k dalšímu pojmu, a to čistokrevný pes bez PP. Toto slovní spojení se mezi českou kynologickou i laickou veřejností používá už drahně let, proto pro spoustu lidí může být překvapením, že tento termín je vlastně mylný. Pokud pes (a jakékoliv jiné zvíře) nemůže prokázat svůj původ, tak nemůže být tzv čistokrevné. Toto samozřejmě nic nemění na tom, že psi bez PP jsou pro své majitele stejně dobří parťáci jako jejich protejšci s PP.

Někdo může nabýt dojmu, že pokud si koupí psa bez PP, ale po rodičích s PP, tak vlastně dostane za málo peněz hodně muziky, konkrétně čistokrevného psa za málo peněz, jen bez papíru, který stejně není pro spokojený psí život potřeba. Bohužel tato varianta je jedna z nejhorších. Jak už víme, pokud pes s PP neprojde uchovněním třeba pro nějakou povahovou nebo exteriérovou vadu, tak jeho štěňata budou vždy bez PP. Proto je nákup takového zvířete sázkou do loterie, která někdy vyjde, ale spíše nejvyjde. Není vyjímkou, že z joršírka vyroste patnáctikilový skoropudl a bohužel ani zdraví není u psů bez PP nijak sledováno.

pb®
hodnocení

0x

A není to jen kec, že namají PP, protože nebyly uznaní v dlouhosrsté variantě? Však takových plemen, dosud neuznaných FCI po světě běhá...Neznám registraci psů, ale u koček se registrují i plemena ještě neuznaná, i pro ty je označení, standard, PP i výstavní třídy. Protože pokud chce někdo usilovat o uznání nového plemene nebo barevné variety, musí někde začít. A tím je právě registrace a vydání PP.

lilil
hodnocení

0x

Já bych si koupila určitě psa s p.p.

hodnocení

0x

Není pravdou, že dlouhosrstí nemají paíry proto, protože ještě nebyla rasa uznaná. To je opravdu velká blbost a chovatelé takovou hovadinu říkají začínajícím pejskařům. Množírny jsou všude. U papírových více, než u pejsků s doklady původu. ;) U rasy, kterou jste si vyhlédla bývá dost častá vada pánevních kloubů. Říká se jí dyspazie a zapřičoňuje takové bolesti, že už mladý pes bolestí nemůže chodi. Tato choroba je dědičná a u papírových psů máte tu záruku, že dostanete zdravého psa, který prošel veterinárním vyšetřením. *hej*Nemám nic proti bezpapírovým psům, ale jen vás na toto, velmi časté riziko, upozorňuji. cs.wikipedia.org/...

hankafanka
hodnocení

Vím, že je tam hrozba displazie. Pán ale psal, že jsou oba psi vyšetření a oba negativní. Taky vím, jaký je rozdíl mezi psem s PP a bez PP. S tím jsem taky nepotřebovala poradit.
Psala jsem, že bych raději psa s PP, ale bohužel nevím o chovatelské stanici, která by se soustředila hlavně na chov NO s delší srstí, ale šlo by o papírové pejsky.
Dlouhosrstá varianta již uznaná je, ale pes nejde "douchovnit" později. Proto prý nemají psi papírová štěňátka.
Teď už je to jedno, rozhodla jsem se, že na PP budu trvat. Proto budu nadále hledata hledat.
Jak jsem psala prve, pokud by někdo znal chovatelskou stanici NO s delší srstí, byla bych opravdu ráda za pomoc.

suzuki
hodnocení

0x

Kdysi jsem narazila na jednu chovatelskou stanici dlouhosrstých německých ovčáků, tak jsem pohledala... A výsledek je zde: stajbonkov.estranky.cz/... .. Nicméně s touto chovatelskou stanicí nemám žádné zkušenosti, takže stejně radím se ještě porozhlédnout i po jiných chovatelských stanicích, zjistit podrobnější informace a nenechat nic náhodě. Hodně štěstí s hledáním :)

hankafanka
hodnocení

Děkuji za snahu, bohužel toto je stanice, kde se chovají dlouhosrstí NO bez PP...

suzuki

Ještě jsem nalezla zde: dlouhosrstynemeckyovcak.b/... .. ale ať hledám, jak hledám nic jiného nenalézám..

borax*

Ale jak se dívám, jsou s PP. Žádná chovatelská stanice nemůže chovat psy bez průkazu.

doplněno 21.04.13 18:09:

A dívám se, že mají plán porodu na květen. Matka i otec zdravé kyčle i lokty. Otec sice jen zkoušku Zvv1, ale pokud nemáte zájem o vrcholový sport, bude to ok...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]