Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak začít obyčejné akvárko?

Od: laikova odpovědí: 2 změna:

Děti by rády akvárium s rybičkami, jelikož doma jedno máme. Jaké rybičky koupit a co nejnutnějšího musí v akvárku být? Chci nějaké, co nepotřebují vzduch atd, prý snad nějaké živorodky či zlatá rybička. Aby mě to stálo co nejmíň peněz i v budoucnu. Protože těch zvířátek máme víc a něco stojí,že... Poraďte prosím..Děkuji.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

4x

Takže od začátku, akvárko bych koupil cca 60 litrů (kdyby to byla 100 tím lépe). V malém akvárku se těžko udržuje rovnováha a je s ním více práce (častější údržba). Do akvária budete potřebovat filtr a topítko. Filtr vám bude stačit vnitřní a je na vás jestli čerpací hlavu a nebo "bublfuk". Vzduchování jako takové není potřeba. O provzušnování se postará vývod filtru a zčeřená hladina vody. Topítko bude bohatě stačit 50W. Další věc kterou budete potřebovat je odkalovač, kterým budete cca každých deset dnů odkalovat dno a doplňovat vodu (cca 1/3)

Jako rybí osádku bych dal hejno Kardinálky čínské a druhé hejno Dania pruhovaného. Tato ryby potřebují teplotu jen 20º a ušetříte na elektrice. Od každého tak 8-10 kousků. Pokud dáte živorodky budete muset častěji nádrž čistit.

Hlavně nekupujte ryby hned s akváriem, ale nechte nádrž asi tak měsíc "zajet", to znamená napštěné akvárko normálně puštěný filtr i topení jako když tam jsou ryby. Po tu dobu se voda nemění. Po měsíci (min třech týdnech) tam dát ryby

To laybor® není lepší dát odkaz rybicky.net/... než ten "plagiát"

