Nejste přihlášen/a.
Na podzim jsme si pořídili štěně a nyní,když už je příhodné počasí s ním chodíme do parku.A už se objevilo první klíště.Zajímalo by mne vše,co se týká tohoto problému.To je jak klíště odstranit,prevence a prostě vše ,co uznáte za vhodné k tomuto problému napsat,eventuálně odkazy na různé webové stránky.Děkuji. mirekmirek340
Sádlo a vykroutit Nechala bych pejska naočkovat proti borelióze. My našeho nemáme,ale každou chvíli nějaké má a byla by škoda,kdyby se mu něco stalo kvůli takovým potvůrkám. A dávejte si pozor na špatně píchnuté injekce,protože našemu mazlovi po nich vznikají lysiny,což ostatně při vyndávání klíšťáka občas taky. A pak tedy ten obojek proti klíšťatům.
"babkazov" - vím, že na vesnicích se to léta nědělalo jinak (psala jsem to jen ze zkušenosti kamarádky, mohl to být ale 1 případ ze 100) Dokonce mě překvapilo, že "vytrhnutí" klíštěte je poslední doporučovaný způsob, jak minimalizovat nakažení se viry z klíštěte - vynalezli pro to nějakou speciální kartu (vypadá jako platebka) na vyndavání klíšťat.. Osobně jsem jich měla už nepočítaně a vždy jsme je vykrucovali..
coklit, nemáte zas až tak pravdu. Jakmile klíštěti zůstane v rance hlava a většinou i kus něčeho s nohama, občas se to stane, nikdy se mi nestalo, že by se to zanítilo. A to tahám klíšťata psům nějakých 35 let. Úplně na začátku jsem utrženou hlavu dolovala pinzetou a jehlou, ale pak mi všichni říkali, ať to nechám, udělal se vždycky okolo stroupeček a pak zbytek klíštěte i stroupeček vypadne, vyškrábne se.. Takže když se to stane, žádná panika. Nikdy se nic nezanítilo Už nevím ve kterém roce to bylo, ale tu sezonu jsem dolovala víc jak 70 klíšťat. Dcera na klíště na sobě, zvláště pak, když je to takové maličké jako zrnko máku, plivne a jezdí kolem něho a přes něho zápalkou. Pustí se. Ranku vydezinfikuje. Dělali to takhle ve skautu.
Nejhorší klíšťata jsem zažila na jižním Slovensku. Malilinké, tmavě čevené, zažrané v chlupatých nožkách kníračka. Prý se jmenují aksamitky. I vet se podivovala. Uchopit to nešlo a bylo jich spousta. Fůůůj, to bylo!
Už jsem slyšela a zažila mnoho a mnoho rad. Vyšroubovat, vyviklat, donutit pustit se udušením a třením a rozžhavenou jehlou, až po vytržení. Musím vám říct, že vpodstatě je to úplně jedno. Výjde to nastejno. Mnohdy se stane, že najdeme nacucané klíště na koberci, ikdyž velmi pečlivě kontrolujeme. Zdechlé a uschlé klíště zažrané v kůži psa, který má čerstvou pipetku nebo protiklíšťový obojek.
Jsou to prostě hnusní tvorové! A já je z duše nenávidím a ošklivím si je spolu s blechami.
Coklit, jsem babka z Ostravy. Celou dobu, po kterou mám psy, bydlím v Ostravě, do zaklíšťovaného Bělského lesa, co bys kamenem dohodil. Na cvičáku a v okolních domech spousta kamarádů a známých se psy, kteří mají také zkušenosti s klíšťaty. Netvrdím, že vytrhávat klíšťata je dobře. Vždycky se všichni snaží klíště vytáhnout. Ale stane se. Zažila jsem i souseda lékaře, který pro mě přiběhl, že jeho štěně má nádor. Klíště jako kulička hroznu! A taky jsem zažila pána, který byl tak rozčílen, že přetrhnul klíště, že si zavolal taxíka a večer jel otravovat veta do jeho bytu.
Dorotka, když byla malá, než jsme vyšli z lesa, hemžila se jí hlavička. Napočítala jsem jich 36 jen na hlavičce, ještě se nestihly přisát. Jsou to parchanti! Co si budem povídat! Žijí snad na betonu. Sousedovic, napůl ochrnutý jozefčík, chodil s dopomocí jen po cestičkaách a klíště měl.
