Nejste přihlášen/a.
Kutilka (nevím která - je celá černá) si pod naším obrazem udělala dvě hnízda. Už k nám nelétá, chodbičky do hnízd včera zazdila. Nevíte, KDY a CO z toho vyleze? Jestli housenka nebo již dospělý jedinec? Bude se jejich rodič ještě vracet? Děkuji za odpovědi, anyd
Pokud vše ´dobře´ dopadne, vyleze hotová vosa, rodička se nevrací (zavíčkováním hnízda její péče končí) - do chodbičky zazdila vajíčko a potravu pro celé larvální stadium.
doplněno 02.07.12 12:18: Takže jsem ´kecal´ - některé kutilky se chovají, jak jsem popsal - jiné ale přilétají kontrolovat (případně dodat potravu až několikrát denně).
Bohužel - podobně je různorodá i délka larválního stadia - od několika týdnů po téměř rok...
doplněno 02.07.12 12:31: "Pokud vše dobře dopadne" - pokud se vosa dožije stadia dospělce - některé larvy se z různých důvodů nevyvinou...
Díky, a nevíte to asi bude (kdy hnízdo opustí nový jedinec)? A ještě k tomu, jestli se rodič k hnízdu vrací nebo ne: Někde jsem četla, že někteří se vracejí, aby dodali další potravu, protože housenky kutilek prý hodně spořádají. Ale už jsem nenašla, kdy k tomu dochází, jestli to dělá jen určitý druh atd. Děkuji
PS: Jak bylo myšleno: "Pokud vše dobře dopadne."?
Jen informuji: Včera jedna kutilka opustila hnizdo. Otevřela si víčko hnízda a vyletěla ven. Nemohu tomu ani uveřit - taková rychlost. Stačil ji jen měsíc...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.