laybor*
hodnocení

0x
"Akvaristika je krásná věda a dělá-li se s láskou, neuvěřitelné výsledky se zajisté dostaví..." Jiří MalyškaJak jsem se po 10 letech stal akvaristou aneb ne všechny začátky jsou ideální...Mé začátky s rybičkami se datují už někde kolem roku 2000, možná i dříve. V té době po uši zamilovaný puberťák vymetající diskotéky a rybičky, no, nešlo to. Z paměti jsem vydoloval, že nádrž měla asi 63 litrů, měl jsem nějakou tu techniku dnes vhodnou tak do muzea a pár živorodek. Také moje oblíbená přísavka Ancík v akvárku nechyběl. Kámen úrazu byla špatná péče o akvárium.Nějaké bakterie uvnitř filtru? Ale kde pak. Co týden filtr ven, řádně vymýt. Rostlinky? Aby se neřeklo tak dva-tři šlahouny něčeho, co nerostlo. Světlo? 20W žárovka. No prostě hrůza a děs. Výměna vody byla snad jen při totální zkáze všechno, co uvnitř žilo. Po několika takových cyklech zůstalo akvárium bez vody na půdě.Uběhly nějaké ty roky, během kterých jsem místo akvária začal fušovat do hudby. Hudební aparatury, reprobedny, těžké case,... Sice to i vynášelo nějakou tu korunu, ale byl jsem po nocích pořád věčně pryč a na druhý den jsem jen spal. Jednoho dne jsem si už řekl dost. Část aparatury jsem prodal a začal přemýšlet jaký jiný koníček by mě mohl chytnout.LAYOUTAsi nejdůležitější věc, kterou je třeba promyslet před tím, než cokoliv koupíte. Kdo tuhle možnost, kterou já částečně neměl, má, je jednou nohou na cestě k úspěchu. Kvalitním návrhem to začíná. Kde bude akvárko, jak velké, co v něm, jaké ryby, dno, dekorace,... vše musím ladit a dávat smysl. Jen tak je pak možno vytvořit krásné a fungující akvárium, které bude potřebovat jen minimum údržby!NOVÉ AKVÁRIUMŽiji s krásnou ženou, ta je všímavá a pochytila, že občas mluvím o tom, že jsem měl doma kdysi akvárium. Také když slídíme po nákupních centrech, na rybičky se koukám. No a na jedny mé narozeniny jsem už měl doma novou setovou šedesáttrojku :) Docela romantika rozbalit si akvárko plné vybavení na míru - filtr na 150-400l/hod, topení s termostatem 50W, plastový kryt s 15W zářivkou (0,23W/l), nějaká ta zázračná vodička, jedno zkušební krmení, teploměr. Ještě chyběly zmražené rybičky, které by po rozmražení začaly samy plavat, aby to bylo úplně dokonalé za ty hříšné peníze z Hornbachu.SKŘÍŇKAPrvní dilema kam s ním. Speciální skříňku nemám, hold bude třeba upravit stávající, jedinou, kde se dá akvárium v obýváku umístit. Jenže. Skříňka z DTD, nevyztužená. Ještě, že umím se dřevem a mám nějaké to základní dílenské vybavení. Na řadu přišlo vyztužení, řádné slepení a pro jistotu také zvrutování.POZADÍKonečně! Akvárko jsem opláchnul vodou a postavil na místo. Chtělo by to pozadí. Jaké? A hele, na krabici od akvária je pozadí už natisklé! No vůbec mě nenapadlo, že obraz je vůči velikosti akvária asi 5x větší a že je to mimo realitu. Pozadí také brzo letělo do koše a na řadu přišla černá folie - doporučuji. Ryby a rostlinky proti němu jdou krásně vidět a barvy vyniknou.DNOBylo třeba koupit dno - štěrk. No nenapadlo mě nic "lepšího" než zajet do Hornbachu a koupit si 3kg sáček za skoro tři kila těžce vydělaných peněz. Těch sáčku jsem musel koupit dva, třetí už jsem zakoupil v prodejně akvaristiky, k mému překvapení 5kg za 110kč. Ty dva byly černo-bílo-červené, třetí černý, který byl v akváriu nasypán jako vrchní vrstva. Až budu dělat upgrade akvária, vyměním štěrk jen za černý. Nejdou vidět zbytky krmení, biologický odpad a řasy. Jakmile jsem donesl sáčky se štěrkem domů, lehce jsem ho propral ve vodě. Chyba. Proprát se to mělo hodně a kvalitně. Ono se mi to taky vymstilo. Po nalití vody jsem tu vody mohl zase vylít a štěrk prát znova. Chybami se člověk učí. Znovu propraný štěrk jsem dal zpět do akvária a osadil dekorace - kameny.SUBSTRÁTDalší chybou bylo nedát pod štěrk výživný substrát. Aplikoval jsem pouze jílové kuličky, ale