Nejste přihlášen/a.
Rada bych se zeptala,jak je to s pripoustenim mladych kusu.Cetla jsem ze tak kolem 10-12 mesicu i vice,jsou ovecky pripraveny k pripousteni.Jak je to ale v praxi,kdyz si koupim letosniho beranka a ovecky,narozene,pred cca2 mesici,muzou zabreznout jeste letos?Nebo musi byt beran zvlast?Jedna se o Clun Forest.Snad by to meli stihnout,ne?Brezost trva?Diky
Dobrý den,
obecně není dobré připouštět ovce před 9. - 12. měsícem věku, ale záleží na plemenu (romanovky jsou schopny zabřeznout dokonce ve čtyřech měsících). U Clun Forestu bych to nechal po 10. měsíci. Počítejte s tím, že když budou s beranem zabřeznout mohou skoro hned po dosažení pohlavní dospělosti, což je okolo 6. měsíce věku - to je ale dost brzo. Pokud máte možnost mít je zvlášť, tak je oddělte, další způsob je zástěrka pro berana: driml-napajecky.cz/... . Letos určitě stihnou zabřeznout, pokud jim dáte příležitost, březost trvá 5 měsíců (145-155 dní).
Moc dekuji za odpoved,koupim tu zasteru.Ono totiz zakladam chov,tak budu mit vsechny mlady.Moznost mit ho zvlast je,ale,nemuze byt sam,stare ovce nemam.Jeste se zeptam.zabreznout muzou kdykoliv?Nebo je to jako treba u kozy,ze ma svuj cas?Mivala jsem kozu a prasatka na chov a u nich jsem to poznala,ze se zacali bouchat.S ovcemi zkusenost nemam.Ikdyz jednou se mi u prasat stalo,ze ani na svince nebylo nic znat a oskocil ji vlastni potomek,kdy mel vahu asi 15 kg.Mela jsem vietnamska prasatka,spoustu let.Tak moc dekuji.
Kdykoliv to nejde, ovce mají také říji opakující se měsíčně, začínat by měla se zkracujícím se dnem - po letním slunovratu. Problém u ovcí je, že na nich říji nepoznáte, třeba právě jako u kozy, jak píšete. My máme ovce s beranem celoročně a bahníme dnes a ještě není konec, takže se "to"povedlo až na konci listopadu. Asi záleží i na plemenu, my máme Zwartblesky...
Tohle jsou pro me cenne informace,takze opet za ne diky.Mate Zwartblesky,podle toho co jsem cetla ,je to dobre plemeno.Dnes se jdu zrovna divat k jednem lidem na krizenku jehnicku,nemuzu si dovolit vsechny cistokrevne.myslim prave,ze je to krizenka Zw.,ale s cim ,to nevim.Snad nebude problem s krizenim Clun Forest.toto plemeno ma mensi hlavy,tak snad nebude problem pri porodu.?
S porody by v tomto případě neměl být problém, obě plemena jsou na tom s mateřskými pudy dobře, problémy s porody kvůli velké hlavě mívá snad jen Texel. Pokud budete potřebovat radu, rád Vám pomůžu - hodně informací je i na www.ifauna.cz v sekci Ovce a kozy...
Dobry den.Jsem rada,ze se mam na koho obratit ,kdyz si nebudu vedet rady.To vite zacatky.Jiste se najde plno otazniku,ze budu treba bezradna.K te porodnosti:Zrovna vcera jsem si zamluvila 2 pekne jehnicky na kveten,jsou to krizenky.Snad udajne Charrolais X Texel,takze jsem ted trosku znepokojena,tou Texel,po precteni ,ze maji horsi porody.Jsou to dvojcata a jejich mama,pry ale porodila sama bez problemu a je to dobra matka.Tak snad budou po ni.Jinak jsem byla mile prekvapena,jak maji ovecky krotke i kozu,kterou v nejmensim nenapadlo,pred nami prchat,strasne klidny zvirata.Jinde,kde jsme navstivili stada,tak byla zvirata prirozene aspon na pozoru,tady ne,koza se pratelila a ovecky si nas prohlizely.Jeste bych se rada poradila kvuli zkracovanim ocasku.Vsimla jsem si,ze nekteri chovatele,jim je nejak zaskrti a pak postupne odpadnou.Jenomze tyhle jehnicky mely ocasky nechane dlouhe.Vim,ze je to kvuli beranovi a snadnejsimu pareni.Myslite,ze nebude na to pozde s temi ocasky ,neco delat?nebo to nevadi,kdyz budu mit do 10kusu ovecek a na ne beran bude stacit?diky za radu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.