Jak psali jiní, existuje chemie (kápne se za krk; vydrží nějakou dobu, účinkuje na blechy i klíšťata, na klíšťata ale ne tak dlouho), obojky apod., ale když už klíště je, tak nejlepší na vytažení je pinzeta na klíšťata. Stála asi 5 Kč, teď to bude asi o něco víc.
Pinzeta se trochu podobá propisce, když se zamáčkne horní čudlík, dole vyjedou a rozevřou se čelisti a těmi se klíště sevře (je to na pérko a drží ho to fest). Protože jsou čelisti na konci ploché, ale uprostřed jsou rozestoupené (jako do "O"), drží klíšťáka za hlavičku. Pak stačí jedno lehké otočení s přiměřeným táhnutím (jakoby vyšroubovat jeden závit) a klíště je venku. Vytažení klíštěte trvá pár vteřin a klíště prakticky nejde přetrhnout. A dají se tím naopak vytáhnout i zbytky klíšťat, které třeba zvíře samo najde na noze a ukousne (to chce ale někdy víc šikovnosti, protože zbytek klíštěte bývá suchý a zatvrdlý, a je potřeba čelisti buď ještě pevně stisknout prsty, nebo tahem za horní čudlík (na to jsou už potřeba obě ruce) pomoci pérku, protože ani jeho celkem silný stisk už sám nestačí a čelisti se při otočení pinzety rozvírají).
A taky je dobré po procházce zvíře doma dobře prohlédnout, spousta klíšťat se dá chytit ještě než se přisají.
Hm, ta poslední věta je veskrze pravdivá. Když jsem byla se svým labradorákem v lese, hned jsem ho doma prohlédla. Protože byl žlutý, lezoucí klíšťata jsem viděla, no jak na talíři. Občas jsem mu jich sebrala, ještě nezapitých, třeba i 10.
Ostatní, co zbyla, jsem tahala pinzetou. Hodně lidí si myslí, že klíštětem je třeba otáčet. Není to pravda, klíště se musí vyviklat - do stran.
Jinak jsem kupovala protiklíšťový obojek, vydržel celou sezónu. Stál okolo 500 Kč. Budete se mi smát, ale když jsem k pejskovi přičichla, zdálo se mi, že voní jako uzené. A pomáhalo to.
Hlavně pejska po procházce dobře prohlédněte - u černé srsti se to hledá daleko hůř. Klíště je nebezpečné a je potřeba jej co nejdřív odstranit. Jaga.
Tak my jako prevenci máme od veta takovou kapku. Kápne se na hřbet za krkem (při velkém plemenu i kousek před ocas), asi dva dny se tam nesmí hladit a nesmí se koupat a finguje to 3 měsíce. Jinak, když už klíště je, zakápneme olejem, necháme pobíhat a když už je unavenej, tak vezmeme pinzetu na klíšťata a vykroutíme.
Kamarádka používá obojky proti klíšťatůma taky prý fungují. Když už chytí, tak nijak neošetřuje, prostě vezme do ruky, utrhne a zastříkne Septonexem.
Kupte pipetku v lékárně nebo u veta. je jich několik různých od různých výrobců. Podle váhy psa a s různou délkou působnosti. Klíšťata celý život vytahuji elektrikářským krokodýlkem. Má ve špičce zářez, takže ho neucviknu. A dobře se s nim manipuluje. jestli něčím namazat nebo nastříkat, v tom se názory liší. Někdo říká namazat pastou na zuby, sádlem olejem, lihem, antiparazitickým sprejem. Někdo říká, že se nemá ničím natírat, protože se klíště začne dusit a vyzvrací se do ranky. A se zvratky všechny viry, které přenáší.
Nejen klíšťata, začnou i blechy! Potvory skákavé! Až vylezou ježci a veverky a potkani, tak to zase bude!
nejlépe dát deku, na které pes spí do světlé cíšky a když se na ni objeví zrníčka, jako zrníčkaka gruntu z kafe, nebo černé tečky, bude to jasné znamení, že jsou tady! A to všechno jsou jejich hovínka!
Jak píší ostatní, pipety nebo obojek zbozi.cz/... klíště ničím nezakapávám, chytnu a vytrhnu...jak psovi, kočce i sobě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.