ty jsou sice účinné, ale rychle se rozpadnou a při přesazování zakalují vodu. Takže kuličky nedoporučuji. Bez substrátu rostlinky moc nechtějí růst, zvláště ty náročnější. Pokud není substrát, bude asi nutnost hnojit, třeba PDMM. Výšku substrátu asi 1-3cm podle druhu rostlinek, které chceme pěstovat. Pokud již předem víme, jaký layout bude akvárium mít, můžeme aplikovat substrát jen na místa, kde se budou rostlinky nacházet. Proč plýtvat a dávat substrát pod kameny že?DEKORACEZakoupené dva kořeny jsem dal do vodní lázně na týden. A vyplatilo se. Kořeny pustily hodně barvy a taky jsem se zbavil možných nechtěných živočichů. Po týdnu jsem kořeny dal do akvária a vše je v pořádku. Voda se lehce zbarvila do hněda, ale není to na škodu, ba naopak, rybičkám se to líbí a prospívá jim to. Osobně nemám rád sterilní akvária, kde je voda čistější než voda z kohoutku...NAPUŠTĚNÍPoté, co jsem tedy znovu propral štěrk, došlo k druhému napuštění akvária vodou a vysázení rostlinek. Až bylo akvárium napuštěné, zapnul jsem světlo a filtr, tak, jak za normálního provozu, i když v něm nebyly ryby. Akvárium jsem nechal (skoro) týden odstát. To by mělo stačit, neb při nalévání vody jsem do ní přidal startovací bakterie a prostředek na úpravu vody.ROSTLINKYAkvárko jsem taky osadil rostlinkami. Život ve vodě se mi líbí, tak na rostlinkách nešetřím a snažím se jimi zaplnit co nejvíce dna. Vybíral jsem nenáročné na světlo, aby se jim u mě dařilo. Ale ne vždy jsem takové koupil. Na burze se mi líbila třeba Rubra, krásná červená rostlinka, ale té se nedaří ani po měsíci, kdy svítím 30W (0,5W/l) cca 14hod denně. Rostlinky je po zakoupení také třeba řádně připravit na zasazení do akvária. Zkrátit kořeny asi na 2cm, otrhat nepěkné listy a pokud je třeba (velké rostlinky) také rozdělit rostlinku na dvě-tři menší (viz odnožení). Pokud máme stonkovou rostlinku, tak tu jednoduše zkrátíme a zasadíme spodní část. Pravděpodobně bude růst horní část, záleží na druhu. Některé typy rostlinek ani nepotřebují sadit, rostou i na hladině nebo přichycené k dekoraci-kamenu, kořenu.TECHNIKAChvilku jsem také laboroval s umístěním filtru a topení, nakonec jsem našel vhodný kompromis. Filtr vlevo vzadu, topení vpravo vzadu. Vyústění filtru mám těsně u hladiny, takže ta je čeřena a je dostatek kyslíku ve vodě a netvoří se bílý-mastný povlak na hladině.SVĚTLOVrátím se k osvětlení. Standartní zářivka (dodávaná v setu) Narva 15W je málo, pod tímto světlem se bude dařit jen opravdu nenáročným rostlinkám, ale i z těch se dají vybrat hezké kousky jako třeba Anubias. Hrubé zelené listy dodávají pocit, že se mu daří. Třeba jo :) Avšak mi to nedalo a nakoupil jsem hliníkové profily a udělal si pod dodávaný plastový kryt ještě takový mezičlánek (obdelníkový rám, na délku 3x spojený, v rohu vyztužený). Na ten jsem zespodu nalepil voděodolný LED pásek v délce 3m (takže nastříhaný) opět s výkonem 15W. Nevýhoda je, že je třeba pásek v místě střihu očistit od silikonu, který zabraňuje vodě proniknout k LEDkám a naletovat pájkou. Jde to MOC blbě, je třeba letovací plošky hodně dobře očisit nožíkem až na měď. Spoje propojit tenkým drátkem (0,5 až 0,75mm průřez) a následně zakapat tavící pistolí se silikonem. To kvůli vodě, aby se to nevyzkratovalo. No, funguje to, esteticky nic moc, ale účel to plní dodnes. Výsledky jdou hned vidět, rostlinkám se hned daří lépe, hlavně těm, co rostou 1cm za den, dneska 2cm za den. Co týden stříhám.TEPLOTA VODYTeplotu vody držím na 24°C, při nemoci rybek v karanténě až 27°C. V zimním období můžeme teplotu vody lehce snížit, max o 2 stupně! V horkých letních dnech je naopak nutno hlídat, zda se nám akvárium nepřehřívá. Pak by bylo nutné měnit vodu častěji, i 1x za den 1/5 objemu nebo s pořídit nákladné chlazení vody (Tip: stará lednička, termostat na teplotu cca 10°C a skrze ledničku vést