Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za hmyz?

Od: zuza1* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den, prosim vás o radu, v koupelně občas najdu tyhle brouky (foto), dnes jsem ho našla ve vaně, asi mají rádi vlhko. Nevíte co to muže byt zač a jestli nemůžou byt škodlivý? Žiju v UK.
Moc děkuji za odpověď.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ještě tu fotku! ;) Nemohly by to být rybenky?

doplněno 02.04.13 11:45:

S vkládáním fotky musíte mít trošku trpělivosti. Déle se to načítá. Musíte počkat, až vám sám řekne, že můžete dále. ;)

doplněno 02.04.13 11:49:

cs.wikipedia.org/... Toto?

zuza1*
hodnocení

omlouvám se, neuměla jsem ji tam vložit, tak jsem poslala novou otázku, tentokrát už s fotkou :)

zuza1*
hodnocení

Nene, ta rybenka to nebude, je to mnohem ošklivější. Pokusím se dát znova tu fotku.

Co je to za hmyz?

hodnocení

0x

Je to takzvaná STÍNKA OBECNÁ. Podle toho, že má ráda stín. Je jich často plno pod kamenem, zdržují se tam, kde je vlhko. My jsme jim říkávali zkomoleně SVIŇKA.

Není to sice pěkný brouk, ale není naprosto škodlivý. Jsou i tady u nás běžné, tak na UK jistě taky. Na Ukrajině jsou i daleko horší potvory, podle toho, co mi vyprávěl jeden známý, který tam žil. Tak buď ráda, žes tam našla jen obyčejné stínky. ;) Jaga.

doplněno 02.04.13 14:39:

Rozumím, Ládíku. Jenže takový obtížný název by mi zlámal jazyk. Pro mě je UK buď Ukrajina, nebo případně i Ústecký kraj. Vyberte si, co komu libo. Sviňky jsou určitě tam i tam.

ladaadal*

Babčo, Sviňka to zřemě je, mívali jsme je pod betonovým víkem na studni. Ale docela jsem se zasmál. Myslím, že tazatelka žije v Anglii (United Kingdom), nikoli na Ukrajině.*smich*

doplněno 02.04.13 13:55:

Však ona babča ví, že jsem to myslel z legrace.;)

zuza1*
hodnocení

Tak vám děkuji za odpovědi, ulevilo se mi, vypadají vážně ošklivě :( Jak se jich tak můžu zbavit? Ano, žiju v Anglii, ale což, každý se může splést ;)

Svinka je jiný druh než stínka. Rozdíl je v tom, že svinka se může svinout v kuličku, zatímco stínka se pouze mírně ohne. (jsou to korýšci, něco jako rak)

figurek*
hodnocení

0x

jj, sviňky. Ve škole jsme jim říkali trilobiti. Stačilo odvalit kámen nebo popelnici a hned jich kokem pobíhalo nejméně 50.

Prý to nejsou ani brouci, ani hmyz, ale skutečně vzdálení příbuzní trilobitů a nejsou škodliví.

Ale jestli vám lezou z odpadu, pak radím odpad protáhnout louhem a pěkně za horka. Nejdříve do odpadu nalejte pár litrů horké vody, pak přisypejte trochu louhu a zalejte vařící vodou. A ještě jednou, přisypejte trochu louhu, zalejte vařící vodou a v případě potřeby ještě jednou. Po tak razantním chemickém útoku nezůstane v odpadu ani tykadlo.

Jen vám dobře radím, pozor na oči. Jak se louh dostane do vařící vody, pak vydává pěkné zvuky GHHXKS! nebo KCHK KCH! a z odpadu prská nahoru, občas dost vysoko. Tak si při zalévání louhu nasaďte brejle a dívejte pěkně z boku a z dálky, co ruka dovolí.

zuza1*
hodnocení

tak to určitě vyzkouším, asi polezou i z odpadu, když se dostanou do vany. Ale myslim že jejich hlavní hnízdo, nebo jak to nazvat, bude ve škvíře pod zdí, tam odsud vylézají, za zdí mají koupelnu sousedé, máte nějaký nápad jak je vyhubit i z tohoto místa? Máme dlaždice.

Nejlepší obrana proti nim je sucho a odstranění trouchnivějícího dřeva. To totiž milují. A taky asi utěsnit onu škvíru.

Jestli to nebude htít, krom samozřejmých brýlí, ještě atombordel neboli ochranný protichemický oblek

Zase z toho nedělejte horor. Běžně takhle čistím odpad kuchyňského dřezu. Chce to jen opatrnost a předvídat, co to udělá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rybenka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]