hadičku přes kterou se bude voda čerpadlem čerpat z a do akvária. V ledničce je vhodné mít hadičky větší kus - spirálku. Za zmínku také stojí bojler na studenou vodu umístěný ve sklepě)ELEKTŘINAVeškerou techniku mám samozřejmě zapnutou na proudový chránič, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem. Osvětlení mám na spínacích hodinách. Zářivka od 9 do 22hod (13hod svícení), LED 10-21hod ( 9hod svícení). Filtr s topením jede nonstop, nevypínat!RYBIČKYPo týdnu jsem utíkal běžet koupit rybičky. Jako první osádka byl jeden pancéřníček a 5 neonek červených. Prý takoví nenároční uživatelé. Asi měl pán prodavač pravdu, všichni přežili (jako vše ostatní co jsem kdy koupil živého). Po čase jsem na burze dokoupil další dva pancéřníčky, sice každý z jiného rodu, ale to mi nevadí a navzájem se snášejí. Dále dalších 5 neonek a nějakou tu rostlinku. Dneska si v akvárku vegetí ještě čtyři přísavky - Ancistrusi obyčejní, další čtyři neonky (tedy celkem 14ks), čtyři dania pruhované a pět teter černých. Měl jsem ještě dvě Black Molly, ale to už bylo moc, pořád to žere a pořád to "kadí". I když trus právě rostlinám zlepšuje podmínky, já je dal kamarádovi, který má v 90 litrovce "jen" 20 rybek.BIOTOPAž po nějaké době jsem začal přemýšlet, že by nebylo špatné chovat spolu rybičky, které se znají ze své domoviny, umí žít spolu a mají stejné nároky na vodu, teplotu, pH a kdo ví co ještě. Výběr biotopu není až tak kriticky důležitý, ale vidět kapra s delfínem v Zoo by asi taky nebylo nějak zajímavé, spíše "divné". Mé nákupy byly od oka, ale lehce mi pomohly knižní publikace, ve kterých byly rybičky seřazeny podle místa výskytu. Neonky červené, Tatra černé, pancéřníček, ancistrus -tyto druhy jsou z jednoho místo - Jižní Amerika. Tak proč ne. Lehce jsem přestřelil jen s Daniem pruhovaným - Asie, ale toho chci darovat kamarádovi.VÝMĚNA VODYVodu měním co týden asi 10 litrů, tedy 1/4-1/5 z celého objemu. Voda nesmrdí, jen má onen barevný nádech z kořene, ale zvykl jsem si. Občas odkalím dno. Ano, občas, podle potřeby. Pokud to stihnou pancéřníčci a přísavky zlikvidovat, neodkaluji. Jeden den v týdnu (zpravidla den, kdy dělám výměnu vody) mají ryby hladovku, jinak krmím 1-2x denně,podle toho, zda jsem ráno doma nebo ne.KRMENÍKrmení mám jak mražené, tak vločky, plankton, SAK. Krmení střídám. Pro ryby žijící u dna mám tabletky, ale více si pochutnají na spadlých nitěnkách. Krmte jen tolik, kolik rybičky stihnout okamžitě sníst! Přebytek krmení je třeba odstranit pryč. Překrmováním dáváte zelenou řasám!ŘASYUž jsem měl tu čest potkat se s paní Ruduchou. Černé vlasce na listech nevypadají dobře. Začal jsem jí mechanicky likvidovat a taky lil nějaké zázračné vodičky, které nefungovaly (anebo možná jo, že se Ruducha zatím nevrátila). Také méně krmím, za to více krát denně. S výskytem řas také souvisí jistá rovnováha, jinak budou řasy pořád a nic s tím neuděláme.BIOLOGICKÁ ROVNOVÁHAPo hledání na zdejším webu sem zjistil, že je třeba mít určitou rovnováhu mezi svícením a přísunem živin do vody. Jelikož ve štěrku byly jen ony jílové kuličky a svítil jsem 0,5W/l, problém bude asi v málo živinách... Okamžitě jsem do vody nalil ProFlor a AkvaFlor. Ruducha zatím nikde, rostlinkám se daří. Stagnuje akorát "tráva", která je náročnější na světlo, no, uvidíme, třeba se chytne. Z mých rostlin mi ještě ani jedna neuhynula. CO2 nepoužívám-zatím.CO2neboli Oxid Uhličitý. Jedna z živin, které rostlinky pro svůj zdárný růst potřebují. CO2 je sám o sobě ve vodě obsažen, krom toho ho také vydechují rybičky. Pokud je ho však málo, rostliny tak dobře nerostou, resp. rostou, ale pomaleji. Avšak, bude-li CO2 ve vodě moc, zcela jistě udusíte rybičky. Dávkovat CO2 není složité pro zkušené akvaristy (PET láhev, cukr, droždí a hadička se vzduchovacím kamínkem v akvárku), ale pro začátek je lepší pořídit si dražší zařízení, kde bude plynula regulace dávkování, která se na moc dá vypnout. V noci je dodávání CO2 zbytečné, rostliny ho nepřijímají. Osobně CO2 testuji v PET láhvi v Karanténě. Funguje to. Avšak nemá to lineární průběh dávkování a dávkuje to i v noci, takže 50% vyrobeného CO2 je k ničemu. Také u PET hrozí, že to přeženete s dávkou droždí (neboli kvasnic) a PET vám doma tlakem vybuchne a máte doslova vymalováno :). Jistě, že náklady na verzi PET jsou asi 30kč a funguje to týden, dva, ale verze s tlakovou láhví vydrží třeba rok až dva (podle množství dávkování a objemu akvária) sice vyjde na 2-3 tisíce, ale je to bezpečné a o několik levelů lepší než PET. Já si CO2 tlakovou láhev pořídím letos pod stromeček :) K tomu je vhodné také dokoupit potřebné věci jako magnetický ventil,který bude napojen na spínací hodiny a v noci přísun CO2 z láhve vypne, dále kvalitní hadice (ne hadičky, ale HADICE), zpětný ventil (zamezení natečení vody zpět do láhve, pokud by CO2 došlo), redukční ventil (něčím ten tlak regulovat musíme. V láhví bývá kolem 15bar a my budeme potřebovat několik desetin!) a také difuzor, což je systém pro rozpuštění CO2 bublinky do vody. Čím déle je bublinka pod vodou, tím více samotného CO2 dodá do vody. Na škodu také není digitální pH metr, který ukazuje ihned a přesně hodnotu pH, podle něho pak můžeme redukční ventil povolit nebo utáhnout aby se pH snížilo či zvětšilo. Osobně nedoporučuji, aby se pH snižovalo nějak drasticky a skokově. Raději pomalu a pozvolna a třeba jen o 0.5 (třeba ze 7.39 na 6.91).PARAMETRY VODYZakoupil jsem si také testy na měření vody. pH, KH, GH, NO2, NO3 - takový základ. pH se mi pohybuje kolem 7,39, což je v normálu a tuto hodnotu má většina rybiček Jižní Ameriky ráda. Je dobré znát své parametry vody, dá se pak předejít úhynu ryb a vhodnou úpravou také docílit růstu rostlin a třeba i množení ryb. Nezapomeňte, že používání CO2 (bomba, kvasnice) snižuje pH! Pokud to neuhlídáte, může pH klesnou až příliš nízko (pod 6) a rybičky jdou do nebe. A nejen ryby, změna pH nesvědčí ani rostlinkám. Nyní parametry vody měřím namátkově, kvalitu a stav vody lze odkoukat od rybiček a rostlinek. Drastické změny se samy od sebe nekonají, pokud nemají příčinu!KARANTÉNAPořídil jsem si druhé akvárium - malinké 25l určené pro karanténu rybiček při koupi nebo nemoci. Taky se vyplatilo. Při zakoupení druhé várky neonek červených měly na sobě krupičku, která se projevila až v karanténě. Aplikace léčiva eSHa EXIT a eSHA 2000 po dobu 5 dnů měla úspěch. Vyléčeno, nemoc se nevrátila. Jinak přípravky na desinfekci ryb do 63l akvária nepřidávám, zbytečně by se oslabila rybí imunita. Rybičkám stačí 5 denní karanténa s desinfekční "kůrou" :) neboli při nových rybkám na 5 dnů aplikovat eSHa 2000, eventuélně taky eSHa EXIT (něco jako paralen a vitamín C u člověka)CHEMIECelkově vzato moc chemii do vody lít nechci, přípravky proti řasám jsou k ničemu, v přírodě si taky musí každý pomoct jak umí, tak proč tomu pomáhat uměle. Do vody dávám jen chlorstop proti chlóru (možná ani není zapotřebí), pak startovací bakterie (po výměně vody) a EasyBalance pro stabilizaci vody (dodnes nechápu, co vlastně tento přípravek dělá). Bez něj mi voda v Karanténě taky funguje jako prostředí pro ryby.Závěrem tohoto článku bych chtěl říct, že pořád platí "Někdy méně, je více" a "Není nad vlastní zkušenost".Takže to by tak byly mé akvaristické začátky, konce a znovuobjevení tohoto krásného koníčku. Těším se každý nový den, abych mohl pozorovat tuto krásnou říši zvířat a mít radost z toho, že akvárium je hezké, podle mých představ a vědět, že se tam mým rybičkám daří dobře. Ty mě za to odměňují krásnými plaveckými kreacemi a vzhledem. Kdo jednou k akvaristice načichl, určitě u ní zůstal anebo se k ní jednou jistě vrátí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]